Handboll – världens mest jämnställda landslag

Andreas Palicka. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Handbollen ligger på framkant när det gäller det mesta. Vi i Sverige har dessutom världens mest jämställda landslag, det skriver årets eldsjäl.

Inom såväl fotboll som ishockey är det totalt olika vad gäller ersättning och förutsättningar inom herrlandslag och damlandslag. Så är det inte inom handbollen – där satsar det lika stora resurser på kvinnor och män.

– Herr- och damlandslagen har samma förutsättningar. Lika antal dagar vid landslagssamlingar, samma antal ledare och likställd ekonomisk ersättning, säger Stefan Lövgren till årets eldsjäl.

De båda landslagen kommer dessutom från två otroligt framgångsrika mästerskap. Damerna kom fyra på VM i Tyskland medan herrarna tog silver i Kroatien-EM. På frågan hur intresset påverkas för att börja spela handboll av att landslagen går långt i de stora turneringarna svarar Lövgren så här:

– Det påverkar absolut. Den effekten märker många klubbar. När det går bra för våra landslag är det fler barn som vill komma och prova på. Och jag vet att det finns skolor som passar på att lägga in handboll i idrottsundervisningen när eleverna har kunnat se landslagen spela EM eller VM på tv. På så sätt är landslagens spel i de stora mästerskapen viktigt för att säkra kommande generationers handbollsspelare. Den tydliga målsättningen är att kvala in till alla stora mästerskap, säger Lövgren till årets eldsjäl.