Frändesjös förstasexa: ”Kan du inte sikta – skjut inte runt huvudet”

Viaplays handbollsexpert Martin Frändesjö listar vem, vilka och vad som är hetast i handbollsvärlden just nu. Med ett extra öga på Champions League tar landslagslegendaren ut en förstasexa som förtjänar det, samt bänkar något han är mindre imponerad av.

ANNONS
ANNONS
ANNONS

1. Norskt självförtroende

PSG bara vinner och vinner. Det var jämnt senast mot Szeged, men till slut blev det ändå en komfortabel vinst. Och har man Sander Sagosen i laget så blir allting väldigt mycket lättare. Han är kapabel att göra lite som han vill på handbollsplanen. Hög svansföring har han också, inför kommande VM är det guld som gäller och mycket talar för att norrmännen kommer vara med där uppe. Eller som Sagosen sa förra veckan ”om vi inte tror på guld själva vem ska då tro på oss?”.

Faktorer som talar för Norge: Sander Sagosen, 23 år ung men kanske redan den största ledargestalten, spelar med en självklar pondus och behärskar det mesta. Magnus Abelsvik Röd på högernio har haft en sanslös utveckling från förra säsongen, rappare, tuffare och med ett bättre skott. Göran Johannessen har haft en del skador sista tiden men har en potential som vittnar om något stort. Lägg till den stora kämpen på linjen Bjarte Myrhol och högeffektiva kantspelare i Björnsen och Jöndal.

Till slut så tror jag ändå att det handlar om Torbjörn Bergerud i målet, kan han kliva upp något pinnhål så är det mesta på plats. Dessutom så förlängde förbundskaptenen Christian Berge nyligen sitt kontrakt till 2025, så framtiden ser ljus ut för Norge.

Vad gäller PSG:s framtid så är det kanske i år det efterlängtade guldet ska komma. Med succétränaren Raul vid rodret, med superstjärnor som Hansen, Karabatic (skadad nu), Ekdahl du Rietz, Gensheimer och Remili med flera samt försvarsspecialisten Morros så är målet givet. Final Four lär ännu en gång bli olidligt spännande.

2. Stark fyra

Györ, Rostov, Odense och Ferencvaros går bra i Champions League. Odense, med den legendariske tränaren Jan Pytlick, har inlett årets säsong på ett strålande sätt och i den danska HTH-ligan har de 12 raka vinster. Mette Tranborg spelar med stort självförtroende. Storstjärnan Stine Jørgensen är skadad just nu och kämpar för att hinna bli klar till kommande EM, hon är den klart viktigaste danska spelaren och ett gigantisk avbräck om hon inte hinner bli frisk.

Györ med ny tränare och spelarbortfall (Mørk skadad och Broch har slutat) har fortsatt som ingenting har hänt, fyra raka segrar på lika många matcher. Men visst, nyförvärven är av hög kaliber också, Kristiansen, Brattset och Leynaud. De är laget att slå även den här säsongen.

Mängder av internationella stjärnor har lämnat Rostov och dessutom dras laget med tunga skadeproblem. Men den gamle Györtränaren Martin Ambros har på väldigt kort tid trimmat ihop gruppen som i huvudsak består av ryska spelare uppkryddat med den nederländska skytten Abbingh. Från sin högernio-position leder Wyakhireva laget, som dessutom har fantastiska kantspelare i Managarova och Kuznetsova.

Ferencvaros föll i omgång ett mot ärkerivalen Bucaresti, men har därefter tre raka vinster och toppar grupp D. Två stora härförare finns i laget, veteranen Kovacsics (trots att hon bara är 27 år) och det stora framtidshoppet i ungersk handboll Noemi Hafra.

3 Spanska coachundret

Varför är det så många spanska tränare utanför Spanien och varför är de så framgångsrika? Martin Ambros, Carlos Pastor, Raul Gonzales, David Davis, Roberto Garcia Parrondo, Talant Dusjebaev, Xavi Pascual och Manolo Cadenas huserar samtliga i handbollens Champions League.

Först och främst så har Spanien lidit av en dålig ekonomi under ett antal år, detta har klubbar utanför Spanien tagit vara på och värvat till sig den höga kompetens som dessa coacher besitter. Varför är de så framgångsrika då? Jo, jag tror att de har överlägset mest antal utbildade ledare, och att vara ledare i Spanien är ett högstatusyrke. I Frankrike är det också en lång resa om du vill leda ett lag i högstaligan, där tar det tid innan du går från spelare till tränare för ett elitlag.

En annan intressant aspekt finns kring de spanska coachernas ålder där Pascual, Dusjebaev, Pastor och Ambros alla är 50 år (Raul 48). De har sparrats och utvecklats mot varandra, alla har framgångar nu och har så haft under en tid. De lite yngre förmågorna Parrondo och Davis har framtiden för sig och den lite äldre Cadenas (63 år) känns evigt ung.

4. Fransk försvarsnät

Vad har Frankrikes damlandslag och Metz gemensamt, förutom att stommen i landslaget kommer just från Metz – ifjol var det sex spelare och i år kan det bli ännu mer. Jo, ett försvars- och målvaktsspel av yppersta klass! Det är försvar, försvar, försvar som gäller och det brukar ge resultat i längden, det såg vi inte minst senast i VM när fransyskorna tog hem VM-guldet.

Just viljan att försvara sig är det som mest imponerar på mig, de lägger in precis allt de har i försvarsspelet och resultatet blir ofta en väldigt jobbig motståndare att passera. De spelar hårt, men det handlar också om att de har vävt ihop sin individuella kompetens till ett tätt spindelnät där motståndarna ofta fastnar, numera lite mer elastiskt och inte lika brutalt som tidigare var fallet. Och när bollen väl är i besittning är spelvändningarna det primära vapnet.

Det låter säkert basic, men det är lättare sagt än gjort när skickliga försvarsspelare ska vända spelet till en snabb kontring. Anfallsspelet kan alltid blir bättre. Men ljusning har dykt upp i spelföraren Grace Zaadi, som blir viktig i kommande EM och är helt central i Metz offensiva spel.

5. Svenskkollen

Nyckelspelarna Isabelle Gulldéns (Brest) och Sabina Jacobsens (Bucaresti) skador är ingen bra uppladdning inför EM i Frankrike som startar om tre veckor. Hinner de komma tillbaka och i vilken form? Hagman står fortfarande på noll mål i Champions League och behöver speltid. Desto hetare är framförallt Johanna Westberg, som klar ledare av danska skytteligan. Anna Lagerquist är väldigt viktig i försvarsspelet men numera en pålitlig målskytt också. Jamina Roberts går starkt i ett svagt Randers. Köpenhamnskvartetten Alm, Blohm, Bundsen och Blomstrand gör det bra. Filippa Idéhn i Brest gjorde en godkänd insats i helgen mot Sävehof.

Det blir viktigt att våra kantspelare ökar skottprocenten i kommande mästerskap. I VM senast hade våra kantspelare 46 procent på sina avslut från kanten, det är alldeles för lågt och måste upp. I dagsläget är våra kantspelare inte några målmaskiner direkt, Daniela Gustin har bara gjort två mål för Bietigheim och Olivia Mellegård fem mål för Sävehof i Champions League så här långt. Vi får hoppas att den blågula miljön hjälper till att öka den målskörden.

6. Flensburgs balansgång

Flensburg matchar laget stenhårt för att vinna Bundesliga, och sedan får gruppspelet i Champions League bli lite som det blir. Så är känslan i alla fall utifrån. Självklart vill laget vinna alla matcher, men det är nästan omöjligt att prestera på topp i båda turneringarna samtidig, och det är bara vinnaren av Bundesliga som är säker på en plats i nästa års Champions League.

Men när det vankas kvarts- och semifinaler i Champions League framåt våren blir det ett helt annat fokus och då är det skönt att ha en liten buffert med poäng i Bundesliga när utslagsmatcherna startar. På lördag ska Flensburg ut i Europa igen och kommer då att mäta sig med de bästa – PSG–Flensburg ser du 17.30 på Viaplay.

Bänken

Sluta skjut målvakterna i huvudet, och lär unga att undvika skott nära huvudet.

Johanna Bundsen drabbades för snart ett år sedan av en hjärnskakning i den danska cupfinalen efter ett stenhårt skott i ansiktet, och nu senast mot Rostov i Champions League fick hon på nytt ett skott i huvudet med en lätt hjärnskakning som följd. Som utespelare har du ett ansvar – kan du inte sikta bättre så skjut på ett annat ställe än runt huvudet, det finns inga bortförklaringar.

En grupp Chalmersstudenter har i samarbete med Redbergslids IK gjort en undersökning där hela 14 av 24 spelare sa att de fått skott i huvudet, och sex av dem hade drabbats av hjärnskakning. Alla målvakter uppgav att de hade träffats av flera hårda skott det senaste året. RIK vill numera införa hjälm. Så låt det bli en hederskodex att inte skjuta målvakten i huvudet framöver.

Veckans handboll på Viaplay

Torsdag:
16.55: Dinamo Bucuresti–Abanca Ademar Leon. EHF Men’s Champions League
18.45: Stuttgart–Magdeburg, Bundesliga
18.55: HC Metalurg–Sporting CP, EHF Men’s Champions League

Lördag:
13.55: Chekhovskie Medvedi–Bjerringbro-Silkeborg. EHF Men’s Champions League
14.55: RK Krim Mercator–Györi Audi ETO KC, EHF Women’s Champions League
14.55: Brest Bretagne–Köpenhamn, EHF Women’s Champions League
14.55: HC Meshkov Brest–PGE Vive Kielce, EHF Men’s Champions League
15.00: Larvik–Metz Handball, EHF Women’s Champions League
17.25: PSG–Flensburg-Handewitt, EHF Men’s Champions League
17.55: TATRAN Presov–Besiktas Mogaz, EHF Men’s Champions League
17.55: Orlen Wisla Plock–Elverum Handball, EHF Men’s Champions League
18.30: IFK Kristianstad–Telekom Veszprém HC, EHF Men’s Champions League
19.55: HC PPD Zagreb–RK Celje Pivovarna Lasko, EHF Men’s Champions League

Söndag:
14.10: Riihimäen Cocks–Wacker Thun, EHF Men’s Champions League
14.25: FTC-Rail Cargo Hungaria–CSM Bucuresti, EHF Women’s Champions League
15.05: Odense HC–Buducnost, EHF Women’s Champions League
15.55: THW Kiel–Göppingen, Bundesliga
16.15: IK Sävehof–Rostov-Don, EHF Women’s Champions League
16.45: Skjern Handbold–MOL-Pick Szeged, EHF Men’s Champions League
16.55: Vardar–Barcelona Lassa, EHF Men’s Champions League
16.55: BBM Bietigheim–Vipers Kristiansand, EHF Women’s Champions League
16.55: HC Motor Zaporozhye–HBC Nantes, EHF Men’s Champions League
17.55: HC Podravka Vegeta–Thüringer HC, EHF Women’s Champions League

/Martin Frändesjö

ANNONS
Annonslänk: Följ världens bästa klubblag och deras guldjakt i Champions League, Bundesliga och Tyska Cupen med Viaplay Sport.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here