Ett år till avkast i Tokyo-OS – förutsättningarna

Bild över den kommande OS-byn. Foto: Joel Marklund, Bildbyrån.

Den moderna handbollen gjorde sin olympiska debut i München 1972. Dock enbart för män. Turneringen efter däremot, OS i Montreal 1976, intog damerna den olympiska scenen. Om exakt 365 dagar är det avkast i Tokyo, och nu vet vi när matcherna spelas.

Sedan handbollens intåg i OS har sporten i olympiska sammanhang varit en succé. Det var faktiskt den sport som sålde näst flest biljetter i OS i Rio för fyra år sedan, enbart slagen av fotbollen.

Formen och schemat

IOK och IHF har nu tillsammans skapat ett tävlingsschema för de olympiska handbollsturneringarna. Herrturneringen startar lördagen den 24 juli 2021. Damturneringen inleder sin turnering dagen efter. Varje dag består av 3 sessioner med 2 matcher per session. Tre olika pass med ett morgonpass, ett eftermiddagspass och ett kvällspass. 09:00-12:30, 14:15-17:45 och 19:30-23:00 är tiderna för de tre passen. Alla tider är skrivna i japansk tid. För att få fram svenska tider får vi ta -7 timmar.

Slutspel

Kvartsfinalerna inleds torsdagen 3 augusti 2021 för herrarna och 4 augusti för damerna. Semifinalerna inleder herrarna med den 5 augusti och damerna spelar sina den 6 augusti. Herrfinalen spelas den 7 augusti och damfinalen spelas samma dag som avslutningsceremonin den 8 augusti.

Spelplats

Alla matcher kommer att äga rum i Yogoyi National Stadium som har kapacitet för 10 200 platser. Arenan byggdes inför OS i Tokyo 1964 för simning och basket. Den är renoverad sedan dess och ska nästa år alltså stå som värd för handbollens olympiska spel.

Källa: IHF