Ystads IF till första finalen på 30 år

Ystads IF. Foto: Bildbyrån/Ystads IF

IK Sävehof är regerande svenska mästare i handboll, men i år får vi se en ny vinnare. Det står klart efter att Ystads IF idag slagit Göteborgsklubben med 29-26. 

– Just nu är det en oerhörd glädje, säger Kim Andersson till Cmore efter matchen. 

Ystads IF tog under torsdagskvällen emot IK Sävehof i Ystad Arena, för en fjärde semifinalsmatch. Arenan var fylld av vitklädda Ystadssupportrar som ville hjälpa laget till en första final på 30 år. Och publiken gjorde verkligen vad de kunde. Det var dock bortalaget som började matchen bäst. Efter drygt 17 minuters spel stod det 9-3 till Sävehof. I slutet av halvleken kröp dock Ystad något närmare (11-15). En stor del i Sävehofs ledning hade Bertram Obling, som stod för åtta räddningar (44 procent) i första halvlek.

– Det kändes lite skakigt i början, men sen släpper vi lite mer på handbromsen, säger Ystads Anton Månsson (4 mål i första halvlek) till Cmore i pausen.

Men som så många gånger förr så är det andra halvleken som avgör en handbollsmatch, och så även idag. Ystads IF kom ut som ett helt nytt lag efter pausvilan. Hemmalaget åt ikapp mål efter mål, och producerade framåt samtidigt som man fick stopp bakåt. Knappt fem minuter in i halvleken var det plötsligt bara ett mål upp för de vitklädda.

Med tio minuter kvar av matchen kvitterade Julius Lindskog Andersson, och Ystad var ikapp igen för första gången sedan matchens första minut. Efter kvitteringsmålet tog Ystad över greppet om matchen, och behöll det fram till slutsignalen. Johan Dahlin gjorde matchens sista mål och slutresultatet skrevs till 29-26, vilket innebär att Ystad vinner semifinalerna med 3-1

Det jublades rejält i Ystad Arena efter slutsignalen. Hela publiken stod upp och hyllade laget som tagit Ystad till final för första gången på 30 år. Legendaren Kim Andersson hade svårt att sätta ord på känslorna efter matchen.

– Ähh, just nu är det en oerhörd glädje, men jag har inte riktigt fattat det än. Det är mycket känslor nu som måste sjunka in, jag vet inte riktigt vad jag ska säga, säger en märkbart tagen Andersson till Cmore efter matchen.

Michael Appelgren var trots förlusten stolt över Sävehofspelarna.

– Jag är väldigt stolt över killarna och hur vi fightas dessa veckor.