YIF vände sexmålsunderläge i slutet – tack vare talangen

Ystads Anders Persson är nog tacksam för Ludvig Hallbäck och för segern. Foto: Christoffer Borg Mattisson, BIldbyrån

Det var länge Lugi som ledde den andra bataljen av ”Slaget om Ystad”. Men hemmalaget YIF täppte till bakåt och vände underläge 18-24 med 12 minuter kvar till seger 27-25, mycket tack vare en effektiv 18-åring.

Två stortalanger stod i centrum i matchen i Skånederbyna i Ystad – som döpts till ”Slaget om Ystad”. Och Ludvig Hallbäck, 18, och Alfred Jönsson, 20, lämnade ingen besviken efter matchen. De båda stod för 9 mål var i en match som skulle få ett dramatiskt slut.

Det var Jönsson och Lugi som inledde bäst och kom ofta till lägen runt mittnio, oftast genom just Jönsson. De vinröda skaffade sig en ledning med 4-3 i minut 8, som de utökade till halvtid med 15-12.

I den andra halvleken fortsatte det vinröda bortalaget att diktera matchen framför en ibland frustrerad hemmapublik som fick se sitt hemmalag kasta bort onödiga bollar framåt, vilket ledde till kontringar.

Lugi gick ifrån till 24-18 och många trodde nog på ridå för båda Ystads-lagen i slaget om staden. Istället kom de vita tillbaka in i matchen. Först reducerade hemmalaget två gånger om innan Marcus Sjöbrink i Lugi tog ett rött kort. Det hjälpte Ystads momentum och de vita kom till underläge 23-25.

Då började Hallbäck-show. 18-åringen fintade, sköt och målade som en tvättäkta matchvinnare och stod för Ystads 4 av 5 sista mål. De målen betydde att YIF tog ledningen för första gången i matchen sen starten med 26-25 och lite mer än minuten kvar.

Lugi lyckades inte sätta sitt sista läge och istället kunde Hallbäck slingra sig förbi Lugiförsvaret och sätta 27-25 till stort Ystadsjubel.

LÄNK: Höjdpunkter från C More

Matchprotokoll >>
Tabell >>