William Bogojevic bäst när alla ville se Valter Chrintz trolla

William Bogojevic, IK Sävehof. Foto: Christian օrnberg / BILDBYRÅN

Sävehof och Kristianstad – 2010-̣talets giganter med vardera fyra SM-guld. Idag möts lagen i Partille i en match som egentligen bara är en förmatch tills de möjligen möts i slutspelet. Nu kan de ta lite lagom skonsamma brottartag och känna på varandra. Poängen betyder inte allt i denna match men möjligen att Sävehof har mer nytta av dem än Kristianstad. Detta är första matchen mellan lagen innevarande säsong varför de möts ytterligare en gång innan slutspel, i Kristianstad den 10 mars.

Första halvlek börjar med att Fredrik Petersen är på plan för Kristianstad. Det handlar alltså om den gamle Fredrik Petersen, med mängder av landskamper, med en klubblista lång som en Dylanlåt, med ett irrationellt spel som lurat hundratals, ja kanske tusentals försvarare. I mitten av säsongen blev Fredrik sensationellt värvad av Kristianstad från IFK Ystad. Inte som den kantspelare han då var, utan som mittnia. Vid 36 års ålder går Fredrik alltså vidare i sin karriär med att tilldelas den viktiga funktionen som playmaker i ett av Sveriges absolut bästa lag.

All heder åt Fredrik som vägrar ge upp och som dessutom oftast bjuder publiken på show.

Nåväl, lite om matchen i övrigt. Den börjar trevande för att fortsätta trevande. Båda lagen gör sitt för att det ska se ut som en betydelsefull match. Man de lyckas knapert. Normalt sett har spelare som Christoffer Brännberg i Sävehof och Adam Nyfjäll i Kristianstad på sig hårdhandskar med bladtunna foder. Idag har de vantar av silke med tjockt bomullsvadd.

Första halvleken bjuder ändå på viss skönhet. Skotten från William Bogojevic till exempel, fyra otagbara stänkare från matchens bäste spelare. I Kristianstad är det Alfred Ehn som får mest uträttat med tre mål. Men den publiken kanske allra helst vill se är grabben med trollspö – Valter Chrintz, hittills anonym med kort speltid.

Halvtidsresultat: 10-12

Man kan undra om lagen kommunicerade under halvtidsvilan och kom fram till ”gubbar inga hårda tag nu, men försök bjuda publiken på snygga grejer”. För så blev det. Snyggast av allt var William Bogevics åtta mål. Efter det åttonde såg man en arg Ljubomir Vranjes ta time-out och förklara vissa saker, som till exempel hur man sätter stopp för Sävehofs dunderskytt. Därefter blev det inga fler mål för William.

Andra sevärda inslag i en annars avslagen match var Teitur Einarsson mål, alla av god underhållning.

För att inte tala om Sävehofs målvakt Simon Möller. Han ensam var förklaringen till att Kristianstad aldrig kom ikapp, inte ens i slutminuterna när skånelaget var nära att nå oavgjort. Då var Simon som bäst.

Kristianstads tränare Ljubomir Vranjes var trots allt samlad efter matchen:

– Vi gjorde en bra match, sade Ljubomir. Men på frågan om han tyckte det var ett tryck i spelet var svaret klockrent:

– Nej.

Något trolleri av Valter Chrintz blev det aldrig. Och hur gick det då för vår gamling, Fredrik Petersen? Ja med sin kvickhet i fötter och tanke håller han säkert ytterligare några säsonger

Slutresultat: 26-23

Anders Hilmersson