Vi tippar Handbollsligan 2016/17

Max Darj, Alingsås HK. Arkivbild. Foto: Viktor Ljungström, www.viktorljungstrom.se

Handbollskanalen skickar ut ett tips om hur Handbollsligan slutar, vad tror ni?

På tisdag startar Handbollsligan 2016/17 och premiäromgången ser ut såhär:

Tisdag 13 september
19.00 HK Malmö – IFK Ystad
19.00 HK Aranäs – IFK Kristianstad
19.15 Ystads IF – Lugi HF
19.16 Redbergslids IK – IK Sävehof

Onsdag 14 september
19.00 Alingsås HK – Eskilstuna Guif

Torsdag 15 september
19.15 Ricoh HK – Hammarby IF

Handbollskanalen ger sig på att tippa hur serien ser ut när vi summerar i vår. Det är alltså inget facit utan ett roligt sätt att spekulera och fundera kring lagens styrkor och svagheter.

Handbollsligan 2016/17
1. Alingsås HK
2. IFK Kristianstad
3. HK Malmö
4. IK Sävehof
5. Ystads IF
6. LUGI HF
7. Redbergslids IK
8. HIF Karlskrona
9. Hammarby IF
10. Eskilstuna Guif
11. Ricoh HK
12. IFK Skövde
13. HK Aranäs
14. IFK Ystad

Allmänt
Känslan är att det finns två tydliga skikt i Handbollsligan den kommande säsongen. Topp 7 är något vassare än de andra lagen, men inbördes placeringar inom dessa grupperingar är svårare att peka ut. Vi får väl också räkna med att något lag överraskar, antingen positivt eller negativt. Vilket blir det?

1. Alingsås HK
Kommentar: Fjolårets silvermedaljör fick behålla spelmotorn Jesper Konradsson och har kryddat truppen med spets i form av Magnus Persson. Det gör att vi trots att de tappat Mikael Aggefors i mål tror att de vinner grundserien denna säsong.

Alingsås har länge byggt ett tryggt grundspel och Mikael Franzén finns fortsatt kvar i klubben men har fått en ny kraft vid sin sida. Dennis Sandberg har lämnat och danska Karen Brødsgaard har anslutit som en ny injektion, både i AHK men också Handbollsligan. Mycket intressant tillskott!

Med Max Darj tillbaka fullt efter knäskada, Emil Frend Öfors och Andreas Flodman som två av de mest spännande kantspelarna i serien samt en Felix Claar på en utvecklingskurva som kan ta honom hur långt som helst har Alingsås ett ruskigt starkt lag. 202 centimeter långe Anders Alfredsson från Kroppskultur kan bli den skytt de saknat de senaste säsongerna.

Negativt? Aggefors ersätter man såklart inte i en handvändning. När han gick skadad förra säsongen visade dock Rickard Frisk att han kan hålla en bra nivå under längre tid och när han nu får ta huvudansvaret på riktigt kan han växa ytterligare.

Det återstår att se hur Europaspelet påverkar Alingsås. De kvalar till EHF Cupen mot Haukar från Island i oktober och sedan återstår kvalrunda 3 inför ett eventuellt gruppspel.

2. IFK Kristianstad
Kommentar: Det är att sticka ut hakan att säga att de ”bara” blir tvåa i grundserien, men vi tror att IFK behöver lite tid att landa sitt nya lag. Skadeproblem i truppen under försäsongen förlänger denna period och vi tror att de kan få svårt att hålla extremhög nivå när Champions League drar igång.

Att IFK Kristianstad har den vassaste spetsen i serien råder dock inget tvivel om. Jerry Tollbring visade vad han går för under OS i Rio de Janeiro och nyförvärven Tim Sørensen samt Gunnar Steinn Jonsson kommer bli toppspelare från minut 1. Viktor Hallén och Mario Lipovac är beprövade i ligan vilket kommer göra mycket nytta såhär i början.

I mål har de som bekant Nebojsa Simic och Leo Larsson. Ett ungt målvaktspar som hunnit spela till sig rejält med rutin och där den förstnämnde var helt magisk i SM-finalen i våras. Simic har potential att bli en riktigt bra målvakt ute i Europa i framtiden.

IFK Kristianstad kan mycket väl kämpa ner Alingsås i kampen om tronen men visst ser det jämnare ut än på länge?

3. HK Malmö
Kommentar: Har ett intressant lag på gång under ledning av nygamle Stian Tönnesen. Rutinerade spelare som Dan Beutler, Fredrik Petersen, Mirzad ”Pepsi-Cola” Pecikoza och Zoran Roganovic blandas med yngre förmågor som Adam Lönn, Robert Månsson, Linus Persson och Jim Andersson.

Det råder alltså inget tvivel om att det finns enormt med kapacitet i HK Malmö och vi hoppas att det kan ramla in lite extrapublik i Baltiska hallen i vinter.

Frågetecken finns i mittförsvaret där Carl-Johan Andersson lämnat en lucka. Tanken är att Patrik Kvalvik, som återvänder till svensk handboll från spel i Tyskland, ska ersätta. Det är också frågan hur väl de unga spelarna håller mot skador under säsongen.

4. IK Sävehof
Kommentar: Ny tränare (Robert Wedberg), ny stjärna (Jonas Larholm) och ny arena (Partille Arena). Häftig säsong på gång för Sävehof som håller fast vid en egenskap: det ständiga inflödet av talanger från ungdomsakademin. I slutspelet ifjol fick vi lära oss ett nytt namn i form av William Bogojevic och vi kan väl räkna med att det dyker ett nytt under säsongen. Vad sägs om Gzim Salihi?

Frågetecken kring Sävehof är tappen av Eric Forsell-Schefvert samt Tobias Albrechtsson. Två spelare som varit med länge och burit på mycket rutin när matcher har stått och vägt. Tar Larholm hela det lasset själv eller kliver någon mer fram?

5. Ystads IF
Kommentar: Ytterligare en talangfabrik som verkar ha en aldrig sinnande källa att ösa ur. Men nu sätts de under ordentlig press. Lukas Nilsson har lämnat och duktige dansken Martin Bager har lagt ner sin elitkarriär, precis som Philip Nilsson alldeles inför premiären.

Vi tycker att Ystad har förstärkt laget på ett väldigt bra sätt med Jesper Gustavsson (HK Aranäs), Carl Löfström (HK Aranäs), Eric Forsell-Schefvert (IK Sävehof) och Simon Källström som flyttats upp från juniorlaget. Det finns alltså kvalitet för att hålla en hög nivå i vinter. Vi har liksom inte ens nämnt lirare som Kim Andersson och Anders Persson, förmodligen bäst på sina positioner i Handbollsligan.

Tyvärr är laget mycket skadedrabbat. Spelare som Alexander Borgstedt, Herman Hugosson, Jesper Gustavsson och Emil Hansson behöver komma tillbaka i 100 % för att Ystad ska vara med och slåss om de absoluta topplaceringarna.

6. LUGI HF
Kommentar: Lundalaget under ledning av Tomas Axnér kommer tillhöra toppen men vi tror att de saknar spetsen mellan stolparna för att landa allra längst upp i tabellen. Tappet av Torbjørn Sittrup Bergerud borde kännas men Josip Cavar och Oscar Jensen får gärna motbevisa denna tes.

Hampus Jildenbäck, Anders Hallberg samt Jakob Wickman Modigh är klasspelare och vi väntar på det där riktiga lyftet för Simon Jeppsson, jättetalangen på V9. Stort frågetecken på H9 där Hampus Henningsson hade skadeproblem och Roganovic har lämnat. Får Mörk och Karlsson speltid eller går de runt med andra lirare?

7. Redbergslids IK
Kommentar: Jasmin Zuta har fått växa in i kostymen och de har haft relativt liten omsättning på spelare, det här kan bli intressant för RIK. De har ett stabilt målvaktspar i Heeringsson + Thulin, en bra högersida med Östanbäck och Johansson samt toppklass i Linus Arnesson och Rickard Lönn.

Anledningen till att vi inte tippar dem högre upp är tappen av Mario Lipovac (IFK Kristianstad) och Björn Iveland (slutar). Det är mycket fysik och muskler som försvinner från försvaret och frågan är om Albin Stenberg/Henrik Weglin kan fylla det tomrummet. Vem blir den elake jäveln i försvaret helt enkelt?

8. HIF Karlskrona
Kommentar: Det kanske mest vågade tippet i denna tabell. Men vi tror att HIF Karlskrona kan lyfta i tabellen mot föregående säsong. De har fått en säsong att bygga vidare på och polske Andrzej Rakowski är ett intressant tillskott på H6. Lars Möller-Madsen är HIF:s egen Chuck Norris och Ulf Schefvert på bänken dribblar man inte bort så lätt.

Svagheterna är väl att det saknas toppar på några ställen, som mellan stolparna och kanske hade de behövt någon mer kantspelare och niometare. Men där finns potential att utveckla både Nygren och Hallén med ett samarbete till lagkaptenen Grundsten.

Publikmässigt fick HIF Karlskrona ett gott stöd i kvalet i våras och med samma tryck i hallen under hösten kan de lyftas till några extra segrar.

9. Hammarby
Kommentar: Hur mycket saknas Josef Pujol? Och hur kall var kallduschen att Martin Dolk inte kommer kunna spela? Det är två frågor som kommer besvaras för Hammarby denna säsong. Klart är att Kitte och Eriksdalshallen kommer dra in några extrapoäng i vinter, Bajen borta är ingen enkel match för något lag.

De har fortsatt kvalitet i lirare där Nils Pettersson, Robin Hallberg och Anders Wik-Rydberg sticker ut. Hur bra är nya dansken Jonas Løkken? Får Adam Norman sitt genombrott?

10. Eskilstuna Guif
Kommentar: Har tappat otrolig kvalitet (Freiman, Östlund, DP, Blank) och spelar i Skjulstahallen kommande säsong. Det kan bli motigt under 16/17 och mycket hänger nog på vilken start de får. Några fina vinster som får publiken att sluta upp kring laget blir viktigt.

Det går att diskutera om Guif verkligen ska tippas så långt ner. De har tre (!) bra målvakter och många unga hungriga spelare. Daniel Ekman kan in sina stunder göra hur många mål han vill och har otrolig potential men vid sidan om honom är det tunt och oprövat på högsta nivå. Dessa osäkerheter gör att vi placerar Guif lite längre ner, men med brasklappen att de har kvalitet att ta en slutspelsplats.

11. Ricoh
Kommentar: Ett annat lag som tappat i slagstyrka är Ricoh där tränare Martin Boqvist nu verkligen får visa prov på coachstyrka. Utan matchvinnaren Thomas Forsberg i mål saknar de en dimension som kan bli förödande. Tandri Már Konráðsson (Skjern) och Mathias Gustafsson (slutar) är två andra tapp av etablerade namn.

Känslan är att ersättarna är oprövade, eller har någon koll på vänsternian Troels Vejby Jørgensen från Ribe-Esbjerg? Det kan bli kanon eller kalkon för Ricoh. Att de åker ur är dock inte troligt, de kommer plocka en del poäng sena tisdagkvällar i Solnahallen där lirare som Henrik Olsson, David Florander och Ola Pewik kommer bidra stort.

12. IFK Skövde
Kommentar: Har haft stor omsättning i truppen denna sommar där Markus Stegefelt gått till Bundesliga och trotjänaren Robert Lechte slutat. Endrit Abdullahi ska bli intressant att följa i högstaligan igen och Christopher Hedberg är ett piggt nyförvärv på H6.

Grundproblemet sedan Linus Lake slutade har varit en riktig spelmotor och frågan är om Abdullahi tar en taktpinnen. Försvaret behöver snäppas upp och de djupa dalarna när de hade sämre perioder.

Ett litet ess i rockärmen har utkristalliserat sig under försäsongen. Jack Thurin har fått speltid i träningsmatcherna och skjutit in en hel del mål från H9. En mycket intressant spelare född 1999 som redan provspelat med Paris SG och är ett löfte för framtiden. Får han sitt genombrott i Handbollsligan?

13. HK Aranäs
Kommentar: Förra säsongen var det alltid väldigt roligt att se HK Aranäs spela handboll. Ett snabbt, frejdigt lag som gav 100 % i alla satsningar. Tyvärr har de tappat många duktiga spelare vilket gör att vi tror att de får kämpa om nytt kontrakt igen.

Jesper Gustavsson (Ystads IF), Carl Löfström (Ystads IF), Cristopher Hedberg (IFK Skövde), det är halva startsexan som lämnat och de litar mycket på egna produkter som ersättare. Vilket inte är fel i sig, Aranäs har även de en imponerande plantskola med duktiga ledare och instruktörer, men frågan är om det räcker denna säsong.

14. IFK Ystad
Kommentar: Hur länge blir Henrik Knudsen borta? Det kan avgöra mycket för IFK under hösten. Det är en ganska frisk nykomling som kommer upp men tyvärr lider de av flera skador nu i inledningen av hösten. Precis när de skulle behövt en bra start att bygga en stark säsong av.

Philip Åkesson lär bidra med mycket viktig rutin och de unga killarna från IFK Kristianstad är välskolade, men frågan är om det räcker hela vägen fram till april. Vi tror på en jämn bottenstrid och IFK Ystad kan mycket väl klara sig till och med utan kvalspel men då krävs kontinuitet och att flera spelare lyfter sig ännu en nivå.

Så, vad tror ni om Handbollsligan 2016/17?