Vaccinationsbevis på gång – det här gäller framöver

Sveriges lagkapten Jonathan Carlsbogård jublar tillsammans med sitt lag. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN.

Under onsdagen hölls en presskonferens där det meddelades från regeringens samt Folkhälsomyndighetens håll att användning av vaccinationsbevis kan komma att bli tvång från och med 1 december. Nu kommer Svenska handbollförbundet med mer information kring hur handbollen påverkas.

Regeringen avser alltså att gå vidare med Folkhälsomyndighetens förslag om att användning av vaccinationsbevis vid allmänna sammankomster om offentliga tillställningar från och med 1 december. Därför höll ett möte på Riksidrottsförbundet (RF) under torsdagsmorgonen där följande delar klargjordes för arrangemang inomhus med fler än 100 deltagare:

  • Deltagare ska kunna uppvisa vaccinationsbevis eller arrangören ska på annat sätt smittsäkra arrangemanget.
  • Matcher, tävlingar och andra publika evenemang omfattas. Träningar omfattas inte.
  • Med deltagare avses endast publik. Spelare, ledare, funktionärer och volontärer omfattas inte av kravet.
  • Om publikantalet understiger 100 personer råder inga restriktioner.

Om det däremot är över 100 personer på läktarna krävs följande:

  • Antingen att arrangören kontrollerar vaccinationsbevis för personer 18 år och äldre vid insläpp.
  • Eller att arrangemanget omgärdas av andra åtgärder för att minska risken för smittspridning. De skulle exempelvis kunna handla att publik begränsas till 100 personer, om avstånd mellan publikplatser eller ett maxantal/kvadratmeter. Regeringen och/eller Folkhälsomyndigheten har ännu inte presenterat i detalj vad som gäller.

”Uppvisande av negativt PCR-test gäller inte. Endast vaccinationsbevis ska godtas. Med vaccinnationsbevis avses det av EU godkända vaccinationsbevis som utfärdas av E-hälsomyndigheten.

Svenska Handbollförbundet inväntar klargöranden från myndigheterna under nästa vecka och kommer därefter att ytterligare informera om konsekvenser för verksamhet inom svensk handboll,” skriver SHF på sin hemsida.

LÄNK: Information om införande av vaccinationsbevis