UrKraft och häftig vändning bakom segern – matchboll för Ystad

Ystad IFs målvakt Niklas Krafts jublar under final tre i Handbollsligan mellan Skövde och Ystad IF den 24 maj 2022 i Skövde. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Länge såg det ut som att Skövde hade kontroll över handlingen i Final 3. Sen tog Niklas Kraft över allt. Efter både inställd Rhein-Neckar Löwen-flytt och otäck hjärnskakning stod målvakten som hjälte när Ystad vände ett femmålsunderläge till dramatisk bortavinst med 31-27 (14-16). Nu kan han och laget vinna SM-guld på fredag hemma i Ystad.

SM-final 3 mellan IFK Skövde och Ystads IF, och visst vill man nästan inte att det finalspelet ska ta slut. Så hett, så tätt, så mycket guldkänning, och gulddesperation, från båda lagen. Hetast från start i ett fullsatt Arena Skövde under tisdagen var just Skövde.

Det var rejält tryck på dom blåa uppspelen vilket ledde till ”enkla” kontringsmål. Och när hemmalaget väl spelade uppställt i anfall och Jack Thurins bössa var ovanligt oanvänd så var det rödvita trollkarlen Mathias Helt Jepsen som öppnade upp Ystads försvar med klockrent avstämda skott, inspel och utspel.

Skövde drog ifrån till ledning 11-7 efter 16 minuter. Då tog Oscar Carlén time out. Niklas Kraft gjorde ett par starka räddningar, Ystads linjespel fortsatte att fungera effektivt, unge inhoppande talangen Kasper Palmar sköt hårt från högernio och snart så var det 11-11. Då tog istället Henrik Signell time out. Det gav önskad effekt på mållossningen, framförallt från kanterna, och IFK kunde ändå gå in till halvtid med ledning 16-14.

Det fortsatte gå vägen för hemmalaget i början av andra halvlek. Fabian Norsten stod för fina räddningar, vilket fortsatte att ge kontringsmål för IFK och ledde till ledning med 21-16 efter 40 minuter. Samtidigt, precis i början av andra halvlek, gick Kim Andersson av planen efter att ha fått ett knä vid området över vänster höft. En av många hårda smällar i den Final 3. Nationalikonen gick ut från arenan, Ystadsfansen höll andan, han kom tillbaka två minuter senare och gjorde mål på en toksatsning.

För Kim Andersson och Ystads IF vek inte ner sig. Niklas Kraft skiftade form från människa till stenmur och Philip Stenmalm fortsatte visa varför han är en så aktad försvarsspelare. Framåt var det modiga satsningar på flera vitklädda spelare och så var gästerna tillbaka och förbi. Med 7-1 i mål på tio minuter var det vänt på steken igen och Ystad hade ledningen med 24-22.

Det var långt ifrån över där och då. Jack Thurin och Skövde fick igång målskyttet, men inte tillräckligt. Där hade Ystad fortsatt bättre lycka med ett par mål från Kim Andersson och Julius Andersson Lindskog. Gästerna höll undan och tredje bortasegern i finalserien skrevs till 31-27. Alltså har Ystads IF SM-matchboll på hemmaplan. Det har inte funkat än i serien för hemmalagen. Ska det funka på fredag? Efter 30 år utan guld.