Tomas Axnér: ”En drömklubb för Hampus”

Tomas Axnér. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Lugi HF tappar sin bästa målskytt mitt under säsongen. Medan Tomas Axnér får lägga ett nytt pussel på högersidan unnar han Frankrikeflyttande Hampus Jildenbäck all framgång i Saint-Raphael Var. – Jag är glad för Hampus skull, säger Axnér till Handbollskanalen.

– Det var en drömklubb för Hampus. Under de åren vi har jobbat tillsamamans har det varit en målsättning som både han och jag jobbat för, fortsätter tränaren.

När Hampus Jildenbäck gjorde sin första Lugisejour, 2006-08 spelade Axnér för fullt i en annan Lundaklubb. Jildenbäcks återkomst till vinrött inföll däremot under perioden med Axnér som ensam huvudtränare.

En hel del tips, råd och dåd lär ha passerat i samtalen från en högersexa till en annan, medan Jildenbäck byggde för en allt starkare position i Lugi och Handbollsligan.

Han fick nästan börja från grunden?

– Ja, när han kom tillbaka hade vi egentligen ingen plats för honom. Men han tog sina chanser när vi också hade Kristian Meijer på positionen. Sedan dess har han haft en enorm utveckling, till och med sen A-landsladsdebut i en häftig resa, säger Axnér.

– Som jag ser det har han varit ligans bästa kantspelare den senaste två säsongerna

Hur ser du honom passa in i den franska ligan?

– En klubb på rivieran, bara en sån sak, ler tränaren.

– De har varit i final i EHF-cupen och den franska ligan är på stark uppgång, fortsätter Axnér.

– Jag vet hur viktigt det är för honom med miljön och att komma till en bra klubb. Han har en fin utbildning och ett bra jobb. Hade den här möjligheten inte dykt upp vet jag inte hur länge han hade kunnat motivera sig, det här blir ett sätt för honom att spela handboll längre.

Vad innebär flytten för Lugi?

– Vi tappar så klart en spelare som kan avgöra, en irrationell lirare som kan vara tungan på vågen. Vi har flera unga spelare bakom och Carl Möllerström som gjort det bra i sina inhopp på kanten på slutet. Det blir en chans för andra att se om de klarar av det när de får tidigare plats och möjlighet.