Statistikkollen: Viktigt med halvtidsledning för IFK Skövde

Den första semifinalen i Handbollsligan står för dörren och det är en oviss och svårtippad kamp om final som inleds. Handbollskanalen har tittat i backspegeln för att analysera hur IFK Skövde och IFK Kristianstad egentligen har presterat under säsongen.

IFK Skövde och IFK Kristianstad har mött varandra två gånger under säsongen och det är Skövde som har stått som vinnare i båda fallen. I den första matchen i Kristianstad vann bortalaget med 24–23 efter att tremålsledningen från den första halvleken blivit avgörande.

Returen spelades i Skövde en månad senare och även då stod Henrik Signells gäng som vinnare. Under månaden som gick från den första matchen till den andra hade krisen i Kristianstad fördjupats och ryktena om Ljubomir Vranjes vara eller icke vara i klubben hade på nytt tagit fart.

IFK Skövde går tack vare de två segrarna tidigare under säsongen samt imponerande spel i kvartsfinalerna in som favorit i den här semifinalserien. Men hur många matcher har egentligen IFK Skövde vunnit under säsongen när de haft ledningen i paus? Och när IFK Kristianstad ligger under i paus, hur ofta lyckas de komma tillbaka då?

Det är två av frågorna som vi på Handbollskanalen försöker att besvara i den här artikeln. Vi fokuserar på siffrorna bakom helt enkelt.

IFK Skövde inleder ofta sina matcher starkt och leder 69 procent av matcherna i paus. När Skövde-spelarna kommer ut på plan till den andra halvlek är det sällan matchen får ett annat utfall än att Henrik Signells gäng vinner. Skövde har haft ledningen i paus 22 gånger under säsongen och endast förlorat två av de matcherna. Ska IFK Kristianstad besegra IFK Skövde får de alltså se till att ha ledningen efter 30 minuter.

Men när Skövde ligger under i halvtid då? Faktum är att det bara har hänt sex gånger under säsongen. Men siffrorna är ändå tydliga, ligger Skövde under i paus har de förlorat fyra av sex matcher och endast vunnit en gång. Skövde verkar alltså vara ett lag som är riktigt starkt i medvind, men som har svårt att vända matcher när det går emot. Vad gäller de två matcherna mot IFK Kristianstad var Skövde i ledning en gång efter 30 minuter och i den andra var det oavgjort i paus. Båda gångerna lyckades IFK Skövde vinna.

IFK Kristianstad är, likt Skövde, starka vid ledning i paus. När Kristianstad inleder bra och har ledningen efter 30 minuter har de vunnit 15 av 19 matcher under säsongen och endast förlorat fyra. Nästan 80 procent av matcherna slutar alltså med Kristianstad-seger om de har ledningen med sig efter 30 minuter.

Siffrorna säger också att IFK Kristianstad är något bättre än IFK Skövde på att vända matcher. Det är nämligen så att när IFK Kristianstad ligger under i paus har matcherna slutat med seger fyra gånger och förlust sex gånger. I båda mötena med Redbergslids IK låg IFK under i paus men lyckades vända till seger, visserligen inte mot ett topplag, men fortfarande starkt av ett lag där ”pannbenet” har ifrågasatts flitigt under året.

Väljer vi att lita på statistiken kan vi alltså konstatera att det är betydligt viktigare för IFK Skövde att ha ledningen i paus än det är för IFK Kristianstad.

Semifinal 1 har avkast idag klockan 16:15 och sänds på Cmore.