SM-final med mycket kamp och lite spänning

Fredrik Teern. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Idag korades All Star Team i Handbollsligan. Sävehof fick inte med en enda spelare. Det kan ses som ett tecken på vilken jämn och hög nivå LAGET Sävehof har. Dessutom har Sävehof visat en vinnande förmåga att toppa formen till slutspel efter att endast kommit på sjunde plats i serien. Ikväll möter man ett laddat Alingsås som med liten marginal förlorade första finalmatchen. Kanske som reaktion efter att ha stått för största skrällen i hela finalspelet – Alingsås 3-0 seger över de senaste årens mästare IFK Kristianstad.

Första halvlek visade två övertända lag. Tända av stundens allvar och av en högröstad entusiastisk publik, för en gångs skull i en välfylld Partille Arena.

Sämst inledning hade Alingsås, redan efter fem minuter blev Andreas Berg utvisad för resten av matchen. Den uppskruvade atmosfären fortsatte under hela halvleken med resultatet få mål men många missar.

En spelare som passar sällsynt bra när spelet tuffar till sig är Fredrik Teern i Alingsås. Hög som ett hus, bred som en lagårdsdörr är han en outsinlig källa till irritation hos motståndarna. Hans motsvarighet i Sävehof, den högreste Christian Brännberger var inte i samma klass denna kväll.

Att Alingsås inte gjorde fler mål än nio under halvleken får tillskrivas Sävehofs höga försvar på Alingsås stjärna Felix Claar, nästan utraderad i det slutliga målprotokollet.
I halvtid är det nästintill omöjligt att sia om matchens utgång.

Halvtid: 8-9

I andra halvlek tonas de värsta råheterna bort. Det är som om lagen outtalat kommit överens om att ”brottar ni inte ned oss våldsamt, så gör inte vi det heller”. En sorts terrorbalans. Det lag som gynnas mest av detta är Alingsås. För nu kommer William Moberg Andersson in i handlingen. Denne unge man, fortfarande tonårig, är planens lurigaste spelare. Kvick som blixten och med kroppsfintar som lurar bort vem som helst, ibland sig själv. Sex mål blev det för William som utan vidare var den matchavgörande spelaren.

En bit in i andra halvlek får Alingsås ett miniryck, en period då Sävehofs Jonas Larholm satt på bänken. Möjligen ett visst samband. Därefter kom Sävehof aldrig in i matchen, Niklas Kraft stängde butiken i Alingsås mål och Benjamin Helander fick flytet i sitt kantspel.

Sista tio minuterna är Sävehof ett slaget lag. Matchen är punkterad och alla vet att redan på fredag blir det nya tag. Bäst att spara krafter.

Om Sävehof vill vinna nästa match måste flera spelare höja sig, inte minst målfabrikörerna Oskar Sunnefeldt och William Bogojevic. Som Fredrik Teern och William Andersson Moberg i Alingsås gjorde ikväll.

Slutresultat: 16-22

Sävehof: Jonas Larholm 5, Oskar Sunnefeldt 3, Joakim Larsson 2, Christoffer Brännberger 1, Gzim Salihi 1, Viktor Ottoson 1, Gustav Davidsson 1, Jonathan Edvardsson 1, Sebastian Karlsson 1
Alingsås: William Andersson Moberg 6, Benjamin Helander 6, Samuel Lindberg 3, Felix Claar 2, Fredrik Teern 1, Johan Nilsson 1, Niclas Barud 1, Andreas Lang 1, Mishels Liaba 1