Slutspelskollen i Handbollsligan

Olafur Gudmundsson. Foto: Christoffer Borg Mattisson, Bildbyrån

Slutspelet har startat i Handbollsligan och vi ser fram emot en spännande vår med mycket dramatik.

Favoriter inför slutspelet i handboll

Serien är avklarad och nu stundar SM-slutspelet där allt kommer handla om vilken klubb som kan putta ned IFK Kristianstad från tronen. Om det nu är möjligt överhuvudtaget?
Kristianstad tog hem seriesegern i handbollsligan hela åtta poäng före tvåan Malmö, men det är rätt så jämt bland de övriga åtta lagen som är klara för slutspelet. Åttan Redbergslid fick ihop 37 poäng och hade därmed inga som helst problem att ta sig till kvartsfinalen, då nian GUIF slutade på 27 poäng, men att möta Kristianstad är sannolikt inte drömmen i en kvartsfinal.

Helskånskt eller västsvenskt?

Det är ett slutspel som nästan börjar likna ett distriktsmästerskap. Nå, det var kanske att ta i, men det är total dominans från den sydvästra landsändan av Sverige och som kvartsfinalerna nu ser ut kan det faktiskt sluta med att semifinalerna blir en helskånsk såväl som en helvästsvensk uppgörelse. Handbollsintresset når som vanligt högre höjder under slutspelet, vilket inte minst märks bland spelbolagen där det folkliga intresset numera också renderar i ett och annat spel på favoritlagen. Hos Betsson kan du kolla alla odds, men med tanke på ovissheten i flera av kvartsfinalerna – inte minst om man ser på det match för match – så finns där nog en och annan oddssättare som kliar sig i huvudet. Ett tecken så gott som något att vi nu är på väg in i den allra bästa delen av handbollssäsongen.

Kvartsfinalerna

De tre bäst placerade lagen i serien har i ordningsföljd fått välja motståndare medan fyran fick spela mot den klubb ingen valde. I en serie om bäst av fem matcher kommer semifinalplatserna att avgöras.
IFK Kristianstad – Redbergslids IK
HK Malmö – IK Sävehof
IFK Skövde – LUGI IF
Alingsås HK – Ystad IF HF

Storfavoriten

Det går inte att komma ifrån att allas blickar är riktade mot IFK Kristianstad för att se om klubben ska ta hem sitt femte raka SM-guld. Ifjol lyckades HK Malmö skaka dem i finalen som gick till förlängning och under säsongen har mästartränaren Ola Lindgren avgått. I och för sig har välmeriterade Ljubomir Vranjes nu tagit över, men det var Lindgren som byggde laget som nu dominerar svensk handboll med en alldeles unik vinnarkultur. Även den helt makalösa sviten att sedan mars 2015 vara obesegrade på hemmaplan mot svenskt motstånd bröts i slutet av februari 2019. Visserligen var det ju inget som äventyrade deras redan överlägsna seger i ligan, men kanske kan det vara en öppning för utmanarna att det går att knuffa ned mästarna från tronen.
Men att Redbergslids IK ska kunna hota Kristianstad över fem matcher ligger en bra bit bort från sannolikheten. Det blir ett tidigt utträde för den klassiska Göteborgsklubben med hela tjugo SM-guld i bagaget.

Utmanaren

HK Malmö skakade Kristianstad ifjol och är fortfarande den naturliga utmanaren. Nu ska man inte räkna bort IK Sävehof i kvartsfinalen som definitivt har en chans. Det är ingen gigantisk skillnad mellan lagen. Men det mesta talar ändå för Malmö och att de pressat Kristianstad ifjol när det gällde som allra mest kommer de ha nytta av även i år om de båda möts senare i slutspelet.

Outsidern

IFK Skövde har en stark trupp och den kanske allra bästa hemmapubliken, vilket kommer att kunna ge dem kraft under ett slutspel. LUGI är en tuff motståndare i kvarten, men hemmatrycket kan mycket väl bli avgörande och frågan är om inte Skövde har det större spelet i sig, vilket faktiskt kan räcka hela vägen till final.

Strax bakom

I övrigt så bör varningens finger även höjas för Alingsås IF, såväl som Ystads IF. Båda möts i den sista av kvartsfinalerna och det är nog helt öppet om vem som går vidare, vilket kan ge ett av lagen ett momentum som kanske till och med håller till en final. Alingsås är dock något mer favorittippad än Ystad. Med andra ord pekar en hel del på att det inte blir någon renodlad skånsk uppgörelse, men än mindre bara västsvenska klubbar i semifinalen.