Skövdes slutforcering sänkte Lugi

Kristian Svensson. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån.

Lugi HF kom med tungt skyttekapital och utmanade IFK Skövde i hemmaborgen. Till sist gick gled segern, som så ofta för Lundalaget på slutet, ur händerna på gästerna. Skövdes 9–4 under sista kvarten var lika med två poäng.

– Det kunde ha slutat hursomhelst, vi är glada att vi vinner, sade Kristian Svensson.

Skövde var bättre på att hitta spelöppningar från start, flyttade över folk och skapade överläge på utsatta sidor i Lugis defensiv. Det stod 5–1 efter fem minuter innan gästerna lade ner tanken på prickskytte väl långt ut och började utmana mer.

Karl Wallinius (åtta mål) stod i första ledet, väl inne på sju-åtta metern hade närgångna försvarare i hasorna mindre att göra med niometarens träffprocent.

Theo Übelacker tackade ja till nästa skift i stenhårda skott-branschen. Skövde försökte justera jobbet mot ynglingarna på var sin ytternia, då kom Nikola Stefanovic på linjen istället med i anfallsritningarna.

– Försvaret fungerar inte alls. Vi skrapar ihop sex räddningar, inte för att målvakten är så dålig men deras skyttar får ta plats, sade Svensson efteråt.

Christopher Hedberg var Skövdes bästa målskytt, totalt sett (sju mål) och i halvtid. Så dags hade gästerna ändå dämpat hemmalagets kontringsiver till 14–15 på tavlan.

Lugi öppnade fler luckor, Lucas Pellas i springspelet till 24-21 och Skövde var i brygga med kvarten kvar.

Då plockade det blåa laget fram rutin. Kristian Svensson och Rasmus Wremer opererade i  offensiva succéräder, Adam Samuelsson agerade central försvarsfigur en vecka efter sin comeback.

Svensson lade in tvåmålsledningen, 29–27 i öppen kasse. Med två minuter kvar ordnade namnen Jakobsen Stranden avgörandet i och med nästa nätkänning.

– Fabian (Norsten) kommer in i slutet och kan göra en frilägesräddning när han går ner i spagat. Kristian spelar inte så mycket men avlossar ett skott i mål i kritiskt läge. Det finns många sådana detaljer som väger över för oss, sade Svensson som själv blev sexmålsskytt.

Lugi förlorade för femte gången på sex försök, Skövdes segerstaplande är numera tre raka.

– Vi har kommit in på vinnarspåret, det kan ge arbetsro, sade Svensson.

Hur mycket av den varan har ni upplevt i höst?

– Vi har tagit fyra bonuspoäng om man ser på det, Alingsås borta och Kristianstad borta. Samtidigt har vi slängt bort det, två gånger mot Guif och mot Önnered. De här två poängen kan vi ändå bygga vidare på, ta med oss självförtroende till Ystad (IFK borta 7 december, journ. anm.)

IFK Skövde–Lugi HF 30–28 (14–15)
Matchprotokoll >>
Statistik >>
Tabell >>