Skövde spelar SM-final efter övertygande bortaseger

Viktor Hallén. Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

IFK Skövde förvaltade matchboll nummer två mot IFK Kristianstad och får sin andra finalmöjlighet på två år. Bortalaget gick på knock mot ett tillbakapressat hemmaförsvar, slagstyrkan bakom 19 mål fram till pausvilan var omöjlig att bemästra i den avgörande semifinalen.

Även om det blixtrat till på sina håll i semifinalserien fanns det utrymme för mer i målvaktsmatchen. Fabian Norstens start där han stoppade Markus Olsson ett par gånger gav ingen magnifik räddningsprocent över tid, men det tämjde i det minsta Kristianstads stora skyttehot.

Anton Hallbäcks kreativitet hjälpte de orangea mycket i början, fram till 8–7 stod niometaren för fem av hemmamålen.

Skövde hade annat på gång, 3–0 med en man mer var så bra det går att göra under två utvisningsminuter. Efter Kristianstads timeout var nästa mål av Bjarni Valdemarsson ännu mer illavarslande, precis som 8–13 med förarbete av en heltänd Viktor Hallén.

Ytterligare en timeout gjorde föga skillnad för Kristianstads utdelning. Skövde satt på leken i många dyrbara minuter för hemmalagets del. När Hallbäck släckte måltorkan hade Kristianstad sex mål till att hämta in.

Skövde bara stärkte kommandot, åtta plusmål i paus och goda råd var dyra för Kristianstad. När prickskyttet väl kom igång på allvar mot bortamålet och bollen nådde ut till Emil Frend Öfors på kanten hade Skövde redan stängt matchen.

Hallén gjorde nio mål på egen hand, Dan Beck Hansen höjde sig undan för undan i semifinalserien och nätade sju gånger fram till 36–31 i match fyra.

IFK Kristianstad–IFK Skövde 31–36 (12–19)
Skövde till final med 3–1 i matcher.