Skövde hakade på i toppen

Skövdes Viktor Hallén. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN.

Det var något av ett prestigemöte när IFK Skövde tog emot Ystads IF i Handbollsligan. Båda lagen visar en uppåtgående formkurva och är med och utmanar i tabelltoppen. Ystad öppnade vassast men Skövde gick segrande ur matchen efter en stark avslutning.

Ystad kom till Skövde med en sprakande derbyvinst i ryggen och var en poäng ovanför hemmalaget i tabellen. För Skövde var det den fjärde matchen på nio dagar, efter avancemanget mot israeliska AS SGS Ramhat Hashron i EHF European Cup.

Inledningen gick i skyttens tecken. Efter fyra minuter stod det redan 4–4 efter långdistansskott från Skövdes Jack Thurin – som gjorde 16 mål i sin senaste match i Handbollsligan och sju mål idag – och Ystads evighetsmaskin, Kim Andersson.

Ystad hade svårt att få tag på Thurins skytte i början. De var för passiva i blocken, men efter en knapp kvart hamnade de några kliv fram och lyckades bromsa Skövdes anfallsspel centralt. När Skövde istället letade mot sina kanter var Fredrik Mossestad effektiv medan Viktor Hallén hade problem med att överlista Niklas Kraft i Ystads mål.

Målexplosionen kom av sig men Ystads Julius Lindskog Andersson visade initiativförmåga och snabba fötter. Skövdes spel i sju mot sex straffade sig efter en serie baklängesmål i öppen kasse, efter anfallsspel med alltför små marginaler. Jim Andersson och Kasper Palmar var pricksäkra från långt håll och Ystad kunde ta med sig en fyramålsledning till pausvilan (15–19).

Hemmalaget kom tillbaka

Skövde öppnade den andra halvleken piggast och krympte genast avståndet. Det skulle bli Fabian Norstens halvlek. Skövde-målvakten spikade igen under viktiga perioder och med lite bättre precision i kontringarna hade det kanske inte behövt bli så jämnt som det blev. Med knappa 20 minuter kvar var det utjämnat efter att Viktor Hallén kommit in i matchen på allvar.

Med en kvart kvar att spela tog Skövde över ledningen och höll den matchen ut. Ystad hade svårt att hitta någon rytm och Kim Andersson, som visat skottvilja tidigare, såg hela den andra halvleken från sidan, möjligen skadad. Det var istället den andra rutinerade räven på banan som stod för några avgörande aktioner i matchens slutskede. Kristian Svensson dök upp från ingenstans och läste Ystads anfallsspel, gjorde ett par vakna brytningar och stod för avgörande mål och assist som gav Skövde en 27-24-ledning.

Ystad kom dock ikapp till 29–29, men Anton Månsson drog på sig ett rött kort med två minuter kvar. I matchens sista anfall visade Skövdes 19-åring William Elovson mod när han utmanade och punktrade matchen.

IFK Skövde – Ystads IF 31–29 (15–19)

Matchprotokoll>>>

Statistik>>>