Sensationer och förväntade namn i spelarstatistiken

Oskar Joelsson leder sensationellt skytteligan.. Foto: Krister Andersson/Bildbyrån.

Till dags dato har det gått 4-5 omgångar i Handbollsligan och man börjar ana en viss igenkännbar struktur i statistiken. Men även några sensationer. Handbollskanalen kollar läget.

Vi börjar med skytteligan. På första plats tronar en verklig sensation – Oskar Joelsson i Redbergslid. Vem hade anat att denne 20-åring redan efter fem omgångar skulle ha nätat 31 mål! Men så är det. Nu undrar vi bara när ynglingen får en svacka i takt med den ökade pressen att leverera för ett Redbergslid i besvärlig poängnöd.

På platserna efter Oskar hittar vi idel förväntade namn: Jack Thurin i Skövde, Eric Johansson, Guif och Viktor Hallén, Lugi. Visst saknar man förra säsongens topptrio: Hampus Olsson, William Bogojevic och Lucas Pellas, samtliga numera proffs i utlandet.

I assistligan hittar vi högst upp Teitur Einarsson i Kristianstad med 26 assist. Ingen knall direkt med tanke på att han nådde 14:e plats under förra säsongen.

Än mindre oväntad är tvåan, Anton Hallbäck, förra säsongens assistkung. Nu har han redan 20 assist och betonar sin bärande roll i Önnered. Eric Johansson i Guif må ständigt ligga i skytteligans topp, men han är mer än så. Vi hittar honom på tredje plats i assistligan varvid man ställer sig frågan hur Guif skulle klara sig utan Eric.

Målvaktsligan har en udda förstaplats med sensationen Mattias Skogberg i Önnered. Men då hör till bilden att Mattias knappt spelat 60 minuter än. I matchen mot Varberg fick han speltid, då stämde det mesta för Mattias. Frågan är hur rättvisande placeringen är på lite sikt.

Målvaktslistan följs av några garvade och välmeriterade målvakter, deras genomsnittsålder hamnar väl över 30 år: Espen Christensen i Kristianstad, Gustav Skagerling i Alingsås, Michael Andersson i Helsingborg och Daniel Bergqvist i Aranäs.

Till sist listan som ingen vill toppa: den skämmiga utvisningsligan! Listan toppas av två välväxta alingsåsare, Axel Franzén och Daniel Blomgren. Därefter följer två givna spelare, Max Santos i Önnered och Oskar Ysander i RIK. Två namn man kunnat gissa med förbundna ögon.

Tre av de fyra spelarna med flest utvisningar är mittsexor, en kär position för ”busarna”. Desto märkligare hur vänsternian Daniel Blomgren en aning sensationellt hamnat i detta sällskap.

Anders Hilmersson