Selby tippar Handbollsligan: Plats 9-14

Eskilstuna Guif. Foto: Jörgen Jarnberger/Bildbyrån.

Handbollskanalen ger er här all info om lagen inför starten av Handbollsligan.
Vår reporter Ola Selby går igenom lagen och bjuder dessutom på en analys. Därutöver ger Pontus Ward Wiklund sin kommentar om respektive lag.
Här är plats 9–14.

Handbollskanalens reporter Ola Selby har tippat Handbollsligan och Pontus Ward Wiklund ger sin kommentar på samtliga lag.

14. HK Aranäs

In: Jesper Gustavsson (IFK Ystad), David Florander (OV Helsingborg)

Ut: Rasmus Thorbjörnsson (Alingsås HK), Gustaf Hallén (HIF Karlskrona), Renny Svennberg (slutar), Isak Karlsson (Kärra HF), David Wattström (klubb ej klar), Victor Santos (klubb ej klar), David Svensson (klubb ej klar), Tobias Johnsson (slutar)

Tränare: Jerry Hallbäck

Selby spanar: På ett sätt tycker jag synd om Aranäs – år efter år tippas de i botten och väldigt ofta klarar de sig kvar. Tränarduon Jerry Hallbäck/Jasmin Zuta kommer säkert att göra ett bra jobb, men jag tror helt enkelt inte att det räcker. Konkurrenterna har blivit bättre och det tycker jag inte att Kungsbackalaget har blivit.

Ward Wiklund kommenterar: ”Jag har tippat Aranäs sist. De har en lite mindre trupp i år, även om de har fått in Gustavsson och Florander som är ganska bra förstärkningar. De har en krigarmentalitet i Aranäs och kommer inte att ge sig i en enda match, men de kommer att sakna Thorbjörnsson som gjorde mycket mål förra året i jobbiga situationer. Förra säsongen tog de mycket poäng i starten och fick därmed ett lugn, men nu har de lite skadeproblem och håller det i sig kan de inte rida på den vågen av att få en bra start.”

13. IFK Ystad

In: Jesper Johansson (Tyresö), Felix Spross (Coburg, Tyskland), Paulo Vinicius (Boa-Hora, Portugal)

Ut: Emil Hansson (Mors-Thy, Danmark), Jesper Gustavsson (HK Aranäs), Henrik Bielenberg (Haslum HK, Norge), Oskar Cosmo (LIF Lindesberg), Jonathan Mollerup (Ribe-Esbjerg, Danmark)

Tränare: Sebastian Seifert

Selby spanar: Jag, och många med mig, tippade IFK Ystad som ett givet slutspelslag förra säsongen. Så blev det inte. Jag tror inte att det kommer att bli bättre i år. Nästan samtliga av lagets bästa spelare förra säsongen har lämnat och ersättarna ser inte superimponerande ut. ”Di Röde” kommer att ha en jobbig säsong.

Ward Wiklund kommenterar: ”Jag tror inte att de kommer att lyckas om jag bedömer utifrån hur truppen ser ut nu. De har inte gjort några toppvärvningar utan snarare habila Handbollsligan-spelare som saknar det lilla extra. Av det jag har sett av IFK Ystad under försäsongen har de inte fått till helheten. De kan blixtra till i tio minuter för att sedan vara mediokra i tio minuter. De har svårt att få ihop det, framförallt bakåt. Sen kan jag inte se vem som ska göra målen match efter match.”

12. Hammarby

In: Helge Freiman (Alingsås HK), Edwin Aspenbäck (Elverum, lån), Viktor Ahlstrand (HIF Karlskrona), Hayder Al-khafadji (HIF Karlskrona), David Källemyr (Rimbo HK)

Ut: Andreas Halvarsson (slutar), Gunnar Pettersson (slutar), Simon Hjortenbo (Junior Fasano, Italien), Hendrik Varul (klubb ej klar)

Tränare: Patrik Fahlgren

Selby spanar: En intressant nykomling som framförallt har en betydligt bättre organisation omkring laget nu än de hade när de åkte ur för ett par år sedan. Martin Dolk öser fortfarande in mål, Helge Freiman har en hög högstanivå och Gustav Davidsson kan bli en attraktion. Litet frågetecken ställer jag för bredden, det mesta hänger på ovan nämnda trio om Bajen ska undvika kval.

Ward Wiklund kommenterar: ”Jag har tippat Hammarby nia. Anledningen till det är att de har ett speciellt försvarsspel som lagen i Handbollsligan kommer att ha svårt att hantera om de inte är fullt förberedda. Sedan har Hammarby värvat ganska smart och kommer inte att förändra sin matchplan så mycket. De kommer att spela med genombrott och fart. Om de dessutom får ha lite publik i sin hall tror jag att de kommer att bli jäkligt svåra att möta där.”

11. IF Hallby

In: Marcus Holmén (Nordsjälland, Danmark), Gustaf Wedberg (IK Sävehof), Filip Berentsen (HK Malmö), Albin Broman (Ystads IF), Hampus Dahlgren (HK Varberg), Hampus Söderman (IFK Skövde, lån)

Ut: Charles Hugoson (HK Malmö), Olle Ek (IK Sävehof), Jonathan Wiklund (Anderstorps SK), Samuel Johannesson (OV Helsingborg), Adam Tumba (HK Malmö), Felix Thyberg (Amo HK), Oliver Löfwenius (slutar)

Tränare: Jesper Östlund

Selby spanar: Tagit kliv varje år med Jesper Östlund som tränare – nu är det sista året med gänget för den respekterade tränaren som nästa år blir huvudtränare för IK Sävehofs damer. Det hade inte varit orimligt att tippa Hallby längre ner i tabellen med tanke på att Olle Ek, Charles Hugoson och Adam Tumba har lämnat, men Östlund och Hallby har fått ihop det förr och det tror jag att de får även i år. Utmaningen blir att lösa det nästa säsong när Östlund har lämnat.

Ward Wiklund kommenterar: ”Jag tror att de sjunker i år och har tippat Hallby som tolva. De har blivit av med kärnan och stommen som en gång gjorde att de gick upp till Handbollsligan. Nu har de fler liknande typer i truppen och kommer därför inte att kunna förändra matchbilden som de har kunnat göra tidigare. Under försäsongen tycker jag inte att de har kommit med samma fart och tryck som legat hela föreningen varmt om hjärtat. Sen vet man inte hur det blir när tränare ska lämna. Östlund kommer säkert att göra allt för att Hallby ska gå till slutspel, men det kan fortfarande hända grejer i truppen.”

10. Eskilstuna Guif

In: Aron Dagur Pálsson (Alingsås HK), Elias Hall (HK Malmö), Johan Palm (OV Helsingborg)

Ut: Robin Andersson Dickfors (slutar), Eric Johansson (Elverum, Norge), Rickard Åkerman (Skånela IF), Markus Hagelin (slutar), Andreas Windahl (OV Helsingborg), Mattias Windahl (klubb ej klar)

Tränare: Zoran Roganovic

Selby spanar: Hade Eric Johansson stannat hade Guif varit ett givet slutspelslag för mig, nu kommer det naturligtvis att bli tuffare för Zoran Roganovic. Jag gillar att de värvat Elias Hall, han fick på tok för få chanser i HK Malmö och kommer att utvecklas fint med Zoran som tränare. Når Guif slutspel i år är det en enorm prestation.

Ward Wiklund kommenterar: ”Det jag tyckte var bra förra året är att de var lite tuffare och hade en bra spelidé. De har också fått en bra utveckling på de yngre spelarna och kan spela på en större bredd. Men de extra målen de fick med Eric i laget kommer att räknas i det långa loppet och därför blir Guif tia i år.”

9. Önnereds HK

In: Gustav Skagerling (Alingsås HK), Christoffer Brännberger (IK Sävehof), Fredrik Teern (Alingsås HK), Kjartan Johansen (Viking Stavanger, Norge), Joseph Helgesson (Torslanda HK)

Ut: Hugo Bengtsson (HK Aranäs), Anton Hallbäck (IFK Kristianstad), Max Santos (HK Malmö), Anton Schultze (Redbergslids IK), Christoffer Örtenwall (slutar), Mattias Skogberg (klubb ej klar), Rex Radermacher (klubb ej klar), William Pettersson (klubb ej klar), Jonas Daglund (klubb ej klar)

Tränare: Tommy Atterhäll

Selby spanar: Om Christoffer Brännberger och Fredrik Teern kan hålla sig på banan och inte sitta utvisade kommer Önnered att bli ruggigt jobbiga att möta. Men det är just det – klarar de hetleverade herrarna av att göra just det? Tveksamt. Vill det sig väl kan ÖHK nå slutspel – men det kan också bli ett rejält fiasko.

Ward Wiklund kommenterar: ”Jag tror att de hamnar på kvalplats igen, alltså elva i serien. Det har gjort några bra värvningar och kanske framförallt Skagerling. Men jag har svårt att se vem som ska göra målen. Vi i Kungälv mötte ju Önnered i kvalet till Handbollsligan förra året och jag tycker inte att de har någon tydlig anfallsidé utan spelarna gör det individuellt och inte som lag. De har jättebra kanter, men det är väldigt sällan de får bollen. Istället blir det att niometersspelare kastar sig in i ytor utan något samspel. De har dessutom ganska stor press på sig att leverera eftersom de satsar på slutspel. Men med truppen de har tycker jag inte att det är självklart.”