Selby tippar Handbollsligan: Plats 1-8

Fabian Norsten, IFK Skövde. Foto: Daniel Stiller / BILDBYRÅN

Handbollskanalen ger er här all info om lagen inför starten av Handbollsligan.
Vår reporter Ola Selby går igenom lagen och bjuder dessutom på en analys. Därutöver ger Pontus Ward Wiklund sin kommentar om respektive lag.
Här är plats 1–8.

Handbollskanalens reporter Ola Selby har tippat Handbollsligan och Pontus Ward Wiklund ger sin kommentar på samtliga lag.

8. Lugi

In: Steven Plucnar Jacobsen (GOG, Danmark), Jonas Elverhöy (lån från Elverum), Oliver Olsson (Amo HK), Anders Lynge Hansen (PAUC, Frankrike), Simon Axelsson (AIK)

Ut: Karl Wallinius (Montpellier, Frankrike), Markus Sjöbrink (Pfadi Winterthur, Schweiz), Simon Sejr (Balingen-Weilstetten, Tyskland), Viktor Hallén (IFK Skövde), Linus Eriksson Lilja (OV Helsingborg), Nikola Stefanovic (klubb ej klar), Sebastian Glemhorn (klubb ej klar), Niclas Paradis (slutar), Carl Möllerström (slutar)

Tränare: Marc Uhd

Selby spanar: Jag vet för lite om Lugis nyförvärv för att kunna uttala mig om spelarna, men det jag vet är att Karl Wallinius kommer att lämna ett stort hål efter sig. Att Lugi dessutom tappar lagkaptenen och pådrivaren Markus Sjöbrink kommer att märkas mer än vad många tror. Lägg där till att försvarsklippan Niclas Paradis har slutat och att seriens bästa målvakt Simon Sejr lämnat – det ser lite tunt ut i Lugi. Å andra sidan kan Lugi slå vilket lag som helst om Casper Käll och Theo Übelacker har dagen.

Ward Wiklund kommenterar: ”Lugi tycker jag är svåra att tippa, men jag tror att de kommer sjua. De har unga spelare som utvecklades fint förra året. Det är viktigt att Käll är kvar, han styr och ställer mycket anfallsmässigt. Det känns som att de har en tradition där och att de alltid tar sig till slutspel. Steven Plucnar Jacobsen kommer att vara en viktig pjäs och utifrån vad jag har hört om honom tycker jag inte att Lugi hade en mittsexa av den kalibern tidigare. Jag tror att de unga spelarna kommer att utvecklas, så brukar det vara när man ger unga spelare speltid. Jag tror att det räcker att de slår lagen de har under sig och vinna någon match mot lagen där uppe.”

7. Redbergslids IK

In: Anton Schultze (Önnereds HK), Oscar Sävinger (IK Sävehof, lån)

Ut: Adam Krantz (HK Malmö), Eric Forsell Schefvert (Torslanda HK), Julian Sjögren (HK Varberg)

Tränare: Magnus ”Bagarn” Johansson

Selby spanar: Nära att åka ur förra säsongen, men klarade sig kvar utan större problem i kvalspelet. Jag tror att RIK blir det lag som tar det största klivet i år och det tror jag kan tillskrivas två delar: Magnus ”Bagarn” Johansson är med från start och Elliot Stenmalm med flera kommer att vara ännu vassare. Det behövdes en ny röst i RIK efter att Jasmin Zuta gjort ett bra jobb under flera år och Bagarn visade under våren hur väl han passade in.

Ward Wiklund kommenterar: ”Jag har tippat Redbergslid som åtta, men det bygger på att deras niometersuppställning med Stenmalm, Joelsson och Johansson håller sig friska. Får de en skada där i den delen kommer de att sjunka i tabellen. Sen tycker jag att de är tunna på målvaktssidan där de har en av HBL-kvalitet och en som får växa in i kostymen. Jag tror att en drivkraft är att bevisa att de är bättre än vad de var förra året.”

6. Alingsås HK

In: Rasmus Torbjörnsson (HK Aranäs), Rickard Frisk (TTH Holstebro, Danmark), Jesper Filén (Kungäls HK), Mathias Mark Pedersen (Amo), Mattias Bach Möller (Nordsjälland), Christoffer Thor (Sjundeå IF)

Ut: Andreas Lang (Sönderjyske, Danmark), Axel Franzén (Mors-Thy, Danmark), Gustav Skagerling (Önnereds HK), Aron Dagur Pálsson (Eskilstuna Guif), Fredrik Teern (Önnereds HK), Helge Freiman (Hammarby), Benjamin Helander (Rhein-Neckar Löwen, Tyskland), Alexander Wedin (Anderstorps SK)

Tränare: Mikael Franzén

Selby spanar: Femma förra året och i år tror jag att Mikael Franzéns lag blir en placering sämre. Andreas Lang var en av seriens bästa högernior förra säsongen och Axel Franzén en av de bästa mittsexorna – jag tycker inte att AHK har ersatt särskilt bra. Lägg där till att laget tappat Fredrik Teern och Benjamin Helander så är det lätt att förstå varför Franzén kommer att få trolla ännu mer med armbågarna i år än han är van vid. Men är det någon som kan lyckas ändå är det nog Franzén.

Ward Wiklund kommenterar: ”Alingsås har jag också tippat som sexa. Rickard Frisk är en riktigt bra värvning. Även om de inte var dåliga på målvaktssidan tidigare är det en nivå till med honom i målet. Sedan är frågan hur mycket matcher det blir i Europa, för även Alingsås har en lite tunn trupp. De har tre-fyra niometersspelare som är riktigt bra och bra kanter dessutom, men på mittsex handlar det om att hålla spelarna friska. Men jag tror att AHK kommer att vara bättre i år än de var förra året. Vad gäller spelarna som lämnat brukar det alltid komma in någon annan som växer istället.”

5. HK Malmö

In: Charles Hugoson (IF Hallby), Inge Aas Eriksen (FyllingenBergen, Norge), Adam Tumba (IF Hallby), Max Santos (Önnereds HK), Adam Krantz (Redbergslids IK)

Ut: Filip Berentsen (IF Hallby), Otto Lagerquist (Pfadi Winterthur, Schweiz), Elias Hall (Eskilstuna Guif), Viktor Östlund (slutar), Anton Hellberg (klubb ej klar), Simon Nyberg (klubb ej klar), Johannes Larsson (slutar)

Tränare: Stian Tönnesen

Selby spanar: Anton Hellberg var Handbollsligans bästa målvakt förra säsongen och även om jag verkligen gillar Adam Krantz har jag svårt att se att han kommer att hålla samma nivå. Charles Hugoson är ett intressant nyförvärv och Inge Aas Eriksen likaså (om han kan hålla sig skadefri), men jag har svårt att se att HK Malmö blir bättre i år än förra året, snarare lite sämre.

Ward Wiklund kommenterar: ”Jag har tippat HK Malmö som fyra. Tidigare år har de tuggat på som en maskin, men jag tycker att de har varit lite skakiga under försäsongen. Man kan fråga sig när maskinen behöver smörjas och jag tycker att de saknar stabiliteten i år. De behöver jobba med sig själva och göra saker ännu bättre helt enkelt.”

4. IFK Kristianstad

In: Anton Hallbäck (Önnereds HK), Besard Hakaj (Ribe-Esbjerg, Danmark), Philip Henningsson (HSG Wetzlar), Vasja Furlan (Chartres)

Ut: Adam Nyfjäll (HSG Wetzlar, Tyskland), Gregor Ocvirk (Vojvodina, Serbien), William Bengtsson (HIF Karlskrona, lån), Fredrik Petersen (slutar)

Tränare: Jonas Wille (NY)

Selby spanar: Den forna giganten är på rätt väg igen. Ljubomir Vranjes var aldrig i närheten av att lyckas med det material han förfogade över och in har en erkänt skicklig spelarutvecklare kommit i Jonas Wille. IFK är inte i närheten av att ha en trupp som de hade under guldåren, men se upp för spelare som Zoran Bosic och Isak Larsson – de kommer att utvecklas enormt mycket under Jonas Willes ledning.

Ward Wiklund kommenterar: ”Jag tror att IFK slutar trea i år. Wille kommer att sätta sitt spel och han gjorde det riktigt bra i Skövde. Det känns som att han har en tanke och han vill hela tiden bli bättre. Försvarsspelet har blivit bra igen, nu ska de få till det andra. Om de får ha publik kommer de att ta tio extra poäng bara på det. Dessutom spelar de andra topplagen i Europa och det gör inte IFK, därför kommer de att vara bättre i grundserien i år.”

3. IFK Skövde

In: Viktor Hallén (Lugi), Victor Bang (Höj Elite, Danmark)

Ut: Håvard Åsheim (TuS Nettelstedt-Lübbecke, Tyskland), Rasmus Wremer (slutar), Elias Karlsson (Anderstorps SK), Hugo Stuivers (Torslanda HK), Isak Svarén (Skånela IF), Hampus Söderman (IF Hallby, lån), Albin Rosén (klubb ej klar), Kristian Svensson (slutar)

Tränare: Henrik Signell

Selby spanar: Med tanke på att Skövde mer eller mindre har prenumererat på fjärdeplatsen de senaste åren är det kanske väl optimistiskt av mig att tro att laget helt plötsligt ska sluta trea. Visst kommer det att märkas att Kristian Svensson (framförallt i försvarsspelet) och Rasmus Wremer har slutat, men jag tycker att Skövde har kvar grunden i vad som gjorde laget framgångsrikt förra året. Frågetecknet är kring Richard Hanisch och hans avstängning.

Ward Wiklund kommenterar: ”Skövde har halkat ner lite för mig och därför tror jag att de slutar femma. Hanisch kommer troligtvis att vara avstängd och det är ett tungt tapp eftersom han har hållit ihop det anfallsmässigt. Sedan har de en stabil grund och material på plats för att kunna prestera. Jag tycker bara att de andra lagen är lite bättre, även om jag hade kunnat tippa laget som trea lika väl som femma. Får de till en fullträff kommer det att bli bra, får de inte det kan det vara lite upp och ner. De var inte det jämnaste laget i grundserien förra året, även om de var skarpa och bra i slutspelet.”

2. Ystads IF

In: Julius Lindskog Andersson (VfL Lübeck-Schwartau, Tyskland), Philip Stenmalm (Wisla Plock, Polen), Anton Månsson (OV Helsingborg), Simon Nyberg (HK Malmö)

Ut: Lasse Balstad (Fredericia, Danmark), Albin Broman (IF Hallby), Ludvig Hallbäck (Bjerringbro-Silkeborg, Danmark), Herman Hugosson (slutar), Filip Pettersson (HV KRAS/Volendam, Nederländerna)

Tränare: Oscar Carlén

Selby spanar: Under grundserien såg det ritkigt bra ut för YIF och första säsongen för nye huvudtränaren Oscar Carlén såg ut att bli en dundersuccé. Sen kom slutspelet och det såg ut som det brukar för YIF – hela laget underpresterade och det blev respass direkt mot Lugi. Vad talar för att YIF blir bättre i år? Tittar man på truppen är svaret – inte mycket. Flera bra nyförvärv, men de tvingas också klara sig utan Ludvig Hallbäck.

Ward Wiklund kommenterar: ”Hade YIF nått spel i European League hade det varit hugget som stucket om vem som tar hem grundserien av YIF och Sävehof, men nu tror jag att YIF vinner grundserien. Stenmalm är en bra värvning och Lindskog Andersson likaså. De har en riktigt bra uppställning och namnkunnigast trupp i hela serien. Frågan nu är bara om de kan vara som bäst när det gäller.”

1. Sävehof

In: Olle Ek (IF Hallby), Alexander Westby (Drammen, Norge), Jonathan Stenbäcken (Skjern, Danmark), Marcus Lennernäs (Skånela IF)

Ut: Gustaf Wedberg (IF Hallby), Henrik Tilsted (Bjerringbro-Silkeborg, Danmark), Eric Westergren Malmberg (OV Helsingborg), Christoffer Brännberger (Önnereds HK), Jonathan Edvardsson (Hannover-Burgdorf, Tyskland), Henrik Rhåsson (Kungälvs HK), Oskar Davidsson (HK Varberg, lån), Anders Forsell Schefvert (Amo, lån), Oscar Sävinger (Redbergslid, lån)

Tränare: Mikael Apelgren

Selby spanar: För alla andra lag i serien hade ett tapp av Jonathan Edvardsson automatiskt gjort att laget halkat ner några placeringar i tabellen. Edvardsson var seriens bästa spelare förra säsongen, så hur ska Sävehof kunna upprepa bedriften och vinna serien? För det första har de seriens bästa tränarpar i Michael Apelgren och Linus Ekman. Dessutom har de ersatt Edvardsson och Henrik Tilsted på ett bra sätt i form av Olle Ek, Jonathan Stenbäcken och Alexander Westby. Sävehof vinner serien – och SM-guld.

Ward Wiklund kommenterar: ”Jag tror att Sävehof slutar tvåa i grundserien. De kommer att ha mycket mer matcher än flera av konkurrenterna och eftersom de saknar den överlägsna bredden tror jag att det kommer att märkas. De har fyra-fem gubbar som är riktigt bra, men de spelarna kommer de behöva gå hårt på i Europa. Vad gäller deras sätt att spela söker de mycket sexmeterslägen och de har en tydlig idé att få fram till sina nya spelare. Jag tror att de kommer att jobba mer och mer med sitt 6–0-försvar. De har idé, tanke, struktur och två tränare som verkligen vill jobba med truppen. Sävehof blir riktigt vassa i år igen.”