Sävehof vann första finalen i förlängning

Emil Berlin, IK Sävehof. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån.

Flitiga kvitteringar och dubbla förlängningar var en markör för dramatiken i den första SM-finalen. Efter 80 gastkramande minuter var IK Sävehof ett steg närmare försvarat guld och IFK Skövdes ansträngning förgäves sett till slutsiffrorna 38—37.

Skövde startade med lite mer precision i inspelen till linjen. Sävehof ställde om från räddningar av Bertram Obling till fartfyllda attacker.

Sebastian Karlsson hittade det långa hörnet och Henrik Tilsted hade skjuts i avsluten. På andra sidan planen hade Jack Thurin bra träffprocent på hoppskotten och Dan Beck-Hansen var ständigt tillgänglig inne på linjen.

På resultattavlan gjorde Sävehof det första målet men Skövde ordnade alla andra ledningar i första halvlek. En fysisk halvlek slutade med att Tilsted tog Sävehof ikapp, 14–14.

Hemmalaget ökade trycket efter paus och stod för samtliga ryckförsök. I matchminut 43 ordnade Emil Berlin både mål (21–18) och bortautvisning till ännu större uppförsbacke för Skövde.

Tvåminutarna haglade tätt de närmaste minuterna, Sävehof drog på sig dubbla på kort tid men Skövdes bästa målskytt så långt kunde bl värre att avvara.

Beck-Hansen hade samlat på sig till rött kort efter drygt tre fjärdedelar av matchen. Det hackiga skeendet passade dock Sävehof sämre och IFK knaprade in mål efter mål.

Partillelaget var mållöst i tio minuter, Skövde kvitterade via bollstöld och Rasmus Wremers kontringsfart. Tilsted bröt dödläget för Sävehof med sex minuter kvar, men Skövde hängde på den här gången.

Sävehof kom nära seger under full tid men hade dålig täckning i det sista borta-anfallet. Fredrik Mossestad nätade från kanten och förlängningen tog vid.

Första vändan tog mer på Skövde som fick hämta in tre måls underläge. Gästerna hade fått nog av jaktläge men Emil Berlin briljerade med assist och sekundpassning så att Sävehof nådde 36–35.

Högernian fortsatte i det sista förlängningsskedet, nätade till 37–35. Det var få räddningar i matchen men Obling fick tag i viktig bollar och Sävehof behöll övertaget. Skövde kvitterade ånyo genom Matias Helt Jepsen, men Berlin forcerade in 38–37 och var kung i avgörande stund.

Skövde föll knappt men tungt, dessutom utgick Thurin och Richard Hanisch på vägen med skadekänning. Final två utgår från Sävehofledning på lördag.

IK Sävehof–IFK Skövde 38–37 (33-33, 27–27, 14-14)
Nästa match spelas 15 maj.