Sävehof täppte till för Kristianstad

Oskar Sunnefeldt avgjorde matchen. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån.

IFK Kristianstad befann sig mellan två CL-matcher och verkade ha tankarna på annat än samlat försvar i Partille Arena. Sent, alltför sent började reparationen i defensiven som kostade säsongens andra förlust. Samtidigt tog sig IK Sävehof till säkrare slutspelsmark.

Sävehof som bara vunnit ett av de tio senaste mötena med mästarlaget såg verkligen sin chans. Och tog den när det bleka bortalaget bara mäktade med 24 mål och bjöd på öppna landskap på sin egen planhalva.

Både svartgult och brandgult bearbetade bra i anfallen i början. Defensivt var 6–4 på tavlan efter knappt tio minuter dock avslöjande för gästerna. Kristianstad brukar ha bra koll på spelföljder och passningsval men fortsatte på den mindre smickrande stigen.

Med Jonas Larholm som central problemlösare och Oskar Sunnefeldt i fri roll framåt stod Sävehof sällan utan lösning.

Detta trots att William Bogojevic, Christoffer Brännberger och Sebastian Karlsson saknades.

När den första ordnade vågen bröts av kunde hemmalaget göra omtag, jobba fram inspel till Joakim Larsson på linjen och nå straffar som Larholm placerade i nät.

De stora suckarnas halvlek med besvikelse över försvarsspelet och inbördes irritation lämnade Kristianstad i fyra bollars underläge.

Ola Lindgrens mest tydliga kurskorrigering efter 12–16 var att lyfta in Olafur Gudmundsson från bänken till kraft i försvarskampen och dundrande skott.

Marc Canellas i spel var nästa IFK-försök att vända på steken. Aldrig riktigt nära verkade bestå i målprotokollet. Larholms läckerheter från sju meter och Oskar Sunnefeldts pärlor från distans glänste desto mer.

Andra halvan av förklaringen till den enkelriktade utvecklingen, 24–17 efter 45 minuter var hemmalagets framgångar med en extra utespelare i leken.

När utskåpningen var som värst och de negativa rubrikerna förbereddes tog Kristianstad sin sista chans med fem raka mål.

Ett avstämt skott, Sunnefeldts tionde mål avvärjde vändningen. August Eli Björgvinsson var gedigen hela vägen i sitt inhopp i mål. Han fick avsluta med ett par spektakulära parader när publiken redan var i upprymt känsloläge.

Mycket stämde och taktiken höll, i båda ändar av planen när Sävehof tog sin mest välgrundade tvåpoängare av säsongens sex segrar.

IK Sävehof–IFK Kristianstad 28–24 (16–12)
Matchprotokoll >>
Statistik >>
Tabell >>