Sävehof bortabesegrade Alingsås i första SM-finalen

Sävehofs Oskar Sunnefeldt jublar under SM-finalen. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Sävehof har tagit kommando i SM-finalserien.
Borta mot Alingsås tog de en 33-30-seger.
– Vi har minst två matcher kvar, säger Sävehof-veteranen Jonas Larholm till C More.

För första gången på 15 år ska den svenska mästaren koras i form av ett matchspel istället för en direktfinal. I den första finalmatchen i Estrad Alingsås var det IK Sävehof som tog den där bortasegern de var tvungna att ta för att nå SM-guld, då de besegrade västkustrivalen Alingsås HK med 33-30.

– Det är två lag med jättebra anfallsspel. Vi gör mycket mål, de gör mycket mål, men vi får tyvärr inte tag i deras 7-6. (Jonas) Larholm får briljera och gör som han vill i dag, säger Alingsås Johan Nilsson till C More efter matchen.

Att det var en final med taggade spelare fick åskådarna nys om direkt, då matchen rivstartade med två utvisningar innan två minuter ens var spelade. I matchens första anfall orsakade Gzim Salihi en straff och blev utvisad efter 48 sekunders spel. Drygt en minut senare var det dags för nästa utvisning – då Fredrik Teern drog på sig sin första tvåminutare.

Efter att ha följts åt inledningsvis, där Alingsås tog ledningen gång på gång, varpå Sävehof kvitterade gjorde Benjamin Helander 6-5 efter 9:31. En dryg minut senare utökade Andreas Berg till 7-5 och efter det höll Alingsås länge och väl i ledningen. Avståndet växte dock aldrig till mer än tre bollar och när klockan stod på 26:45 kunde Viktor Ottosson kvittera till 14-14 – sedan Sävehof haft en stark period där Simon Möller knep det mesta Alingsås kom med.

En tempostark och målrik första halvlek kunde sedan avslutas med att Alingsås återtog ledningen, och gick till pausvila i en 17-16-ledning.

– Jag tycker vi tappat bakåt helt och hållet. De gör 17 mål på oss. Det är inte acceptabelt, sa Sävehofs Jonathan Edvardsson till C More i halvtid.

Den andra halvleken öppnade Sävehof starkast och efter att ha jagat i 33 minuter kunde Viktor Ottosson göra 17-18 och ge Partillelaget ledningen för första gången under aftonen. Ett mål som föregicks av att Simon Möller gjorde sin andra straffräddning för kvällen.

När Sebastian Karlsson några minuter senare gjorde 19-20 hade Sävehof fått en ledning som de länge skulle hålla i. Med tio minuter kvar kom dock Alingsås i kapp, då Benjamin Helander gjorde 25-25 – och bara minuter senare såg Andreas Lang till att återge Alingsås ledningen efter 20 minuters jagande.

Avslutningen blev sedan en riktig rysare.

De bägge lagen följdes åt fram till 28-28 men när Oskar Sunnefeldt gjorde 28-29 orkade inte Alingsås svara. Istället kunde Christoffer Brännberger utöka till 28-30 när tre minuter återstod – och därefter kunde Sävehof rinna ifrån och till slut avgå med en 30-33-seger.

– Vi har minst två matcher kvar men vi har många där ute som kan bidra med mer än såhär. Det är många som står i skuggan och vill fram, säger Jonas Larholm till C More.

Nästa match i finalserien spelas på tisdag.

Alingsås HK 30-33 IK Sävehof (17-16)
Mål Alingsås: Andreas Berg (3), Andreas Lang (2), Benjamin Helander (7), Felix Claar (1), Johan Nilsson (4), Mishels Liaba (2), Niclas Barud (5), Samuel Lindberg (5), William Andersson Moberg (1)
Mål Sävehof: Christoffer Brännberger (1), Joakim Larsson (3), Jonas Larholm (5), Jonathan Edvardsson (2), Oskar Sunnefeldt (7), Sebastian Karlsson (7), Viktor Ottosson (7), William Bogojevic (1)