Ricoh och HIF Karlskrona klara för Handbollsligan

Foto: Suvad Mrkonjic, Bildbyrån

Det blir fortsatt spel för Ricoh HK och HIF Karlskrona i Handbollsligan nästa säsong. I går vann lagen sina avgörande kvalmatcher mot Hallby respektive Varberg.

Ricoh HK och HIF Karlskrona fick ett härligt avslut på sina säsonger när de under söndagen klarade att kvala sig kvar i Handbollsligan. Ricoh vann en riktig rysare i den fjärde kvalmatchen på bortaplan mot Hallby. Stockholmslaget var länge i underläge med 1-3 mål men en taktisk förändring i form av sju mot sex i anfallsspelet skulle visa sig vara ett lyckodrag.

Med sex minuter kvar av matchen tog gästande Ricoh ledningen för första gången och matchens sista minuter blev spännande. Med 30 sekunder kvar tog hemmalaget Hallby timeout i ett sista försök att få till en kvittering men det misslyckades och matchen slutade 23-24. Ricoh vann där med kvalserien med 3-1 i matcher och spelar i Handbollsligan även nästa säsong.

I Karlskrona spelades det också en svettig kvalmatch mellan HIF Karlskrona och HK Varberg. Med 2-2 i matcher var gårdagens drabbning direkt avgörande för vilka som nästa säsong spelar i Handbollsligan respektive Allsvenskan.

Hemmalaget tog tidigt kommandot och var redan efter sju minuter i ledning med 5-1. Karlskrona fortsatte med gasen i botten och gick till halvtidsvila med 17-10. Var matchen redan avgjord? Nej nej. Varberg samlade krafter och i den andra halvleken började man sakta med säkert jobba sig tillbaka och när Tobias Bengtsson tryckte dit 21-19 levde matchen i allra högsta grad.

Men med sju minuter kvar gjorde HIF ett avgörande ryck från 28-26 till 33-26 på bara fyra minuter och nu var matchen och kontraktet till Handbollsligan säkrat. Slutresultatet skrevs till 35-29 och Karlskrona vann där med kvalserien med 3-2 i matcher.