Regeln som fällde Zachrisson

Eskilstuna Guif. Foto: Jörgen Jarnberger/Bildbyrån.

Igår kom nyheter om att Guif-tränaren Mattias Zachrisson stängs av i åtta månader för ”otillåten vadhållning”. En regel han själv inte visste fanns. 

– Jag la ett spel på att vi skulle vinna en match. En rak etta på Guif. Det här kom som en riktig chock, säger han till Sportbladet

Mattias Zachrisson är assisterande tränare i Eskilstuna Guif och ska tidigare i år ha bettat att Guif ska gå segrande ur matchen mot Kristianstad (13 februari 2022). Den tidigare landslagsspelaren menar att han inte visste att det fanns en regel som säger att han som tränare inte får betta på ett positivt resultat.

–En rak etta på sitt eget lag liksom… Det är ju stor skillnad mot att betta på exempelvis gula kort i fotboll eller att motståndarna ska vinna. Det är först då manipulation kommer in i bilden, säger han till Sportbladet.

Reglerna för betting är många, och en av dem rör Zachrissons fall. I en av punkterna står det att det är otillåtet att betta (oavsett åt vilket håll) för personer som på något sätt kan påverka resultatet i en match

Här är reglerna för bettning (Zachrisson dömdes för 1.2):

1.1 (Allmänt) Det är förbjudet att uppsåtligen eller av oaktsamhet medverka i vadhållning samt manipulation av idrottslig verksamhet.

1.2 (Vadhållning) Idrottsutövare, förtroendevalda och övriga ledare, domare och tävlingsfunktionärer eller andra som kan påverka resultatet av en tävling eller delmoment under en tävling, får inte själv eller genom ombud, vare sig inom eller utom riket, ingå vadhållning gällande utgången av tävling eller annat förhållande rörande tävling av vad slags det må vara.

1.3 (Manipulation) Det är förbjudet att delta i eller på annat sätt medverka till manipulation av resultatet av en tävling eller delmoment under en tävling, som är föremål för vadhållning, oavsett om personen själv eller genom ombud ingått vadhållningen.

1.4 (Förberedelse och försök) Försök att begå en förseelse liksom förberedelse till förseelse är förbjuden enligt detta reglemente.

1.5 (Stämpling och medverkan) Varje form av medhjälp till förseelse enligt detta reglemente är förbjuden liksom att erbjuda sig att begå förseelse, att ta emot eller lämna pengar eller annat som betalning för en förseelse eller för att täcka kostnader förknippade med förseelsens genomförande.

1.6 Idrottsutövare, tränare/ledare, domare eller annan tävlingsfunktionär samt styrelseledamot i förening och förbund som fått kännedom om vadhållning eller manipulation som är förbjuden enligt detta reglemente, är skyldig att omgående informera vederbörande SF om saken.

Här finns reglerna för betting i sin helhet.