PLAY: Berggren om Mittún: ”En världstalang”

IK Sävehof har gjort det igen: värvat en stortalang från Färöarna som väntas bli en spelare av rang. 16-årige Óli Mittún har redan briljerat på landslagsnivå – nästa säsong förstärker han IK Sävehof.
– Det är en världstalang, säger IK Sävehofs sportchef Emil Berggren till Handbollskanalen.

Óli Mittún, kusin till Elias a Skipagötu, är klar för IK Sävehof. 16-åringen har skrivit på ett fyraårskontrakt med världens största handbollsklubb, ett kontrakt som börjar gälla från och med nästa säsong. Men vem är egentligen Mittún? Vad är det för spelartyp? Och hur fick IK Sävehof egentligen upp ögonen för honom?

– Det var för drygt ett år sedan vi fick upp ögonen för honom. Han hade redan spelat med Elias i Färöarnas 02-landslag och vi hade honom på vår radar redan före sommaren, men det passade perfekt att titta mer på honom i somras, berättar IK Sävehofs sportchef Emil Berggren för Handbollskanalen.

Inför sommarens ungdomsmästerskap gjorde Sverige, Danmark, Norge och Färöarna upp i en träningsturnering och då var Mittún med.

– Óli, tre år yngre än de andra spelarna, hade redan då en stor roll i deras lag. Vår egen Felix Möller fick känna på Ólis fart och stegningar några gånger.

– Därefter blev det lite mer konkret. Vi har haft dialog sedan dess och det har egentligen bara varit en fråga om han skulle komma hit nästa säsong eller ett år efter det. Men eftersom han har vuxit så mycket i år vill vi ha honom under våra vingar redan nu.

För den som har sett Óli Mittún spela är likheterna med kusinen Skipagötu nästan kusliga. Såväl till utseendet som till spelstilen är de mer eller mindre identiska.

– Han är 16 år gammal och möter vuxna spelare i Färöarnas inhemska liga. Och även om det inte är den bästa ligan är han trots allt bäst i sitt lag (H71, reds. anm) och då har de ändå flera landslagsspelare i klubben.

– Av det jag har sett av 16-17-åringar är han definitivt en världstalang. Jag har inte sett någon bättre spelare född 2005. Spelmässigt är han en extremt modern spelare som är väldigt bra på att göra rätt val, har bra speed och är otroligt explosiv. Han är farlig hela tiden och har också spektakulära passningar och lösningar i sin repertoar som inte många spelare har, berömmer Berggren.

Hur är han som människa?

– Väldigt proffsig och ambitiös, men han är ju ung och lite tillbakadragen. Folk från Färöarna är ganska förnuftiga och smarta.

Berggren är tydlig med vilken talang Mittún är, men också att det inte är tänkt att niometersspelaren ska gå in och ta en stor roll direkt i Sävehof.

– Han hade kunnat gå in och göra det bra hos oss redan nu men det gör även Kelvin Roberts och Theodor Claesson. Skulle Óli ha hunnit göra 15 mål fram till jul nästa säsong är jag överraskad, han är ju trots allt förstaårsjunior nästa år, så vi kommer att ta det försiktigt med honom. Tanken är att han ska vara jävligt bra om två år.

Hur mycket hjälp har sportchef Berggren fått av Elias för att locka hit Óli?

– Även om de inte hade varit släkt hade jag gått på jättehårt, så jag har inte direkt behövt be Elias om att tjata på Óli om att komma hit. Däremot tror jag att det faktum att Elias har haft en positiv upplevelse här för egen del har spelat in. Och Elias har hjälpt mig att ta fram länkar så att jag har kunnat se matcher från Färöarna.

16 år gammal har Óli Mittún redan spelat i det färöiska landslag som den senaste tiden besegrat såväl Lettland som Tjeckien. Då är det kanske inte så konstigt att Sävehof inte var ensamma om att vilja värva stortalangen.

– Det enda jag har hört är att en del tyska klubbar var intresserade, men jag vet inte hur konkret det var.

Hur glad är du över att ni har rott den här värvningen i hamn?

– Mest glad är jag över att vi kan locka till oss världens största talanger och göra spelare bättre. Vi vill profilera oss som världens bästa planskola genom att utveckla våra egna talanger, men också genom att krydda det med utländska influenser ibland, säger Emil Berggren.

I klippet ovan har Mittún först nummer 78 och sedan nummer 23. Klippet är från Färöarnas handbollförbund.