Petad som B-pojk – nu succé i Handbollsligan och U19-landslaget

Simon Örtelind i blå tröja till höger. Foto: Jeanette Rasmusson

Simon Örtelind har fått en flygande start på handbollssäsongen men karriären kunde tagit slut redan som ungdomsspelare.

De som följt de inledande matcherna i Handbollsligan har knappast missat Simon Örtelinds framfart. 18-åringen har inte bara tagit stor plats i försvarsspelet utan även visat framfötterna i anfallsspelet.

Örtelind har dundrat dit 9 mål på 10 skott under de 2 inledande matcher för Redbergslid. Med 6.49 har han högst MEP av alla utespelare i RIK och ligger på 14:e plats totalt i Handbollsligan. Med sin fysik, Örtelind mäter 201 centimeter, är han svårstoppad när han sätter attack mot mål.

I somras var Simon Örtelind också en viktig kugge i P98/99-landslaget som spelade U19-VM i Georgien. Han gjorde 8 mål under mästerskapet men framför allt fanns det bara fyra spelare i blågult med mer speltid. Han hamnade också på Topp 5 som försvarare med specialitet att få stürmerfoul med sig.

Med alla dessa framgångar och en utvecklingskurva som pekar brant uppåt måste det väl ha varit en enkel resa genom ungdomshandbollen?

Inte riktigt. Faktum är att karriären i värsta fall kunde tagit slut redan som 14-åring.

Då är man B-ungdom och får spela USM men just speltid var bristvara för Simon Örtelind som då spelade i moderklubben Torslanda HK. I jakt efter att få spela handboll ordentligt skiftade Örtelind till Önnereds HK sommaren 2013. Han lirade för ÖHK i en säsong innan flyttlasset gick till Redbergslids IK. Där har han sedan avancerat snabbt genom juniorlagen och upp på seniornivå. Med sina 6 mål i derbyt mot Sävehof igår lär han stärka sina aktier ytterligare för att spela än mer i anfall för RIK.

Simon Örtelinds framfart är alltså en bra påminnelse om att skapa förutsättningar där alla spelare får möjlighet att utvecklas. Vill man som ledare toppa laget gäller det att ha rejält på fötterna så det inte förelöper risk att tappa unga spelare, oavsett om de senare landar i Bundesliga, division 1 eller division 6.