Osköna scener i Partillebohallen

Partillebohallen. Foto: Viktor Ljungström

Det spelades igår semifinal mellan IK Sävehof och IFK Kristianstad i herrarnas slutspel och det uppmärksammades osköna scener på läktaren.

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Trista scener från handbollsläktare visades igår på TV. Det var från IK Sävehofs supportrar kallade ”Kamikaze” som gjorde osköna gester mot IFK Kristianstads supportrar. Något som ibland dyker upp i stridens hetta men…

Partillebohallen1

…att det även var långfinger på tryckta tröjor med supporternamnet ”Kamikaze” på, det ställer frågor ut i handbollssverige. Ska vi ha en sådan supportermiljö?

Kamikazes

Värt att notera är att Kamikaze tidigare varit i blåsväder då de 2013 dels tvingade Sävehof betala 20 000 kr för trasiga stolar i Eskilstuna Sporthall och tände rökbomb i Kristianstad Arena. Händelser som fick IK Sävehof att lägga ner supporterföreningen.

Då var ambitionen att arbeta fram en ny positiv supporterkultur med syfte att enbart stötta och heja fram Sävehofs lag, herr- som damlag. Frågan är om tröjor med långfinger rimmar med detta?

Det ska direkt sägas att det var härlig stämning överlag i Partillebohallen och såklart roligt när många vill engagera sig i att matcherna blir bra upplevelser. Men för att det inte ska utvecklas i fel riktning krävs att vi tillsammans direkt uppmärksammar när tecken på värderingar och attityder som inte överensstämmer med vad vi vill skapa i handbollssverige börjar skönjas.

Vi vill här då också passa på att lyfta fram en annan sida av supporterkulturen inom handbollen. Det är ett inlägg som postats på Guifs sida på Facebook och här är ett utdrag:

”Med anledning av en avbruten match mellan IFK Göteborg och Malmö FF på grund av supportrarna vill jag bara säga TACK till er. Just nu vill jag tacka alla supportrar i Handbollssverige.

Speciellt GUIFs och självklart AHKs supportrar som kan sitta tillsammans och avnjuta god mat & dryck och sjunga på samma låtar till en fantastisk trubadur utan att slåss och hata varandra. I halvlek kan man snacka om matchen å även ha olika synpunkter/åsikter men vi är alltid goda vänner ändå.”

Nästa match mellan IK Sävehof och IFK Kristianstad spelas på lördag i Kristianstad.

18 Kommentarer

  • Hej Jur!

   Artikeln fokuserar framför allt på den tröja med tryck som kopplas till Kamikaze. Som alltså designats, beställts, tryckts, betalats och tagits på. Sedan är det ingen ursäkt att själv bete sig illa för att andra gör det.

   Men tack för informationen, det har inte kommit fram tidigare att det var otrevliga gester och ord från andra supportrar.

   /Jimmy

 1. Jur säger sanningen, det är som vanligt att man fokuserar på de yngre supportrarna. Riktigt dåligt att enbart visa en sida av det hela.

 2. Var där igår o såg matchen, efter matchen så kom där fram några ifrån nämnda supporter skara och bad om ursäkt för en del av dom hade fullt upp med o ”hata” o räcka finger emot oss o våra spelare, istället för o titta på matchen o stötta sitt lag i slutet. Så där är mycket bra folk också, gäller väl bara för dom sätta lite regler hur dom skall agera vid matcher. För vi älskar väl alla handbollen o därför vi går dit.

 3. Att ordningsvakter och polis vid flera tillfällen under matchen igår fick gå bort till Kristianstadsklacken för att lugna ner dom skriver du inget om. Men att några av de gamla Kamikaze-medlemmarna dyker upp i flera år gamla tröjor det är viktigt att skriva en artikel om.

  • Att vakter kom till IFK-klacken var ju inte konstigt då 2 pojkar ifrån kamikazes tyckte att det var en bra idé att gå bort och ställa sig i klacken och mucka gräl. Att dom sedan inte blir utslängda utan istället får gå tillbaka till Kamikazeklackan och bemötas av high-fives av övriga pojkar är ett skämt.
   Men det var gött att som klack få möta en annan klack som låter lite!

 4. Ska ni skriva en artikel om att det är tråkigt att det sker borde ni kolla upp innan hur Kristianstad publiken uppträdde. Södra kurvan brukar uppföra sig väldigt bra, men de tjejerna & de tre killarna som ”styrde” klacken var nere på nivån under Kamikazes supportrar. Försvarar ej Kamikazes utan tycker Bara att allt inte ska läggas på Kamikazes för Kristianstad har skit mycket pengar & ingen vågar säga emot de.

  Annars sköter ni sidan skit bra! Fortsätt!

  • Hej!

   Ja, det framgår nu tydligt av flera kommentarer att även supportrar på Kristianstads sida inte uppförde sig som vi alla förväntar oss.

   Däremot tar vi direkt avstånd från att vi inte skulle våga granska Kristianstad och verksamhet runtomkring dem på grund av att de har mycket pengar.

   Tack för beröm Markan!

  • Tycker det var bra stämning överlag från båda håll, var kul med en match på läktaren för en gång skull. Lite hets tillhör i slutspel. Enda övertrampet var väl när 2 personer gick över till oss i Kristianstadsklacken och skulle provocera och starta bråk. Men det löste sig snabbt. Annars var det bra stämning där vi drack öl ihop under pausen.

   Ses på lördag!

 5. Kan väl tycka att det spelar ingen roll om tröjan är tryckt igår eller för 10 år sedan poängen är den att den är tryckt och på tagen i ett syfte som definitivt inte speglar någon positiv supporter kultur. Sen är det absolut inte heller ok att bete sig olämpligt oavsett vilket lag man håller på. Lägg all fokus på spelarna för dem behöver det oavsett lag.

  // ifk Kristianstad supporter

 6. Låt galenskapen på läktaren stanna i andra sporter. Handbollssupportrarnas traditionella vänskap, och samkväm i pausen, måste bevaras och vaktas. Äldre supportrar som kan de oskrivna reglerna skall ta sitt anvar och fostra de nya. High fives till unga spolingar som gör fel är inte ok. ///. IFK-supportrarna borde också veta bättre än att svara på provokationerna. De är bäst i Sverige på att heja på sitt lag istället för att fokusera på motståndarna eller deras klack. Bevisa nu att ni alla kan bete er som riktiga handbollsälskare på lördag i Kristianstad.

 7. Ni nämner heller ingenting om att sävehof fick ha vakter bakom sin bänk i söndags när Kristianstad supportar stod bakom & skrek & till och med visade fingret, men det är väl helt okej.

 8. Med tanke på hur artikeln är upplagd så tycker jag att det kan vara på plats att skriva en ny artikel där det belyses att detta inte var ensidigt från Kamikazes. Många läser enbart artikeln och inte kommentarerna nedanför, vilket innebär att Kamikazes i vanlig ordning, i de flestas ögon, får all skit…/Urban

 9. Jag satt inte i IFK-klacken men på samma sida planen som de och hade tydlig överblick över Kamikazes. Vad som inte har nämnts här, är ju hur oerhört osportsliga de var mot IFK’s kantspelare som hade oturen att spela precis under Kamikazes klacken. De viftade medvetet flaggan rakt i huvudet på honom upprepade gånger, och de kastade ner papper på marken bredvid honom som de sedan pekade på och försökte prata med honom om, försökte få hans uppmärksamhet på alla möjliga sätt och allmänt störde honom hela tiden. Vakten som stod vid klacken sa inte till dom heller utan hade mer fokus på att hänga med i matchen tyvärr. Att störa spelarna på planen är verkligen inte okej! Förhoppningsvis blir väl detta bättre när de får sin nya hall, men de borde ju ändå ha vett nog att inte bete sig så redan nu trots att deras hall är väldigt trång. Dessutom hörde jag dom sjunga ”hata IFK” vilket bara är barnsligt! Man ska inte hata, man ska älska sitt eget lag och heja på dom. Inte hata motståndarna. Lägg fokus på rätt saker! Hat finns det tillräckligt av i världen ändå..

 10. Vilken skit journalistik. Istället för att svara på kommentarerna bör ni skriva om artikelm från början där ni ger en nyanserad bild av verkligenheten och inte en snevinkel beskrivning. Tycker detta är er skyldighet som en av dom större kring handboll.

  • Hej!

   Som framgår av kommentarerna är det omöjligt att beskriva vem som började, vem som var värst etc.

   Till slut handlar det bara om att själv ta ansvar för sina handlingar och där förändras inga slutsatser.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here