Osköna scener i Partillebohallen

Partillebohallen. Foto: Viktor Ljungström

Det spelades igår semifinal mellan IK Sävehof och IFK Kristianstad i herrarnas slutspel och det uppmärksammades osköna scener på läktaren.

Trista scener från handbollsläktare visades igår på TV. Det var från IK Sävehofs supportrar kallade ”Kamikaze” som gjorde osköna gester mot IFK Kristianstads supportrar. Något som ibland dyker upp i stridens hetta men…

Partillebohallen1

…att det även var långfinger på tryckta tröjor med supporternamnet ”Kamikaze” på, det ställer frågor ut i handbollssverige. Ska vi ha en sådan supportermiljö?

Kamikazes

Värt att notera är att Kamikaze tidigare varit i blåsväder då de 2013 dels tvingade Sävehof betala 20 000 kr för trasiga stolar i Eskilstuna Sporthall och tände rökbomb i Kristianstad Arena. Händelser som fick IK Sävehof att lägga ner supporterföreningen.

Då var ambitionen att arbeta fram en ny positiv supporterkultur med syfte att enbart stötta och heja fram Sävehofs lag, herr- som damlag. Frågan är om tröjor med långfinger rimmar med detta?

Det ska direkt sägas att det var härlig stämning överlag i Partillebohallen och såklart roligt när många vill engagera sig i att matcherna blir bra upplevelser. Men för att det inte ska utvecklas i fel riktning krävs att vi tillsammans direkt uppmärksammar när tecken på värderingar och attityder som inte överensstämmer med vad vi vill skapa i handbollssverige börjar skönjas.

Vi vill här då också passa på att lyfta fram en annan sida av supporterkulturen inom handbollen. Det är ett inlägg som postats på Guifs sida på Facebook och här är ett utdrag:

”Med anledning av en avbruten match mellan IFK Göteborg och Malmö FF på grund av supportrarna vill jag bara säga TACK till er. Just nu vill jag tacka alla supportrar i Handbollssverige.

Speciellt GUIFs och självklart AHKs supportrar som kan sitta tillsammans och avnjuta god mat & dryck och sjunga på samma låtar till en fantastisk trubadur utan att slåss och hata varandra. I halvlek kan man snacka om matchen å även ha olika synpunkter/åsikter men vi är alltid goda vänner ändå.”

Nästa match mellan IK Sävehof och IFK Kristianstad spelas på lördag i Kristianstad.