Olafur Gudmundsson kvar i Kristianstad

Olafur Gudmundsson redo att skriva på. Till vänster sportchefen Jesper Larsson. Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

Stannar, stannar inte. När Olafur Gudmundsson väl bestämt sig slapp Kristianstadfansen våndas länge. Strax före matchstart i derbymatchen, inför publikens ögon, skrev IFK:s islänning på förlängt kontrakt.

Av spelarna i den aktuella Kristianstadtruppen, som är under ombyggnad, har Gudmundsson längst erfarenhet av elitspel med de orangea.

Lagkapten och anfallsmotor, avslutare av internationellt snitt och försvarskapabel som få. Kvaliteterna som Kristianstad ogärna släppte vidare är många. Till syvende och sist handlade det om att han själv skulle bestämma sig.

– Ett tufft beslut, jag har funderat rätt länge på vad jag ska göra. Och jag stannar iallafall två år till, säger Gudmundsson i ett videoinslag på klubbens hemsida.

Kristianstad fick Gudmundsson på radarn i AG Köpenhamns regi, där niometaren slet med få spelminuter och blev utlånad istället för att komma in i lagbygget.

Sommaren 2012 flyttade han från den kapsejsande kolossen till en omgivning med mer förtroende. Gudmundsson förbättrade inte bara egna färdigheter utan drev Kristianstad mot mästarspel och CL-säsonger, minus äventyret 2014-15 i TSV Hannover.

Andra klubbar var intresserade av hans underskrift, men det blir Kristianstad över 2022 för 29-åringen.

– Jag har en bra känsla för IFK, gillar den här klubben otroligt mycket och tror att vi kan göra ännu mer. Den resan vill jag vara en del av, säger Gudmundsson i videoklippet.

Kort tid efter den bejublade signaturen tog han plats på läktaren, för att avsona en avstängning under matchen mot IFK Ystad.

En tillfällig inblick i hur laget kan te sig utan ryggraden i spel. Onsdagens besked skjuter den dagen på framtiden för Gudmundsson och Kristianstad.

Länk: Olafur Gudmundsson förlänger med IFK Kristianstad