Nervigt, stökigt, stressigt när Önnered och AIK drabbade samman

Ola Pewik AIK. Foto: Jörgen Jarnberger /Bildbyrån.

Det här var matchen som för både Önnered och AIK skulle kunna betyda ett ryck från nervösa trakter i Handbollsligans nedre region. Ingen väntade sig något annat än aggressiva takter denna kväll, ja kanske till och med mindre handgemäng. Allt var upplagt för kvalfylld spänning. Det lag som behöll kylan i avsluten och hettan i försvaret skulle vinna. Och så blev det. AIK var skarpast i en skäligen oskarp match och vann rättvist.

Första halvlek blev precis så ryckig och full av missar som en fyrapoängsmatch brukar bli. Båda lagen har uppenbara problem med sakernas tillstånd. Utom målvakterna. Drömmen för målvakter är ju avslut från spelare som tar i för kung och fosterland – men glömmer att bollen ska in i mål. Första halvlek var det excellent målvaktsspel av Abrahamsson i Önnered och Spikic i AIK som styrde matchen. AIK var aningen mindre nervösa än Önnered och gick till halvtidsvila med tre måls ledning.

Andra halvlek lossnade det ordentligt för AIK, man kan tala om ett flow då allting satt. Till mitten av halvleken ledde man med hela 7 mål. Sen var det Önnereds tur att skaka av sig nerverna, nu när man inte hade mycket att förlora. Sakta knaprade man in och kom så nära som två mål. När 9 minuter återstod vädrade hemmapubliken en sagolik vändning. Men Önnered föll på eget grepp när man missade vidöppna chanser, gång efter annan. Till slut tappade Önnered andan helt och AIKs seger var egentligen aldrig riktigt hotad.

AIK gör utifrån förutsättningarna en bra match, om än med mer kamp än skönspel. Mest av allt ska man tacka sin målvakt för de två poängen, Matija Spicic blev ett spöke för Önnered som i avsluten ville alldeles för mycket. Några AIKspelare som förtjänar extra beröm är Ola Pewik, Pavle Karacic och Vejby Jörgensen.

I Önnered märks som vanligt Daniel Blomgren mest, men han har en tung börda att bära laget – speciellt nu när storskytten Måns Gerdtsson saknas. Sebastian Abrahamsson i målet kunde blivit matchvinnare om Önnereds anfallsspelare tagit hand om sina chanser. Men där saknades nödvändig kyla.

Slutresultat: 23-27
Önnered: Daniel Blomgren 9, Rasmus Just 3, Christoffer Örtenwall 3, Hugo Bengtsson 2, Victor Rhodin 2, Anton Schulze 1, David Sandberg 1, David Wattström 1, Mirko Vicentjevic

AIK: Vejby Jörgensen 7, Ola Pewik 6, Pavle Karacic 4, Adam Tumba 4, Jesper Linell 3, Mattias Windahl 2, Philip Jonsson 1,