Mikael Franzén: ”Publiken kommer att gynna oss”

Alingsås tränare Mikael Franzén. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN.

Under 10-talets andra hälft prenumererade Alingsås på finalplatser i SM-slutspelet. Förra säsongen blev det uttåg i kvartsfinalen och sedan dess har betydande delar av truppen bytts ut. Handbollskanalen pratade med klubbens tränare, Mikael Franzén, om Alingsås talangfabrik och oket att vara en toppklubb.

Efter en klar förlust i det första mötet mot IFK Ystad lyckades Alingsås i veckan vända returen och ta sig vidare till kvartsfinal i Svenska Cupen.

– Det var skönt, säger Alingsås rutinerade tränare Mikael Franzén till Handbollskanalen.

Hur reagerade ni efter förlusten i Ystad?

– Vi var inte alls nöjda efter den första matchen. Under försäsongen har vi inte bjudit på så mycket och inte gjort särskilt många tekniska fel, men i Ystad stämde det inte alls. Det blev små marginaler till slut.

Hur viktigt kan det vara att få med sig en sådan här vändning inför säsongen?

– Vi har ju en historia av att vara ett topplag, så det oket läggs ju på de nya spelarnas axlar också. Det är bra att grunden sitter, det är jag nöjd med. Det var ju bara en match, så det är lång väg att vandra, men gött att vinna på våra premisser med kontringsspel och bra tryck i grejerna.

Flera viktiga spelare har lämnat Alingsås. Lang, Helander och Franzén stod för 387 mål tillsammans under den förra säsongen, är det fortfarande lika roligt att börja om med lagbyggen eller är det mest frustrerande?

– Det är ju lite så som det har varit för oss de senaste åren, vi gör vissa spelare lite för bra och så drar de utomlands. Vi bygger stjärnor, vi köper inte in dem. Vi kan inte köpa in någon i samma klass, så vi får bygga själva och hitta den här säsongens stjärnor. Vi försöker få ut det bästa ur varje individ. Man blir inte lat. Det krävs ju hela tiden att vi försöker utveckla oss och hitta nya lösningar och nya spelare som passar in. Vi har inte råd att misslyckas med nya värvningar. Man måste vara på tårna och det är ett roligt sätt att arbeta. Varje säsong är unik.

Vilken potential har årets trupp?

– Vi har ju fått in Mathas Mark Pedersen från Amo, som tror vi på. Han har visat på försäsongen att han kommer att bli viktig. Vänstersexorna är lite oprövade, men har också gjort det bra på försäsongen. Rasmus Torbjörnsson på högersex har spelat tvåa bakåt och det har sett bra ut. Vi vill ju vara ett topplag, åtminstone topp fyra. Vi är väl medvetna om att det krävs mycket för att ta oss dit och att det finna andra som har bättre lag på pappret.

Ni har inte varit så högt tippade i förhandssnacket. Vad tänker du om det?

– På något sätt hamnar vi alltid i medieskugga. Ingen tror på oss och det är det perfekta Alingsås-läget. Vi utvecklas varje säsong och hittar spelare som utvecklas. Jag tycker att vi har fått ihop en bra trupp och vi tror ju på oss själva. Vi syns inte så mycket på Twitter eller liknande. Vi är hellre på gymmet. Det kanske upplevs som lite tråkigt men det passar oss ganska bra att jobba enligt vår modell. Vi behöver inte klickberömmet, det är inte värt så jävla mycket. Det är bättre att spelarna får beröm av medspelare och vet att de är bra.

Hur viktigt tror du att det blir för Alingsås att publiken får komma tillbaka till arenorna?

– Det kommer att gynna oss. Det var tufft förra året, nu blir det vår extra spelare. Men vi får se hur många som dyker upp, en del människor därute är nog lite rädda. Vi ska nog inte tro att allt bara löser sig. Men det är ju en kampsport med boll och det är klart att adrenalinet lättare kommer fram med publik på läktarna.

Handbollsligan drar igång, ni är kvar i Svenska Cupen och ni är dessutom med i Europacupen. Det blir många matcher.

– Det är en fördel att få tävlingsmatcher med nerv där vi kan se vad som funkar. Det är alltid viktigt att börja säsongen bra och det är lite så vi har vårt formtoppningsupplägg. Men det är kul att spela handboll, så jag fattar inte riktigt problematiken med att spela många matcher.