Martin Sunnerstams handbollsintresse föddes i Brommatältet

Martin är förberedd på en räddning Foto: Johan Persson

Som nummer 4 i vår populära artikelserie om våra framtida svenska handbollsstjärnor har turen kommit till ännu en bollmotare av rang, hemmahörande i Stockholm.

Namn: Martin Sunnerstam #16, Hammarby IF HF
Position: MV
Meriter: inne på andra säsongen i elitserien, tre säsonger i div 1
Smeknamn: Sunken
Förebild: Arpad Sterbik, serbisk världsmålvakt

Martin föddes den 14 april 1996 i Solna, där han bodde de första fyra åren innan familjen flyttade till Spånga. När han var åtta år sökte han sig till handbollsklubben i Spånga och han minns med tydlighet sin första träning i Brommatältet. Hans tränare, Richard ”Rich” Martinez, genomförde träningen med energiska instruktioner och fyndiga skämt på engelska och det blev träningens höjdpunkt. ”Rich” påverkade helt klart hans idrottsval och han lärde Martin grunderna och hur kul det kan vara att spela handboll.

När det blev tid för skolval i gymnasiet så visste Martin direkt vad han ville göra.

Varför handbollsgymnasium?
Handboll är en sport jag älskar och att få utöva den på skoltid lät ju som en dröm. Från början gick jag på Tumba Gymnasium, men där trivdes jag inget vidare med varken det handbollsmässiga eller skolmässiga. Det var långa resor och inte den handboll jag hade hoppats på. Efter en månad bytte jag till Vittra Gymnasium, som nu har bytt namn till Sjölins Gymnasium. Där kände jag direkt att jag hörde hemma, det låg nära bostaden och jag hade även nära till Eriksdalshallen, där jag tränar, säger Martin.

Skulle du göra samma gymnasieval idag med den erfarenheten du har?
Jag skulle välja Sjölins Gymnasium alla dagar i veckan. Och mycket beror på de duktiga tränarna som håller i träningarna. Tre av dem har jag även som tränare i Hammarby och för mig var det väldigt nyttigt att få feedback och träning av Thomas Forsberg, som kom ner ibland och körde målvaktspass med alla målvakter. Sen tycker jag att själva skolan har bra upplägg och duktiga lärare och absolut en skola jag kan rekommendera, uppger Martin.

Har du något råd till unga spelare som idag funderar på vilket gymnasieval de ska göra?
Om man är inställd på att gå handbollsinriktning skulle jag rekommendera att lägga fokus på själva skolan. Din utbildning vid sidan av handbollskarriären är minst lika viktig och det är ju viktigt att du har något att falla tillbaka på, om du till exempel skulle skada dig. Välj med omsorg, tipsar Martin.

Martin tog studenten i somras och är idag deltidsanställd på två olika jobb. På förmiddagarna är han chaufför på MatHem och var och varannan helg jobbar han på en Gokart-bana. En vanlig vecka tränar han 6-7 pass plus en match. Han bor fortfarande hemma hos sina föräldrar men han hoppas kunna hitta något eget inom 2-3 år. Martin trivs väldigt bra med sin livs- och handbollssituation idag. Han känner att han utvecklas varje vecka i A-laget och han kan kombinera handbollen med arbete på ett sätt som fungerar bra för båda parter. Han hoppas kunna fortsätta på detta spår till han känner att det är dags för omväxling.

Vilken är din bästa egenskap som handbollsspelare?
Lugnet! Jag har aldrig varit ”sprattelgubben” i målet utan förlitar mig på min positionering och reaktion. Jag har tittat mycket på Arpad Sterbik, säger Martin. Jag gillar hans sätt att utnyttja sin storlek och placeringsförmåga i mål för att kunna göra så små rörelser som möjligt.

Vad behöver du förbättra för att ta nästa steg i din utveckling?
Jag skulle behöva framhäva min sprattliga sida, för att kunna variera mig mer. Kort sagt behöver jag träna upp min explosivitet för att kunna agera ännu snabbare i målet, uppger Martin.

Känner du att du har fått försakat något som du verkligen saknar på grund av all tid du har lagt på handbollen?
Med tanke på att vi inte har mer än sex veckors ledigt per säsong missar jag en hel del tillfällen att resa. Många av mina vänner är inte uppbundna på samma sätt och tar sig ut i världen och jag är lite avundsjuk måste jag erkänna, säger Martin lite sorgset.

Dina långtgående framtidsdrömmar?
I framtiden hoppas jag att jag fortfarande får var hel och frisk nog för att spela handboll utomlands, på proffsnivå någonstans. Det hade varit en oerhört nyttig resa att göra för mig, både som handbollsspelare och person. Tror det kan vara bra med miljöombyte och att lära sig handboll från andra synvinklar. Till exempel är det en väldigt annorlunda handboll som spelas i balkanområdet och målvakten har en helt annan skolning, berättar Martin.

Avslutningsvis har vi låtit hans tränare i Hammarby IF HF, Kalle Matsson, och förbundskaptenen för u-landslaget, Ulf Nyström, ange de mest framträdande egenskaperna som karaktäriserar Martin som handbollspelare och person.

Kalle Matsson
Spelaren: bra teknik, reaktionssnabb & ambitiös
Personen: omtänksam, ödmjuk & överraskande

Ulf Nyström
Spelaren: placeringssäker, kastsäker & läser spelet bra
Personen: lågmäld, stabil & lugn

Handbollskanalen önskar Martin Sunnerstam stort lycka till med säsongen i klubblaget och sina framtida drömmar.