Lysande underhållning av Andreas Berg

Lysande Andreas Berg Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

GUIF har inlett säsongen lite udda genom att vinna de flesta av sina bortamatcher men förlora samtliga hemmamatcher. Med det som bakgrund kanske de har ett litet favoritskap i kvällens bortamatch mot Önnered i ÖHK-hallen. Men Önnered, som haft visst oflyt med poängförluster i slutminuterna, är säkert extra taggade. Vill laget slippa trängas kring kvalstrecket är det en tvåpoängare som gäller ikväll.

Matchstarten blev drygt 20 minuter uppskjuten på grund av något trassel med målställningen. En riktig longör som tog onödig tid från en dyrbar fredagskväll. Under tiden fick vi lyssna på Önnereds numera smått legendariska talkör, kvällen till ära förstärkt med pukor. Turligt nog inga trumpeter.

När första halvlek äntligen kom igång såg vi två hungriga lag genomföra ett ettrigt, tempostarkt och fysiskt spel kryddat med en del handbollsgodis. I stora delar bjöds publiken lysande underhållning. Målmässigt följde lagen varandra disciplinerat, mål för mål.

Båda lagen har sina nyckelspelare, men mest beroende av en enda spelare är troligen GUIF med en av ligans absolut bästa målskyttar, Eric Johansson, tills alldeles nyligen en tonårsgrabb. När han tar sats och lyfter sina 195 centimeter högt över täckande motståndare visar han en skottstyrka som givit GUIF många poäng. Denna första halvlek sparades han en del. Möjligen för att avgöra i matchens slutminuter.

Halvtidsresultat: 13-13.

Andra halvlek inleddes med konstaterandet att Önnereds assistkung Anton Hallbäck tvingades utgå på grund av skada. Tungt för Önnered som redan från start saknade sin målmaskin Anton Schultze. Två spelare vars frånvaro ändå på något vis inspirerade och tvingade övriga i Önnered att steppa upp.

Efter en jämn första kvart fick Önnered det där lilla rycket som skapar visst andrum och självförtroende. En ledning som dock kändes skör och sårbar. Mycket riktigt kom GUIF ikapp men inte förbi. För nu var det en spelare som visade sig överlägsen alla andra i hallen – Andreas Berg! Med sina elva mål var han utan tvekan den som betydde mest för att Önnered till slut ganska ohotade kunde ta tvåpoängaren. Inte sedan Daniel Blomgrens tid i Önnered har en enskild spelare visat sådan dominans under en halvlek i ÖHK-hallen som Andreas Berg. Lägg till det att flera av hans mål var av spektakulär karaktär. Magnifik underhållning!

En ytterligare matchvinnare i Önnered måste nämnas. Mattias Skogberg i målet. Hans andra halvlek innebar en räddningsprocent på imponerande 54.

I ett jämnt och väl kämpande GUIF hade Eric Johansson som vanligt en huvudroll, om än inte lika målrik som han brukar vara.

Slutresultat: 32-27

Önnered: Andreas Berg 11, Christoffer Örtenwall 5, Hugo Bengtsson 4, David Sandberg 4, Mirko Vicentijevic 3, Markus Thorbjörn 2, Max Santos 1, Jonas Daglund 1, Anton Hallbäck 1

GUIF: Eric Johansson 6, Rickard Åkerman 4, Melker Norrman 4, Robin Andersson Dickfors 3, Mattias Windahl 3, Carl Gabrielsson 2, Markus Hagelin 2, Erik Persson 2, Andreas Windahl 1

Anders Hilmersson