LUGI avgjorde på bredden mot Aranäs

Tomas Axnér och Lugi HF möter Sveriges U18-landslag tisdag 31 juli. Foto: Viktor Ljungström.

LUGI HF gick i mål med poolspelet genom att krossa HK Aranäs med 36-23. Det gör vinrött till ensamt obesegrat när lagen börjar mötas kors och tvärs i Handbollsligan.

– Södra poolens mästare, får se hur länge det håller, log Tomas Axnér.

Fällor och risker för underskattning finns överallt i Handbollsligan. När det gäller LUGI behöver man bara nämna IFK Ystad borta för att inse att allt sällan är så självklart som kapacitet och tidigare resultat.

– Tränar man LUGI är det aldrig bekvämt och skönt när det gäller lag som vi på pappret ska slå. Men nu har haft vi två hemmamatcher där vi hittat rätt balans, sade tränaren Tomas Axnér.

Förra gången var det 18 plusmål mot Karlskrona, Aranäs var motståndare i ännu en välregisserad storseger för LUGI.

Efter 0-2 dunkade Hampus Henningsson in tre raka mål via genombrott och avstämda skott. LUGI i ledningen för att behålla den, vänsterskytten fann för gott att passa vidare när bevakningen tätnade och öppnade därmed för Alfred Jönsson och Anders Hallberg att komma med fart.

Vidarespelen fortsatte att ställa till det för gästerna. Hallberg drog ner applåder med en läcker lobb till Hampus Jildenbäck, och LUGI menade allvar mellan delikatesserna.

Första kvarten slutade 12-5, följt av 45 minuters övning i fokus och disciplin.

– Att få möjligheten att få spela en del andra spelare både bakåt och framåt går alltid att använda till något, sade Axnér och plockade fram ett par namn som tog chansen med mer speltid.

Niklas Mörk och Adam Tumba var säkra i läget från varsin kant och var tidigt med i leken.

– Viktigt att alla spelare är igång och kommer in i första halvlek så att man vet dagsformen.

Aranäs bästa målskytt, Martin Lindell förde en ojämn kamp mot övermäktigt Lugiförsvar, inte minst mot burväktaren Josip Cavar.

Han kom in i ett skede när det bara handlade om tvåsiffrig seger eller inte för hemmalaget och var ändå fullt närvarande i stunden med 55 i räddningsprocent efter paus.

– Jag är nöjd med allt igen, släpper kanske fem mål för mycket men annars är det bra, summerade Tomas Axnér.

Hur är känslan i serietoppen?

– Vi tippade oss själv sexa, sen vet jag att det kanske finns en högre inneboende kraft i laget men samtidigt gäller det att vårda det vi har och inte trilla ner i fallgropar, avslutade Lugitränaren.

LUGI HF – HK Aranäs 36-23 (21-13)

LUGI: Anders Hallberg 5, Adam Tumba 5, Niklas Mörk 4, Alfred Jönsson 4, Lucas Pellas 4 (1), Hampus Henningsson 3, Niclas Paradis 3, Hampus Jildenbäck 3, Simon Jeppsson 3, Otto Lagerquist 2, Andreas Arrman 1.

Aranäs: Martin Lindell 6, Jonathan Wiklund 5, Philip Jonsson 3, Max Santos 2, Tobias Johnsson 2, August Wiger 2, Tommy Atterhäll 2 (2), Hannes Söderberg 1.