Långläsning: Berggren om hur Sävehof väljer spelare

Emil Berggren, IK Sävehof. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Sofie Börjesson, Trine Wacker Mortensen, Laura Jensen, Ida Lagerbon, Bertram Obling, Henrik Tilsted och Elias Ellefsen a Skipagötu är bara några av namnen. Listan över lyckade nyförvärv till IK Sävehof de senaste åren är lång. I centrum för rekryteringarna står klubbens sportchef Emil Berggren. I en stor intervju med Handbollskanalen berättar han öppenhjärtigt hur han och Sävehof arbetar när det kommer till rekrytering.

Med den första SHE-semifinalen mellan IK Sävehof och H65 Höör några timmar bort får vi en pratstund med IK Sävehofs sportchef Emil Berggren.

Inför säsongen 2019-20 la den forne vänsternian skorna på hyllan och inledde en ny karriär som sportchef i IK Sävehof. Snart två säsonger har gått sedan dess och frågan är om någon sportchef i Handbollsligan och SHE lyckats ro i hamn så många lyckade nyförvärv. Vi frågade därför 34-åringen om hur IK Sävehof egentligen jobbar när det handlar om scouting.

– Det finns ju ingen handbollsklubb som har en chefscout eller scouter som ansvarar för olika ligor. På elitnivå i Sävehof handlar det om att vi inventerar vad vi har för behov och sen går vi vidare via agenter eller egen kunskap och kontakter. Det är egentligen via det senare som jag främst går, även om det händer att man får fullträffar även via agenter, berättar Emil Berggren.

– När vi har inventerat inser vi vad för spelare som kan passa in i mallen. Nästa steg, om det till exempel handlar om en dansk spelare, är att jag hör av mig till en dansk kompis och frågar om hen kan suga lite på den karamellen. Jag säger kanske att jag behöver en jävligt vass förstakant som ska vara bra bakåt och ha lite karaktär. Sedan återkommer personen och efter det diskuterar jag löpande med tränarna för elitlagen.

Hur många personer från IK Sävehof är involverade i en värvning?

– Det finns en grupp som är behjälplig kring olika frågeställningar och diskussioner i stort egentligen, men den funktionen var större tidigare. Däremot tar jag fortfarande hjälp därifrån. Om vi diskuterar spelare frågar de inte hur hårt spelaren skjuter utan snarare om vi har någon ungdom vars väg kan riskera att bli stoppad om vi hämtar in den spelaren. Vi är väldigt måna om att utveckla våra egna så gott det går och då går det inte alltid att värva in två vänsternior.

När du gjorde succé i Aalborg vill jag minnas att du i någon intervju sa att du inte ville flytta hem om några år och riskera att ta plats från någon yngre förmåga. Kommer du ihåg?

– Absolut. När jag sa det såg jag mig själv som en spetsspelare i Sävehof, men då fanns spelare som Olle Forsell Schefvert och William Bogojevic som var på väg upp. Jag hade hatat mig själv om jag hade kommit hem och så hade Olles karriär bromsats med två-tre år på grund av det.

Sportchefens syn verkar med andra ord stämma perfekt med IK Sävehofs filosofi. I herrlaget är 73 procent av spelarna egna produkter eller spelare som kom till klubben när de var 14-15 år gamla.

Mest intensivt från november till januari

– Det är jättehögt och bra. Men vårt uttalade mål är alltid att vara topp tre i ligan och det hade varit svårt om vi bara hade kört på egna. Vi hade klarat oss kvar och gått till slutspel ibland, men för att vara topp tre måste vi värva in spets.

Jobbar man som sportchef i världens största handbollsklubb är det lätt att förstå att det alltid finns saker att göra. Det finns alltid spelare att prata med eller matcher att se.

– Från november till januari blir det väldigt mycket klipp och telefonsnackande. En dag kan jag se tre matcher från tyska damligan, men efter det ser jag kanske inte en match på en vecka. Det är väldigt olika.

– Om vi tar vävningen Tamara Haggerty från Metzingen var det väldigt viktigt för mig att se så mycket som möjligt. Vi tappar Thess Krönell där som är en bra målskytt, duktig försvarsspelare och dessutom en karaktär. Då är det tre boxar som måste checkas av.

Jag gissar att du inte behövde se Jonathan Stenbäcken fullt lika mycket?

– Nej, men jag kollar mycket matcher på min fritid. De senaste åren har jag nog sett Jonathan tre gånger live och sen 30–40 matcher på TV. Jag och Jonathan har nog pratat varannan månad sedan jag fick det här jobbet.

Väljer Felix Möller och Adam Blanche före Andreas Nilsson

Vissa spelare tittar knappt på någon handboll överhuvudtaget, andra lägger mycket av sin lediga tid på det. Emil Berggren var snarare alternativ två. Frågan är hur mycket han tjänar på det nu i sin roll som sportchef.

– I Wetzlar och Aalborg pratade jag mycket med sportcheferna. Jag intresserade mig för deras organisation och även deras tankar kring utveckling där jag försökte få lite influenser eftersom jag inte var där bara för att spela handboll. Jag har alltid varit intresserad av organisation och sådana saker, så det är inte bara att jag har sett mycket matcher.

– Men jag har ju bott särbo mycket. Då är det inte mycket frihet, men mycket fritid, skrattar han. När jag bodde i Tyskland åkte jag en timme till öst och en timme till väst för att kolla tredjeligan.

När du ska välja spelare, hur mycket tid lägger du på personlighet kontra ren och skär kvalitet på plan?

– Det är tre faktorer som avgör om en spelare kommer hit. Den första är hur spelaren passar in i det sportsliga och den andra hur spelaren passar in i gruppen. Det sportsliga är det som väcker intresse, men passar du inte in och bara är här för att tjäna pengar eller göra massa mål så skiter jag i om du heter Karabatic.

– Den tredje grejen handlar om att välja spets före ungdom. Skulle jag blivit erbjuden Andreas Nilsson av Åke Unger hade jag tackat nej eftersom Felix Möller och Adam Blanche är för bra för att inte satsa fullt ut på.

Du inser att du förmodligen är ensam i Handbollsligan om att tacka nej till ”Stycket”?

– Det är klart att vi hade fått diskutera det flera gånger om vi hade fått frågan, men det hade inte varit glasklart att tacka ja om jag säger så.

Sävehof har framförallt lyckats med sina värvningar från Danmark, en liga som i väldigt många år rankats betydligt högre än den svenska. Ett faktum som är på väg att ändras om man ska tro Emil Berggren.

– Lönerna, organisation och kvalitet har jämnat ut sig. Förr i tiden fick vi hit antingen unga och talangfulla danskar eller de trötta och öldrickande danskarna. Nu är det något annat. I damlaget har vi tre spelare som alla har rätt ålder och om några år står på toppen av sina karriärer. Men de är så pass gamla att de är jävligt bra just nu.

– Marknaden har öppnat upp sig eftersom danska ligan har blivit sämre och den svenska har blivit bättre. Andra faktorer är att svensk handboll har blivit starkare. Vi har gjort det bra i Europa, så även IFK Kristianstad och H65 Höör.

Henrik Tilsted har varit Handbollsligans bästa vänstersexa den här säsongen, men går det att kalla honom ett bra nyförvärv när ni tappar honom efter endast en säsong?

– Det finns olika mekaniker i det där. Vi satsar på Sebastian Spante som är vår andrakille, men han behöver ta steg när det kommer till att bli mer stabil och att få en bättre fysik. Därför har vi gjort två ettårslösningar, eller tre om vi räknar nästa år. Det är eftersom vi väntar på Spante och hoppas att han tar steget.

– Vi hade kanske kunnat få in Tilsted på två år om jag hade gått all in för det. Men hans ambition var att spela här ett år eftersom han vet att Michael Apelgrens handboll är positiv för kantspelare. Jag är skitglad över att det har gått så bra och att han har fått ett treårskontrakt med Bjerringbro-Silkeborg.

Hur mycket betyder det för framtida rekryteringar att Sävehof är den typen av klubb där spelare utvecklas och kan flytta vidare?

– Det betyder att vi är trovärdiga och att vi kan få hit Alexander Westby till nästa säsong. Vi gör bra grejer och håller vad vi lovar. Westby hade bättre anbud från andra klubbar, men han går garanterat till oss eftersom han ser resan Tilsted har gjort.

– När det gäller Tilsted är jag skitnöjd över hur bra han är, men jag är mer nöjd med en grej som hände i veckan. Han har haft en ganska hög belastning och stod därför över någon träning i förra veckan. Då plockade vi upp en junior som skjuter lite spektakulära avslut och showar. Tilsted som bara skulle ta det lugnt gick då in och var mer eller mindre pedagogisk och förklarade för junioren hur han ska skjuta framöver. Tilsted lämnar efter säsongen och det är ingen som tvingar honom att investera i oss, men han gör det ändå. Då blir jag stolt.

Berggren ger också massa beröm till tränarna i föreningen: Rasmus Overby och Andreas Wallin i damlaget samt Michael Apelgren och Linus Ekman i herrlaget.

– Fungerar allt som det har gjort i år framförallt så blir mitt jobb så mycket enklare. Samtliga tränare vi har är duktiga på att utveckla spelare.

Hur stor roll har ledarna när det kommer till att rekrytera spelare?

– Jag lägger pusslet, förhandlar och har det slutgiltiga ordet, men de är väldigt delaktiga i att ge mig pusselbitar. ”Micke” har ett jättestort kontaktnät och även Rasmus har det. Jag skulle säga att jag ror värvningarna i hamn, men de är fan med och ror en stor bit också. Jag tar inga beslut själv om jag säger så utan vi diskuterar allt.

Om någon av tränarna tipsar dig om en spelare du inte känner till, vad gör du då?

– Då ser jag spelaren i minst tre matcher och pratar med andra spelare i hens närhet. En fördel för mig är att jag är relativt ung och har mött de flesta eller sett dem i nära sammanhang, därför har jag bra koll, avslutar Emil Berggren.

Bra koll har han onekligen, Emil Berggren. Klubbens båda representationslag är framme i semifinal och ingen skulle bli förvånad om båda lagen står i final längre fram i vår.