Laddat och bullrigt när Önnered och Skånela drabbade samman

Önnereds Victor Rhodin och Rasmus Just. Foto: Bildbyrån

Ordet kval är en förkortning av kvalificering. Men det kan lika gärna handla om något kvalfyllt. Som när Önnered och Skånela möttes i första matchen om en plats i Handbollsligan. Önnered ledde med fem mål en bra bit in i andra halvlek. Sen slutade man spela. Skånela tog chansen och ett nervigt Önnered led bokstavligen alla helvetes kval som förlorare. Ikväll gällde det att behålla skärpa och kyla. Kallaste laget vinner.

En nästan fullsatt hall med säsongens mest högljudda publik gav en perfekt inramning till en sällsynt kampfylld match. Det gick verkligen att ta på den laddade atmosfären. Varför är inte alla matcher kvalmatcher?

I första halvlek var Önnered snäppet bättre än Skånela, inte mer. Framförallt tack vare en inspirerad kvickfotad Anton Schulze på Önnereds vänsterkant och välväxte Victor Rhodins effektivitet som mittsexa. Men någon större ledning var det aldrig fråga om. Skånela svarade upp förtjänstfullt, inte minst tack vare Robert Ladan med fem mål.

Det lilla övertag Önnered fick till halvtidsvilan stannade vid tre mål, 16-13. En ledning som på några minuter lätt kunde skifta till underläge. Så tät kändes denna kvalfyllda match där det fysiska spelet spelade en större roll än det tekniska.

Andra halvlek var till en början lika jämn den, Skånela kämpade frenetiskt för att komma ikapp i antal mål. Men Önnered höll stången och till slut tröttnade Skånela. Önnered kunde sista tio minuterna segla iväg för att till sist vinna solklart med sju mål.

Skånela har ändå all heder av sin insats, spelare som Robert Ladan, Fredrik Olsson och Simon Lindberg visar att de kan nå höga nivåer. Önnered tvingades verkligen plocka fram allt vad de hade för att freda sig.

I spetsen för Önnered är det dock en spelare som måste lyftas fram. Hela säsongen har han visat en spikrak uppåtriktad formkurva. Han heter Victor Rhodin och visade ett stort glädjerikt leende efter matchen:

– Vi ville verkligen visa idag att vi är ett bättre lag än dom, sade Victor och förklarade sin eminenta formkurva:

– Jag har fått mycket speltid och förtroende, då växer man. Sen var miljöbytet bra för mig, sade Victor och syftade på flytten från Sävehof till Önnered.

Med dagens seger kvitterade Önnered till 1-1 i kvalserien där först till tre segrar vinner. Mycket talar för Önnered i fortsättningen, men bara på ett villkor: att man spelar på topp. Skånela är inte att leka med.

Slutresultat: 33-26

Önnered: Victor Rhodin 8, Daniel Blomgren 6, Anton Schulze 5, Samuel Strömberg 5, Måns Gerdtsson 2, Christoffer Örtenwall 2, Mirko Vicentijevic 2, Rasmus Just 1, Jonas Daglund 1, David Sandberg 1
Skånela: Fredrik Olsson 6, Robert Ladan 6, Simon Lindberg 4, Isak Nielsen 3, Yosef Rahali 2, Iris Ganebegovic 2, Hugo Sjölin 1, Oskar Frank 1, Erik Östling 1