Konsortium avslöjar arenaplaner i Göteborg – ”Nya Scandinavium”

Arenafrågan i Göteborg löper vidare och nu har Plats för Göteborg presenterat sitt förslag på lösning av den svåra frågan i centrala staden.

ANNONS

Lisebergshallen ska rivas, Scandinavium behöver en ersättare och Valhalla sporthall med sina tre idrottshallar är en ofta förbisedd men otroligt viktig arena i Göteborg. Arenafrågan i staden är komplicerad och där med krävs rejält med underlag för beslutsfattarna.

Nu har Plats för Göteborg presenterat sitt förslag på hur området i centrala staden kan utvecklas. Det är ett konsortium med Balder, Castellum, HSB, Platzer, Riksbyggen, Skanska, Stena Fastigheter, Wallenstam samt arkitekterna Semrén Månsson, White, Wingårdhs och Sweco.

Förslaget innefattar enligt Plats för Göteborg:

 • En toppmodern och flexibel arena – möjlig att driva utan driftunderskott
 • Tre multisportshallar för breddidrotten
 • En ny Lisebergshall – 3000-4000 platser
 • Ersättningsarena för Valhalla IP – på Heden
 • Förslag till placering av Valhallabadet
 • Exploateringskostnaderna för utvecklingen av Evenemangsområdet ingår
 • Rivningskostnaderna för befintliga anläggningar ingår
 • Finansiering av ett nytt Valhallabad
 • 5000 bostäder
 • 5000 arbetsplatser
 • 500 hotellrum
 • Stort handelscentrum

Den nya megaarenan med 16 000 platser beskrivs bland annat med:

Genom teknik och flexibilitet i framkant ska den nya arenan snabbt kunna skräddarsys och förändras. Med hjälp av avancerad ljusteknik och samspel mellan ljus och mörker kan den stora hallen göras intim och stämningsfull eller dramatiskt spännande – allt beroende på föreställning. Samma teknik gör det också enkelt att skapa ”rum i rummet” utan att använda otympliga draperier. På så vis kan den nya arenan utnyttjas för betydligt fler sammanhang än idag, och därmed höja både beläggningsgrad och intäkter.

För handbollen, både elit, bredd och ungdom är ersättare till Lisebergshallen och Valhalla (3 hallar) av stor vikt. Här har Plats för Göteborg ett förslag enligt följande:

Ny Lisebergshall och multisporthallar

En kortpassning intill den stora arenan ligger nya Lisebergshallen, som kan beskrivas som Scandinaviums smarta lillebror som tar hand om evenemang på nivån under storebror – och när de riktigt stora evenemangen väljer Göteborg kan storebror och lillebror hjälpas åt.

Gemensamt för de nya arenorna är att de ska vara så flexibla som möjligt för att kunna ta emot alla typer av evenemang. Den nya Lisebergshallen ska kunna användas till såväl elitidrott som nöjes- och kulturevenemang och till viss del breddidrott. Exempelvis ska läktarna i Lisebergshallen vara skjutbara och kan vid behov trollas bort på mycket kort tid. Den tänkta kapaciteten för den nya Lisebergshallen är 3000-4000 besökare vilket är en ökning från dagens arena.

För att också kunna åstadkomma liv och rörelse i området även när det inte är evenemang utvecklas ett helhetskoncept där de båda arenorna kompletteras med stödjande bebyggelse i form av uppvärmnings-/sporthallar, restauranger caféer etc. Dessa anläggningar kommer vara naturliga mötesplatser och bidra till att evenemangsområdet får mer av vardagsliv och aktiviteter mellan evenemangen.

En våning över den nya Lisebergshallen ligger därför tre nya multisportplaner för breddidrotter som innebandy, basket och handboll. Likt kameleonten kan även dessa byta skepnad, till exempel om en stor kongress behöver utrymme för ett specialarrangemang av något slag.

En aspekt som inte presenteras i förslaget, mer än att det kommer bli som nu, är att hyregäster i Valhalla ofta kastas ut vid större evenemang i staden. Exempel är senast i augusti då det var EM i ridsport i Göteborg och Valhalla användes för administrativa delar. De skolor, idrottsföreningar och andra hyresgäster som har sin hemvist i Valhalla fick då vara utan verksamhet i flera veckor.

I förslaget från Plats för Göteborg framstår det som att det problemet kvarstår.

Handbollskanalen har uppmärksammat arenafrågan i Göteborg vid ett flertal tillfällen tidigare:

LÄNK: Snart 10 år sedan beslutet – Göteborg riskerar elitidrottens framtid

LÄNK: Nu drabbas även Blåvitt av arenabristen i Göteborg

LÄNK: Redbergslids IK förenas med futsalklubbarna i jakten på en arenalösning

I december ska stadsledningskontoret presentera en rapport med förvaltningens förslag på placering av multiarenan. Stadsledningskontoret har en bra hemsida med mycket information om utvecklingen i området men där finns också uppgifter som skrämmer.

I delen med frågor och svar framgår det att Göteborgs stad planerar att minska från 4 till 2 idrottshallar i området då Valhalla B och Valhalla C inte uppges få någon ersättare. Återstår att se huruvida förslaget i december även beaktar dessa, annars lär kommunen få hela föreningslivet i Göteborg som opposition. Hallbristen är redan enorm i staden och ideella krafter sliter dagligen med sin verksamhet.

Hur många arenor handlar det om?

Arenorna som behöver ersättas är Scandinavium och Lisebergshallen, men Valhalla sporthall A berörs också. Scandinavium lever inte upp till de krav som dagens evenemang ställer och Lisebergshallen rivs för Västlänksbygget. Valhalla sporthall A behöver ersättas oavsett var arenorna placeras, då hallen är sliten och har liten publikkapacitet. Därför används den idag som träningshall. Den nya Valhalla sporthall A föreslås få minst dubbelt så stor läktarkapacitet mot idag.

LÄNK: Evenemangsområdet

ANNONS
Annonslänk: Se alla matcher från Handbollsligan och utvalda matcher från SHE med C More Mycket Sport.
ANNONS

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here