IFK Skövde vann dramatisk semifinal efter shoot-outs

Skövdes supportrar under semifinalen mellan Skövde och Kristianstad. Foto: Tobias Andersson / BILDBYRÅN.

Den första semifinalen mellan IFK Skövde och IFK Kristianstad bjöd på publikfest och underhållande spel. Matchen var fartfylld, fysisk och oerhört jämn. Den gick till shoot-outs och segrande ur bataljen gick IFK Skövde.

Det var bra tryck på läktarna och hög intensitet på planen när IFK Skövde tog emot IFK Kristianstad i Arena Skövde. En finalplats står på spel och det var gästerna som började skarpast. De båda målvakterna Espen Christensen (Kristianstad) och Fabian Norsten (Skövde) började med några utmärkta ingripanden och matchinledningen var jämn.

Seriens två bästa skyttar – Jack Thurin och Markus Olsson – stod på en varsin sida och även om de präglade spelet så var det också en halvlek med tempofyllt kontringsspel, och hos gästerna ett starkt försvarsspel. Vasja Furlan gjorde 9–12 med tio minuter kvar av halvleken och Gustaf Banke kom in och räddade två straffar. Halvleken slutade 14–16 efter att Thurin gjort mål på straff efter att pausvisslan tjutit.

Dramatisk avslutning

I Skövde var Matias Helt Jepsen (i Kristianstad nästa säsong) och Viktor Hallén (tidigare i Kristianstad) framträdande. Helt Jepsen styrde det mesta och tog flera kvicka och överraskande avslut. Men Kristianstad öppnade den andra halvleken – som blev mer fysisk och grinig – starkare och gick upp i en tidig 5-målsledning. Anton Halén var vass i sina lägen, säker från straffstrecket och koncentrerad i försvarsspelet. Furlan och Olsson var fortsatt produktiva.

IFK Skövde slet hårt och gav inte upp. Helt Jepsen var fortsatt effektiv och Adam Ljungqvist stod för ett mycket lyckat inhopp. Med 8 minuter kvar var Kristianstads ledning nära på uppkäkad, 23–24 och fem raka mål för Skövde. Avslutningen blev dramatisk och med en minut kvar var ställningen 27–27. Kristianstads Anton Hallbäck missade ett öppet läge och med tjugo sekunder kvar tog Skövde en timeout. Helt Jepsen kom ut och missade en passning och Kristianstads kontring gick till Markus Olsson – som drog dit den – men en halv sekund efter slutsignalen: Förlängning!

Dubbla förlängningar och shoot-outs

Markus Olsson gav Kristianstad ledningen under förlängningen och Dan Beck Hansen kvitterade på sitt sedvanliga lugna vis, men Kristianstad tog med sig en ledning med 29–30 efter de första 5 minuterna. Den avslutande halvan var nervös och båda lagen tog tveksamma avslut samtidigt som båda försvaren var fullt påkopplade.

Fabian Norsten stod för en kanonräddning på Markus Olssons skott, med en minut kvar vid ställningen 30–30. Med 25 sekunder kvar fick Skövde straff och Jack Thurin satte den till höger om Christensen, men Emil Frend Öfors fick ett kantläge ur dålig vinkel med 5 sekunder kvar och visade kyla och klass: 31–31 och den här matchen ville inte ta slut.

Helt Jepsen och Norsten var stekheta i den tredje förlängningsperioden och Thurin kunde ge Skövde en 2-målsledning inför de sista fem minuterna. Anton Hallbäck reducerade genast och Frend Öfors kvitterade (återigen från nästan ingen vinkel alls). Med minuten kvar var ställningen 35–35 och bollen i Kristianstads händer. Minuten bjöd på varsitt mål och den här historien skulle givetvis gå till shoot-outs. Där blev Fabian Norsten och Matias Helt Jepsen stora hjältar. Första ronden går till IFK Skövde.

Nästa möte spelas i Kristianstad på måndag 2 maj.

IFK Skövde – IFK Kristianstad 27–27 (14–16), 41–40 efter shoot-outs.