IFK Skövde skär lönerna med 40 %

Rasmus Wremer, IFK Skövde HK. Foto: Viktor Ljungström, www.viktorljungstrom.se

När det sportsliga har vänt för IFK Skövde så växer problemen på den ekonomiska sidan.

Det är kris i IFK Skövde. Något annat får inte säga. På onsdagsmorgonen meddelade Spelarföreningen Handboll Sverige att klubben tvingas skära ner ledare och spelares löner med 40 % och att avtalen kan komma att sägas upp. I klartext: spelare kan komma att lämna gratis.

Här är meddelandet:

”Efter gårdagens match mot Guif fick IFK Skövdes spelare och ledare besked om att deras löner skall skäras ner 40 % och att avtalen kan komma att sägas upp p.g.a. föreningens ekonomiska problem.

SHS vill väldigt tydligt framhålla att ekonomiska problem inte utgör saklig grund för uppsägning av avtal även om det är en besvärlig situation för föreningen att hamna i och att elitlicensen är i fara.

Vi kommer noggrant att följa vad som händer och ge våra medlemmar i IFK Skövde stöd och eventuellt juridiskt biträde om så erfordras.”

SHS – Spelarföreningen Handboll Sverige

Ingen solklar anledning varför. En inkomstkälla är ju publik på matcherna och där snittar IFK Skövde 1603 åskådare i år vilket är i hyfsad linje med tidigare år (1722, 1771, 1512). Inga större segerbonusar har heller delats ut så troligen är det förhållandet löner vs sponsorintäkter som gör att skon nu klämmer ordentligt.

Trist att det svajar men bra att klubben agerar, förhoppningsvis innan det är för sent. Så här skriver de på sin hemsida:

”Vi ser nu att de åtgärder vi gjort under säsongen hittills inte är tillräckliga. Vi har hamnat i den här situationen pga. felbedömningar i vår prognos. Det gäller både intäkter och kostnader. Vi ökar vår sponsorförsäljning, men på andra intäktsposter tappar vi jämfört mot förra säsongen.

Detta tillsammans med att kostnader också blivit högre än beräknat åtgärdar vi nu detta. Vi har gjort en tydlig åtgärdsplan för resterande del av säsongen där vi fokuserar framförallt på kostnader. Alla kostnader kommer att ses över, stort som smått. En stor kostnadspost är ersättning till ledare, spelare och kansli som naturligtvis kommer påverkas av åtgärdsplanen.”

Enligt uppgifter i Sportbladet handlar det om 1.9 miljoner kronor som saknas.