IFK Kristianstad om alla lyckade värvningar

Jerry Tollbring. Arkivbild. Foto: IFK Kristianstad

IFK Kristianstad har verkligen lyckats med värvningar de senaste åren. I en intervju med Kristianstadsbladet berättar Ola Lindgren och före detta sportchefen Mats Samuelsson om de lyckade nyförvärven.

Den senaste tiden har Kristianstadsbladet publicerat en artikelserie med namnet ”Guldlaget som försvann”. Fokus har varit på spelarna som varit med om att ta guld med IFK de senaste åren, där spelare som Markus Olsson, Kristian Björnsen och Nebojsa Simic är några av spelarna man har intervjuat.

Mats Samuelsson är en av personerna bakom de lyckade värvningarna och han säger så här till Kristianstadsbladet:

– Det var mycket en tajming-fråga och vi hade lite flyt att få hit ett par bra norrmän. Det är inte lika lätt nuförtiden att hitta de här kommande spelarna. Det känns inte riktigt som att det finns samma påfyllnad. ”Jeppe” (sportchefen Jesper Larsson) har nog ett tuffare jobb nu än vad jag hade.

Om en vecka drar EM i Kroatien igång och då kommer minst elva tidigare IFK-spelare att vara med. Det säger en del om klubbens framgång på värvningsfronten. En spelare som kommer att vara med är Iman Jamali som representerar Ungern. Just Jamali är ett av de nyförvärv som Samuelsson är mest nöjd med.

– Han var en dimension till som vi nog aldrig har sett i vår liga tidigare, säger Samuelsson, och på frågan om vilken värvning han är mest nöjd med svarar han så här:

– Det har funnits många roliga diskussioner om det där, men sett till vad någon har tillfört laget, hur de har varit som spelare och som individer är nog (Kristian) Björnsen den bästa. Sedan fanns det en del kul med (Jerry) Tollbring också. Egentligen hade vi klart med Anton Jönsson, men sen när han slutade velade vi fram och tillbaka hur vi skulle göra. Vi pratade med Staffan Olsson om Martin Dolk, men han sa att om ni ska ha någon som kan bli en blivande världsspelare så ska ni ta Tollbring. Så det var nog mer Staffans förtjänst som slog oerhört väl ut.

Ola Lindgren har så klart en roll i varför IFK lyckats så väl med sina värvningar.

– Jag slår mig inte för bröstet för något. Hela klubben valde en väg när de plockade in mig och ville göra en satsning. Det blev större förväntningar och vi gjorde en förändring på attityden i hela klubben. Vi har skapat en tuff träningskultur med hög kravbild på spelarna med press och allt vad det innebär. Sedan handlar det också om spelarnas kvaliteter så klart, säger han.

Läs mer på Kristianstadsbladet.