Herrlagen får tre gånger så mycket pengar

Foto: Viktor Ljungström Viktorljungstrom.se

Sveriges Radio skriver om de stora skillnaderna inom svensk handboll. Ersättningen är tre gånger så hög till manliga som till kvinnliga spelares lag. 

– De är ju ingen skillnad i vilken insats spelarna har gjort för att komma till det här målet. Kvinnor och män har ju tränat lika mycket, tagit i lika hårt och varit lika målinriktade. Ur det perspektivet blir det märkligt att ha olika belöning för den insatsen, säger Jenny Svender, som är jämställdhetsansvarig på Riksidrottsförbundet, till SR. 

Imorgon möts H65 Höör och IK Sävehof i final. Som finallag är man som klubb garanterade 150 000 kronor vardera från Svensk Elithandboll. På herrsidan får IFK Kristianstad och Alingsås HK 450 000 kronor vardera, alltså tre gånger så mycket.

Riksidrottsförbundets Jenny Svender säger så här:

– Jag tycker att man ska följa de jämställdhetsmål som idrotten självt har ställt upp och som tydligt säger att kvinnors och mäns idrottande inte ska värderas eller prioriteras olika. Alltså, det borde vara eftersträvansvärt att ha en handbollsverksamhet som gynnar båda kön. Att det inte spelar någon roll om jag är kvinna eller man så länge jag presterar på absolut högsta elitnivå och att man ger lika förutsättningar för kvinnor och män att bli lika bra i sin idrott, säger Jenny Svender.