”Hanisch-fallet”, del 7: SSN svarar inte på våra frågor

Vi har tidigare publicerat sex delar av ”Hanisch-fallet” på Handbollskanalen. Del 7 var tänkt att handla om Svensk Sport Nutrition (SSN), företaget Richard Hanisch fick sin PWO ifrån, och deras syn på det hela. Men SSN svarar inte på Handbollskanalens frågor.

I de sex första delarna av ”Hanisch-fallet” pratade vi med Richard Hanisch själv, IFK Skövdes sportchef Ulf Nyström, Svenska handbollförbundets generalsekreterare Robert Wedberg, spelarfackets ordförande Fredrik Brokopp, dopingexperten Tommy Forsgren samt spelare i IFK Skövde. Dessutom fick vi svar på de enkätfrågor som vi skickat ut till samtliga klubbar i SHE och Handbollsligan.

Tanken var att del 7 skulle fokusera på SSN – kosttillskottförsäljaren som sålde den PWO som Richard Hanisch sedermera erbjöds av en lagkamrat och som i förlängningen fick honom dopingavstängd i två år. Vår förhoppning var, och är fortfarande, att SSN vill hjälpa oss att reda ut hur det kan ha blivit så här fel.

Handbollskanalen har sökt SSN och flera av dess företrädare, såväl över telefon som via email och DM på Instagram, hittills utan resultat.

Här är frågorna vi har ställt till SSN:

Enligt uppgifter är det just er produkt “Awaken PWO” som spelaren i fråga har använt och som då har orsakat ett utslag i ett dopingtest som lett till två års avstängning. Vad är era kommentarer kring detta?

Spelaren i fråga säger att det otillåtna preparatet som han har fått i sig är 5-Metylhexan-2-amin, vilket inte verkar finnas med i produktens (Awaken PWO) innehållsförteckning. Hur kommer det sig?

Vad vi erfar verkar det som att 5-Metylhexan-2-amin benämns på flera olika sätt/med olika termer (allmänt på Internet och i litteratur). Hur ser ni på denna namnproblematiken och hur försvårar det ert arbete med att garantera dopingfria produkter?

I varningstexten står det följande: “Pga risken för positiva test på dopingprover rekommenderar vi ej tävlande atleter att konsumera produkten.” Vad menar ni med “tävlande atleter” – vem är det som inte ska använda produkten?

Vad är det för falska positiva dopingtest som ni hänvisar till? Vad orsakar dessa? Hur många har drabbats av sådana tester? Vad säger WADA och RF om detta?

Enligt reglerna får det här preparatet (5-Metylhexan-2-amin) användas i samband med träning, men inte i samband med match. Vad tycker ni om det? Var finns logiken?

Hur länge finns spår kvar i kroppen – hur sent på en fredag kan man träna och dricka PWO om man har en tidig match på en lördag?

Finns det tankar hos er att hjälpa till att överklaga det “falska resultatet”?

För att undvika att hamna i den situation som Richard Hanisch har gjort – vad är era generella tips och råd till professionella idrottsmän?

När Handbollskanalen pratade med Antidoping Sveriges expert Tommy Forsgren sa han bland annat så här:

– För det första kan jag tipsa alla att göra en enkel googling på Awaken och istället för att läsa innehållsförteckningen scrolla längst ner på hemsidan där de beskriver kosttillskottet och dra egna slutsatser av det.

– Problemet med den här typen av produkter är att kontrollen är nästintill obefintlig. Enligt livsmedelslagen bär kommunen tillsynsansvar att undersöka vad som säljs i kosttillskottbutiker. Det andra är, och det är inget inlägg mot företag som säljer kosttillskott, men det är inte alltid de är medvetna om vad som finns i produkten de säljer. I regel är det inte de själva som producerar det och då kan det komma i förbjudna substanser i preparaten.

Handbollskanalen fortsätter söka SSN för att få deras kommentarer och svar på ovanstående frågor.

LÄS MER: ”Hanisch-fallet”, del 1: Richard Hanisch berättar
LÄS MER: ”Hanisch-fallet”, del 2: IFK Skövde kommenterar
LÄS MER: ”Hanisch-fallet”, del 3: Så jobbar SHF & SHS
LÄS MER: ”Hanisch-fallet”, del 4: Elitklubbarna svarar på Handbollskanalens enkät
LÄS MER: ”Hanisch-fallet”, del 5: Antidoping-expert förklarar
LÄS MER: ”Hanisch-fallet”, del 6: Spelare i IFK Skövde: ”Fler kunde varit avstängda”