Handbollsligan: Så gick det i fredagens matcher

Emil Frend Öfors, IFK Kristianstad. Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN

Två skrällsegrar på bortaplan, en vändning av IFK Kristianstad och delad pott i Skövde. Det var knappast odramatiskt i fredagens fyra matcher i Handbollsligan.

Det blev segrar för HK Aranäs, IFK Kristianstad och OV Helsingborg medan IFK Skövde och HK Malmö delade på poängen.

Eskilstuna Guif – HK Aranäs 23–32 (10–14)
Guif har varit otroligt heta efter VM-uppehållet och hade fyra raka segrar, men nu har det blivit två raka förluster. Att förlora borta mot serieledande Ystads IF är sin sak, men förlusten hemma mot jumbon HK Aranäs måste ha svidit för Zoran Roganovic och hans Guif. 

Bortalaget var egentligen hetare från start till slut och spelade med större vilja, hjärta och pondus. Eric Johansson var som vanligt vass och gjorde nio mål, men 20-åringen var på tok för ensam. I bortalaget var det fler som delade på ansvaret och därför kunde Kungsbacka-laget ta två oerhört viktiga poäng i bottenstriden.

IFK Kristianstad – IFK Ystad 26–22 (9–10)
Första halvlek var verkligen ingen bra handboll, tvärtom usel sådan. Inget av lagen fick till något vägvinnande anfallsspel och matchen var dessutom sönderryckt av utvisningar och tekniska fel i minut och parti. 

I den andra halvleken satte hemmalaget högsta fart direkt och IFK Ystad hängde inte med. Där avgjorde IFK matchen och IFK Ystad, av många tippade som ett givet slutspelslag i år, åkte på åttonde raka förlusten i Handbollsligan och är i allra högsta grad i farozonen att åka ur serien. 

Tack vare segern är IFK Kristianstad nu klart för slutspel.

Lugi – OV Helsingborg 27–30 (13–9)
Ett lag som verkligen hittat formen på sistone är OV Helsingborg. Först seger borta i ångestmötet mot HK Varberg, något OV följde upp med att spela oavgjort mot IFK Skövde. Mot Lugi såg det besvärligt ut när hemmalaget, fortsatt utan Karl Wallinius, gick fram till 13–9 i paus.

Men något har hänt i OV, de ser ut att ha större tro på det egna spelet, och de kunde vända till seger. OV är nu endast två poäng från ingenmansland, en position i tabellen som nästan var en utopi för några veckor sedan. Lugi får trösta sig med att de har säkrat slutspelsplats.

IFK Skövde – HK Malmö 22–22 (11–10)
Här var det dramatiskt från start. HK Malmö tvingades att klara sig utan målvaktsparet Anton Hellberg och Dan Beutler då båda har dragit på sig hjärnskakningar. Därför fick junioren Ebbe Håkansson chansen tillsammans med blixtvärvade och comebackande Torbjörn Jacobsson.

Håkansson fick starta, men mardrömmen var ett faktum när 18-åringen fick Matias Helt Jepsen över sig och knäet vek sig på ett onaturligt sätt. Efter drygt två minuter var det färdigspelat och in kom Jacobsson, som alltså fick göra comeback direkt efter flera år utanför handbollen.

Med tanke på det tuffa läget får HK Malmö vara nöjda med en poäng borta mot ett IFK Skövde som inte saknade chanser att avgöra matchen. HK Malmö är nu en poäng bakom Ystads IF som leder Handbollsligan.