Handbollsligan lördag: Premiärseger för Sävehof och två pinnar för IFK efter skånederby

IFK Kristianstads Olafur Gudmundsson. Foto: Petter Arvidson, Bildbyrån.

Säsongen 2020/21 är äntligen igång efter ett långt uppehåll. Handbollsligan drog igång redan i fredags, men under helgen som gått har ytterligare fyra matcher spelats runt om i landet. Här följer en summering av lördagens matcher, då IF Hallby tog emot IK Sävehof och två av ligans troliga topplag möttes i ett Skånederby. 

IF Hallby HK – IK Sävehof 26-29 (16-16)
Det bjöds på en jämn premiärmatch i Jönköping när Hallby tog emot Sävehof under lördagen. Ett snabbt tempo inledde matchen, där Sävehofs lagkapten Jonathan Edvardsson hann skriva in sig i målprotokollet både en och två gånger redan under den första spelminuten.

Efter en jämn första halvlek, där Hallby framåt slutet tog igen de mål som gästerna lyckats dra ifrån med, visade resultatet 16-16. Med andra ord var matchen fortsatt helt öppen för de båda lagen när den andra halvleken blåstes igång.

Ett lägre machtempo inledde den andra halvleken, och femton minuter in höll sig lagen fortsatt nära varandra i antalet mål. 21-21 blev snabbt till en fyramålsledning för gästande Sävehof när nyförvärvet Henrik Tilsted startade vad som skulle bli det avgörande rycket i matchen. Hemmalaget tappade greppet om matchen och slutresultatet fastställdes till 26-29 – och det var alltså Sävehof som fick med sig de två poängen från premiärmatchen.

Det danska nyförvärvet Tilsted blev slutligen matchens bästa målskytt med åtta fullträffar, strax före lagkaptenen Edvardsson som nätade sju gånger under matchen. I Hallbys var Charles Hugoson den måltätaste spelaren med sina sex mål.

HK Malmö – IFK Kristanstad 24-26 (11-11)
Skånederbyt mellan de två favorittippade lagen HK Malmö och IFK Kristianstad bjöd på både spänning, fart och målgester i Baltiska hallen under lördagen. En tuff match rent fysiskt, där en hög nivå i de båda lagens försvars- och målvaktsspel blev det som framstod allra tydligast – inte minst i antalet mål under den första halvleken.

Efter 30 minuters kämpande visade resultattavlan slutligen på resultatet 11-11 i halvtid, och den jämna kampen fortsatte även in i den andra halvleken. Gästande IFK Kristianstad var för det allra mesta dem som drog spelet framåt med en knapp ledning. Slutligen fastställe IFK:s Johan Nilsson resultatet till 24-26, och Malmö fick därmed se sig besegrade i säsongen första derby.

Olafur Gudmunson var måltätast under matchen med nio fullträffar, och därefter var det IFK:s Viktor Halén som levererade flest nätade bollar med sina sju mål. I HK Malmö gjorde Daniel Ekman och Hampus Olsson sex mål vardera, och blev därmed bästa målskyttar i laget.