Handbollsligan: Här är Handbollskanalens All Star Team

Eric Johansson. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Grundserien i Handbollsligan är över och nu väntar ett spännande slutspel. Handbollskanalens Ola Selby har utsett All Star Team och har där ett förstalag, ett andralag samt ett tredjelag. Här är spelarna och tränarna som har blivit uttagna.

Istället för att ta ut ett lag har Handbollskanalen alltså tagit ut tre lag. I Lag 1 de bästa spelarna på respektive position, Lag 2 de näst bästa och Lag 3 de tredje bästa, så de tre bästa spelarna på varje position väljer vi att uppmärksamma. Idén är inspirerad av NBA:s All-NBA teams och Ola Selby ger sin kommentar på respektive spelare.

Lag 1

Målvakt: Simon Sejr, Lugi HF

Sejr var bra även förra säsongen, men den danske målvakten har utvecklats enormt i år. Gjorde flest räddningar, hade 35 i räddningsprocent och även högt upp i såväl straffräddningar, assitligan och MEP. Ett givet val som årets målvakt.

Vänstersex: Henrik Tilsted, IK Sävehof

Förmodligen årets nyförvärv i Handbollsligan. Emil Berggren har träffat rätt med i stort sett samtliga värvningar sedan han tillträdde som sportchef – Tilsted är förmodligen den allra bästa, åtminstone på herrsidan. Dansken såg otroligt vass ut redan under försäsongen och har fortsatt att leverera i match efter match. En artist framåt och en grovjobbare bakåt. Tillsammans med Jonathan Edvardsson är dansken seriesegrarens bästa och viktigaste spelare. Känslan är att han kommer att vara ännu vassare under slutspelet.

Mittsex: Adam Nyfjäll, IFK Kristianstad

IFK Kristianstads säsong har knappast blivit vad de tänkt sig, men en som levererat hela vägen är Adam Nyfjäll. Mittsexans första säsong i nordöstra Skåne var inget vidare, den andra säsongen var flera steg uppåt och i år har Nyfjäll befäst sin position som seriens främsta offensiva mittsexa. Har en del att jobba på bakåt, men vi väljer att premiera hans 128 mål från linjen, 34 fler än Axel Franzén, seriens näst bästa målgörare bland mittsexor.

Högersex: Isak Persson, Lugi HF

Persson vann skytteligan, till slut endast ett mål före Eric Johansson. Visst är det en framtida landslagsspelare vi har fått se. Inledde sin fina utveckling i A-lagssammanhang med Tomas Axnér som tränare och utvecklingen har fortsatt spikrakt uppåt under Marc Uhd. Kan, och gör, mål från alla vinklar.

Vänsternio: Eric Johansson, Eskilstuna Guif

Efter att svensk handboll främst levererat offensivt lagda niometersspelare de senaste åren ändrade Jonathan Carlsbogård det genom att briljera såväl framåt som bakåt och med det ta en plats i landslaget. Eric Johansson är, trots sin unga ålder, redan en av seriens bästa spelare och på många sätt lik Carlsbogård i spelstilen. Johansson kan göra precis allt som tränare Roganovic ber honom att göra. Etta i MEP, tvåa i skytteligan och sjua i assistligan. Tog sitt Guif till ett efterlängtat slutspel.

Mittnio: Jonathan Edvardsson, IK Sävehof

Förmodligen hela seriens bästa spelare. Edvardsson är bra på allt och har visat det under flera år. I år har han dessutom blivit bättre på allt och därmed är hans plats som mittnia i det här laget helt given. Kommer inte att spela i Handbollsligan nästa säsong.

Högernio: Andreas Lang, Alingsås HK

Var det någon som såg den här utvecklingen när Andreas Lang blandade och gav i Ricoh? Förmodligen enbart Mikael Franzén. AHK-tränaren tog honom till en erkänt utvecklande miljö och vips så var Lang på gränsen till landslaget, eller åtminstone borde han vara det. Lang har briljerat säsongen igenom och visat att han är för bra för Handbollsligan.

Tränare: Michael Apelgren, IK Sävehof

IK Sävehof fick sin drömtränare och med tanke på vad Apelgren uträttat med Elverum hade jag stora förväntningar på Sävehof inför säsongen (vilket ledde till att jag tippade laget trea). Det har gått ännu bättre. Framförallt har Sävehof blivit bättre och bättre under säsongen och det ska naturligtvis Apelgren och staben runt honom ha cred för.

Lag 2

Målvakt: Anton Hellberg, HK Malmö

Tillsammans med Sejr var Hellberg seriens bästa målvakt. Sedan kom hjärnskakningen mot Ystads IF och Hellberg har inte spelat sedan dess. Bland målvakterna som har stått 20 matcher eller fler har Hellberg högst räddningsprocent av alla.

Vänstersex: Benjamin Helander, Alingsås HK

Den lille kantliraren fick under flera år stå bakom andra vänstersexor i Alingsås, men när han väl fick chansen tog han den. Nu är Helander helt given i AHK och som en av seriens absolut bästa kantspelare. Lurig i läget, säker straffskytt och en spelare som inte är rädd för att ta avslut i matchavgöranden situationer.

Mittsex: Kassem Awad, HK Malmö

Liknar Max Darj i sitt spel. Ivrig, otroligt bra fotarbete, skicklig på att stjäla bollar och dessutom en allt bättre pådrivare. Det är ett minst sagt hyfsat betyg för Awad att jämföras med en av världens bästa på positionen. Har naturligtvis en bit kvar till Darjs nivå, men oj så bra Awad är. Har en del att utveckla framåt, men har heller inte spelat mittsexa i så många år.

Högersex: Rasmus Thorbjörnsson, HK Aranäs

Aranäs lyckades undvika nedflyttning och kommer att få kvala för att hålla sig kvar. Det var det inte många som hade trott före säsongen. Thorbjörnsson har öst in mål från sin kant och gjorde fler mål än både Henrik Tilsted och Benjamin Helander. Klar för Alingsås till nästa säsong, där han säkert kommer att fortsätta att leverera mål i hög utsträckning.

Vänsternio: Karl Wallinius, Lugi HF

Wallinius har alltid varit stor, stark och med ett fruktat skott. Men i år tog vänsternian flera kliv till och utvecklades till att bli ett riktigt monster. Helt ostoppbar långa stunder under säsongen, innan knäskadan satte stopp. Dessutom utvecklat sin defensiv och kan spela både tvåa och trea. Flyttar som bekant till Montpellier efter säsongen.

Mittnio: Elliot Stenmalm, Redbergslids IK

Det stora glädjeämnet i Redbergslid under säsongen. Liknar Carlsbogård och Guif-Johansson i sin spelstil där han kan agera både försvarsspelare, framspelare och målskytt. Att göra det Stenmalm gjort under sin första riktiga säsong i Handbollsligan är otroligt imponerande.

Högernio: Jack Thurin, IFK Skövde

Visst går det att argumentera för att Thurin skulle ha varit med i förstalaget, men jag håller Langs säsong som snäppet vassare. Det ska dock sägas att Thurin har varit otroligt bra, men det finns fortfarande frågetecken för hans defensiv. Förbättrar han den dröjer det inte länge innan han är utlandsproffs och given i landslaget.

Tränare: Oscar Carlén, Ystads IF

Oscar Carlén är i tränartoppen för att stanna, det är definitivt känslan efter den här säsongen. Tog över efter Jerry Hallbäck (även han en skicklig tränare) och med i stort sett samma trupp åstadkom Carlén oerhört fina resultat och det bästa YIF presterat sedan Lukas Nilsson och Kim Andersson kamperade ihop på niometer.

Lag 3

Målvakt: Sebastian Abrahamsson, Önnereds HK

Visst kunde jag slängt in Håvard Åsheim eller för den delen Daniel Freyr Andrésson här. Men enligt mig har Abrahamsson en större betydelse för Önnered än vad Åsheim har för ett starkt IFK Skövde-försvar eller vad Andrésson har för Eric Johanssons Guif. Abrahamsson är Handbollsligans mest underskattade målvakt och förtjänar definitivt ett större erkännande.

Vänstersex: Emil Frend Öfors, IFK Kristianstad

Med tanke på hur risigt IFK Kristianstads spel har sett ut långa stunder av säsongen har Frend Öfors gjort det riktigt bra på sin kant. Kanske lite bortglömd eftersom snacket mest kretsat kring hur IFK har underpresterat, men Frend Öfors har, tillammans med Nyfjäll och Anton Halén, varit lagets bästa spelare.

Mittsex: Axel Franzén, Alingsås HK

I ärlighetens namn var det hugget som stucket mellan Awad och Franzén om vem som skulle placeras i andralaget respektive tredjelaget. Även Franzén är riktigt bra bakåt, men han drog samtidigt på sig 25 utvisningar, att jämföra med Awads 13. Men visst är Franzén bra och det är logiskt att han flyttar utomlands efter säsongen.

Högersex: Charles Hugoson, IF Hallby

Nästa säsong flyttar artisten vidare till toppklubben HK Malmö och det är lätt att förstå varför. Hugoson är bra på det mesta och har verkligen utvecklats fint under de här två säsongerna i Handbollsligan. En attraktion som bara blir bättre.

Vänsternio: Anton Blickhammar, HK Malmö

Blickhammar känns som en spelare som ofta glöms bort, men jag är säker på att det är en spelare som motståndarlagen lägger stor fokus på när de ställs mot HK Malmö. Att han kan skjuta hårt vet väl alla, men de senaste åren har Blickhammar blivit en bättre spelfördelare och försvarsspelare. HK Malmös genomgående bästa spelare i år.

Mittnio: Ludvig Hallbäck, Ystads IF

Här kunde det ha stått Casper Käll, men jag håller Hallbäck som snäppet vassare. Framåt vet vi alla vad han kan göra och där har han egentligen inga svagheter. Har fått större förtroende i försvarsspelet och det är ett måste för att Hallbäck ska ta sig in i landslaget. Förlorad för YIF nästa säsong, men räkna med att Hallbäck vill avsluta snyggt.

Högernio: Kim Andersson, Ystads IF

Har inte fått slita lika hårt i år då Carlén sparat honom i flera matcher. Det har sett ut att göra gott för Kim Andersson, som i sina bästa stunder fortfarande är seriens bästa spelare. Är kanske inte lika bra bakåt som han var för några år sedan, men varenda lag i den här serien hade naturligtvis velat ha honom i sitt lag och det är ett gott betyg om något.

Tränare: Zoran Roganovic, Eskilstuna Guif

Frågan många ställde sig inför säsongen var om Guif skulle åka ur direkt eller om de skulle tvingas till kval. Svaret blev slutspel. Ett otroligt imponerande jobb av Zoran Roganovic och Guif. Roganovic ligger till stor del bakom utvecklingen hos spelare som Eric Johansson och Erik Persson och det räckte alltså hela vägen till slutspel.

Så här är klubbarna representerade:

3: IK Sävehof, Lugi HF, Alingsås HK, HK Malmö, Ystads IF
2: IFK Kristianstad, Eskilstuna Guif
1: IFK Skövde, Redbergslids IK, IF Hallby, HK Aranäs, Önnereds HK