Handbollsligan: Handbollskanalen tippar semifinalerna

Håvard Åsheim, IFK Skövde. Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN

Kvartsfinalerna är färdigspelade och det bjöds på såväl skrällar som favoritsegrar. Nu väntar semifinaler i Handbollsligan och Handbollskanalens Ola Selby har gett sig på att tippa respektive batalj.

Till skillnad från SHE:s kvartsfinaler bjöd Handbollsliagns dito på en del skrällar. Men fyra semifinallag har vi fått fram och de är IK Sävehof, IFK Skövde, IFK Kristianstad och Lugi HF.

Så här tippar Handbollskanalens Ola Selby utgången av semifinalerna:

IK Sävehof – Lugi HF: Sävehof vidare efter 3–1 i matcher

Lugi imponerade stort i kvartsfinalerna mot Ystads IF och tog sig vidare helt rättvist. I Casper Käll, Karl Wallinius, Simon Sejr och Isak Persson finns fyra matchvinnare som samtliga håller hög Handbollsligan-klass. Dessutom finns rutinerade spelare som Markus Sjöbrink och Viktor Hallén i laget.

Men trots lovorden tror jag inte att Lugi klarar av att skrälla igen. Sävehof och YIF är två väldigt olika lag och med olika förutsättningar. Sävehof saknar, till skillnad från YIF, inga bärande spelare och har haft en stigande formkurva efter VM-uppehållet. Och hur bra Lugi än är framåt har jag svårt att se hur de ska få stopp på Sävehof. Sejr kan naturligtvis stå på huvudet, men jag tror inte att det räcker.

Nej, det här tar Sävehof hem och de gör det utan några större problem. Lugi kan säkert vinna en match tack vare ovan nämnda spelare, men mer än så blir det inte. IK Sävehof tar sig till final.

IFK Skövde – IFK Kristianstad: Skövde vidare efter 3–2 i matcher

Två lag som jag inte trodde skulle vara framme i semifinal. IFK Kristianstad har fortfarande ett otroligt bra lag på pappret och imponerade mot HK Malmö i kvartsfinalerna. Samtidigt saknade HK Malmö båda sina målvakter och dessutom hade de skador på flera andra viktiga spelare. Mot IFK Skövde blir det något helt annat att bita i för Uffe Larsson och hans lag.

För när HK Malmö hade problem på målvaktssidan har IFK Skövde hela seriens hetaste målvakt i Håvard Åsheim. När dessutom Fabian Norsten finns där bakom är det tydligt att Henrik Signell förfogar över ett målvaktspar som inget annat lag i serien kan mäta sig med. Framåt då? Jack Thurin, Matias Helt Jepsen och Richard Hanisch har växlat upp i slutspelet och blir en tuff nöt att knäcka för det brandgula IFK.

Det här kommer att bli en riktig holmgång. IFK Kristianstad har varit bättre den senaste tiden än de varit på flera år. Samtidigt har Skövde visat upp en jämnare nivå under hela säsongen och ska inte kombinera semifinaler med spel i European League – därför håller jag Signell och gänget som knapp favorit.