Handbollsligan 2022–23: Ystads IF:s status – kan de upprepa succén?

Ystads IF. Foto: Bildbyrån/Ystads IF

Var står din klubb när säsongen 2022–23 närmar sig? Handbollskanalens reporter Ola Selby går igenom samtliga 14 lag i Handbollsligan. Vilka är nyckelfigurer och vad står på spel under den kommande säsongen?

Förra säsongen gick Ystads IF från att vara laget som alltid presterade starkt under grundserien och misslyckades i slutspelet till att bli ett habilt grundserielag som fick till en fullträff och formtopp när allt skulle avgöras. Nu är frågan om YIF kan bygga vidare på succén – med tanke på att det är en nästintill identisk trupp är det mycket som talar för att YIF nu är i toppen för att stanna.

Hur tog sig Ystads IF hit?

Vi tar en kort titt på hur förra säsongen såg ut för Ystads IF.

Utropstecken:

Oscar Carlén: Flera tränare före honom hade försökt och det med i flera fall starkare trupper – men det blev Oscar Carlén som bröt Ystads IF finalförbannelse. Hur lyckades Carlén med det? Först och främst genom att få YIF att spela som ett lag. Att han dessutom har en taktisk kunskap och fingertoppskänsla gör Oscar Carlén till en otroligt spännande ledare.

Oscar Carlén, Ystads IF.
Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN

Hampus Karlsson: Jim Andersson var det givna förstavalet på högersex och bakom honom fanns väl typ ingenting. Så var åtminstone känslan inför säsongen. När Jim Andersson sedan drabbades av ytterligare en hjärnskakning fick Hampus Karlsson mer och mer speltid. Och som han tog för sig. Ett fint genombrott av en spelare som verkligen kom från ingenstans.

Hampus Karlsson. Foto: Mathilda Ahlberg, Bildbyrån

Jonathan Svensson: Philip Stenmalm värvades in och tanken var att den forne landslagsspelaren skulle bli förstavalet på vänsternio. Men en skadad armbåge ställde till det och Stenmalm blev istället en av seriens bästa försvarsspelare. Vad det innebar för YIF:s spel i övrigt? Det innebar att en tidigare stortalang vars utveckling avstannat något istället exploderade och gick från att vara en ensidig skytt till en spelare med ett stort register och fint samspel med både linje och vänsterkant.

Ystads IFs Jonathan Svensson. Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

Frågetecken:

Mittnio: Dalibor Doder var ett tydligt andraval bakom Julius Lindskog Andersson, som värvades in som ersättare till Ludvig Hallbäck. Lindskog Andersson levererade stort under slutspelet, men under grundserien saknade Ystads IF en mittnia som höll samma nivå som toppkonkurrenternas diton.

Skadorna: Jim Andersson, Kim Andersson och Niklas Kraft var bara tre av spelarna som gick skadade stora delar av säsongen. Mycket handlar givetvis om otur när det gäller skadorna och framförallt på Jim Andersson och Kraft som drabbades av hjärnskakningar. Men faktum är att alla skador höll på att strula till det rejält för YIF under säsongen.

Förväntade nyckelfigurer 2022–23

Niklas Kraft: Jodå, Niklas Kraft är fortfarande en av seriens bästa målvakter, något han inte minst visade under slutspelet där han var seriens bästa på positionen. Alla hjärnskakningar höll på att ställa till det rejält och nog var Kraft förbannad på sin arbetsgivare när han inte fick chansen att flytta till Bundesliga i vintras, men 28-åringen kom över det och var på nytt en nyckelspelare. Om han blir det även i år? Det är givet.

Niklas Kraft, Ystads IF.
Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN

Philip Stenmalm: Ett av seriens bästa nyförvärv, så kände jag (och så klart många andra) på förhand. För egen del tänkte jag främst på hans offensiva egenskaper, men de fick han inte visa under säsongen då hans armbågsskada gjorde att det istället blev 100 procent fokus på försvarsspel. Det Stenmalm presterade var på en hög nivå och i match efter match. I år är tanken och förhoppningen från klubben att han och Jonathan Svensson ska kunna dela på det offensiva spelet, något som lär göra YIF ännu vassare.

Philip Stenmalm, Ystads IF.
Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN

Julius Lindskog Andersson: Under grundserien såg det rätt tveksamt ut, om vi ska vara ärliga. Visst, högstanivån fanns där, men under många matcher var mittnian osynlig eller slarvig. Det blev dock bättre och bättre under säsongen och formtoppen kom definitivt under slutspelet där han visade vilken skicklig spelare han är. I år blir det större och tuffare bevakning från motståndarlagen, hur hanterar han det?

Ystads IF:s Julius Lindskog Andersson. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN.

Förväntad MVP 2022–23:

Kim Andersson: Det är faktiskt lite av en utmaning att utse en MVP i ett lag som YIF. För det är verkligen ett lag som tränare Carlén har fått ihop. Men det är ju fortfarande så att i sina bästa stunder kan Kim Andersson göra saker som inga andra spelare i den här serien klarar av (med undantag för en viss spoling från Färöarna). Det räcker för att han ska vara YIF:s viktigaste spelare.

Kim Andersson. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån.

Förväntat genombrott 2022–23:

Kasper Palmar: Fick en del speltid under förra säsongen då både Kim Andersson och Jakob Nygren drogs med skadeproblem. Och visst finns det något spännande med Palmar. Fortfarande ung och lite valpig, men ett fint skott och en härlig attityd kan ta honom långt. Lär få chansen även i år då Kim Andersson knappast spelar samtliga grundseriematcher och lagkapten Nygren även han brukar missa en och annan match.

Kasper Palmar. Foto: Johan Borehed/Bildbyrån.

Nytt ansikte att lära känna:

Ebbe Stankiewicz: Hampus Karlsson får rejält med konkurrens på högerkanten i år då Ebbe Stankiewicz har värvats in från norska Bergen. Här snackar vi talangfull spelare som gjort riktigt bra ifrån sig i den norska ligan. YIF har nu ett högersexpar som få andra lag i serien besitter.

Kommer Ystads IF klara av att…

Ladda om efter det förlösande SM-guldet? YIF är inte en klubb som är van vid att vinna. Åtminstone inte på seniornivå. Och saker och ting förändras naturligtvis när ett SM-guld äntligen spelas hem. Oftast till det bättre (mindre press, ökat självförtroende) men ibland till det sämre (mättnad, övertro på egna spelet). Var landar YIF? Jag tror att laget kan ladda om, mycket eftersom det är en bra mix i spelartruppen. Kim Andersson, Philip Stenmalm, Anton Månsson och några fler har alla varit med länge. Hampus Karlsson, Jonathan Svensson med flera vill åstadkomma ännu mer.

Kombinera spel i Handbollsligan och Europa? Även det är en utmaning och något som svenska lag inte alltid lyckas med. På herrsidan har IK Sävehof och IFK Kristianstad lyckats några gånger och andra klubbar enstaka gånger, men annars kan det bli rätt tufft med långa resor till öst. Här är det viktigt att ha en bred trupp och det ser YIF ut att ha.

För att säsongen 2022–23 ska bli en framgång måste Ystads IF:Ta sig till final: Jag tycker att där finns två andra klubbar som på pappret har bättre lag än vad Ystads IF har. Å andra sidan hade YIF inte bäst lag på pappret förra säsongen heller men tog trots allt hem SM-guldet. Pressen på YIF att ta guld tycker jag trots allt har minskat, även om truppen är väldigt lik den från förra året. Ordnar Oscar Carlén fram en ny final tycker jag att YIF har gjort en bra säsong.

Ge spelare chansen att bli utlandsproffs: Det finns alltid flera sidor av en historia och YIF hade så klart sina anledningar till varför de inte släppte Niklas Kraft till Bundesliga i vintras. Men om Ystads IF ska fortsätta att vara en attraktiv klubb för unga spelare kan de inte skicka ut signaler om att ”vi är en klubb som stoppar våra spelare”. Det borde vara tvärtom: ”kom till YIF och utvecklas och flytta sedan vidare ut i Europa”.

Slutord

Det går inte annat än att imponeras över hur Oscar Carlén och Ystads IF fick ihop det under slutspelet förra året. Jag skäms inte för att säga att jag verkligen inte trodde att de skulle gå långt, men prestationen var något utöver det vanliga. Nu är det ett helt annat läge för ett YIF som går in i säsongen som regerande mästare. Kan de lyckas ta guld igen? Jag ställer mig tveksam till det, men jag har haft fel förr.

Övergångar

In: Linus Fernebrand (IFK Ystad), Ebbe Stankiewicz (Bergen Håndball, Norge), Albin Fingal (uppflyttad), Oscar Svensson (uppflyttad), Jonathan Engström (uppflyttad), Mikael Helmersson (SG Flensburg-Handewitt, Tyskland)

Ut: Dalibor Doder (IFK Ystad), Pontus Encrantz (IFK Ystad), Edvin Persson (IFK Ystad), Hampus Andersson (klubb ej klar), Filip Pettersson (IFK Ystad), Jim Andersson (slutar)