Handbollsligan 2022–23: Redbergslids IK:s status – vem ska göra målen?

Oskar Joelsson. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån.

Var står din klubb när säsongen 2022–23 närmar sig? Handbollskanalens reporter Ola Selby går igenom samtliga 14 lag i Handbollsligan. Vilka är nyckelfigurer och vad står på spel under den kommande säsongen?

No Stenmalm, no party. Så är känslan inför årets säsong med Redbergslid. Elliot Stenmalm har tagit sitt pick och pack och lämnat för Kielce, så vem ska nu göra målen för RIK? Kanske kan Simon Jeppsson, nej Oskar Joelsson, bli den spelaren. Om inte är risken stor att RIK åker ur Handbollsligan.

Hur tog sig Redbergslids IK hit?

Vi tar en kort titt på hur förra säsongen såg ut för Redbergslids IK.

Utropstecken:

Elliot Stenmalm: Otrolig säsong av Stenmalm och detta trots att ALLA lag visste att nyckeln för att besegra RIK var att stoppa stjärnskottet. Trots det stod Stenmalm för 172 mål och 92 assist – helt överlägsen i sitt lag alltså. Proffskontraktet med Kielce kom som ett välförtjänt brev på posten.

Redbergslids Elliot Stenmalm.
Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN.

Upphämtningen: I höstas såg det rätt dystert ut för RIK. Då var det nog dags för den klassiska klubben att åka ur, tänkte nog de flesta. Men Andreas Palicka och Marko Lasica kom in med skicklighet och rutin och RIK vände på steken. Under våren var det verkligen inte ett av seriens sämsta lag utan snarare ett lag som med samma trupp vid starten av säsongen kunde spelat slutspel. Det säger i och för sig kanske mer om Andreas Palicka än något annat.

William Höghielm: Fortfarande ingen försvarsspelare av rang, men offensivt tog Höghielm enorma kliv under förra säsongen. 106 mål är starkt och han var dessutom rätt effektiv från sin mittsexposition. Lite bättre försvarsspel så är Höghielm en man för en utländsk liga.

William Höghielm, Redbergslids IK.
Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Frågetecken:

Hösten: Ja, vad sysslade Redbergslids IK med då egentligen? Före Andreas Palickas första match (segern mot HK Malmö i slutet av december) hade RIK spelat hem fem ynka poäng.

Disciplinen: Mario Lipovac 24 utvisningar, Elliot Stenmalm 16, Linus Lövgren 14, Ludvig Högberg 10. Det är inga trevliga siffror för RIK och ett tecken på antingen övertända spelare eller svag disciplin. Oavsett förlorade RIK mängder av matcher på grund av alla utvisningar. Mario Lipovac hade 24 utvisningar men endast 12 mål – de siffrorna måste byta plats med varandra i år.

Förväntade nyckelfigurer 2022–23

William Höghielm: Precis som nämnt tidigare är Höghielm en kraft att räkna med i det offensiva spelet. I år behöver mittsexan förbättra sitt försvarsspel – gör han det är han en av seriens bästa mittsexor och därmed en oerhört viktig pjäs för RIK.

Kristian Zetterlund: Ingen Palicka längre i RIK och därmed är Kristian Zetterlund tillbaka där han startade förra säsongen – som förstamålvakt i ett lag som kommer att få kriga för överlevnad. Utlåningen till Ystads IF blev lyckosam i form av ett SM-guld, men när det skulle avgöras hade Zetterlund en liten roll och därmed är det osäkert var han står i år. Men han kommer att behöva vara riktigt bra för att RIK ska hålla sig kvar.

Kristian Zetterlund, Redbergslids IK.
Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Marinko Kurtovic: Han gjorde Arendal till ett topplag i den norska ligan och har utvecklat spelare på löpande band. Nu ska Marinko Kurtovic göra samma resa med Redbergslid. Men det kommer att bli tufft för den karismatiske 60-åringen – RIK har en tunn trupp och han kommer att få trolla med armbågarna för att RIK ska undvika negativt kval. Oavsett ska det bli intressant att följa RIK med honom vid rodret.

Förväntad MVP 2022–23:

Oskar Joelsson: Är det dags nu för Oskar Joelsson att på allvar bli en toppspelare i Handbollsligan? Det är upp till honom själv, för speltid kommer han garanterat att få. Nu kan han bli förstavalet i RIK:s anfall och det ska bli väldigt intressant att se hur han tacklar det. Målskörden bör han kunna öka från 103 till runt 150 och jag tycker mig se ett spelsinne i honom som gör att han därtill kan öka assistskörden. Jag vill se honom spela som Simon Jeppsson gjorde i Lugi under sina sista år i Lund.

Förväntat genombrott 2022–23:

Linus Lövgren: Som nämnt tidigare syntes Lövgren väl ofta i utvisningsstatistiken förra säsongen, men när han väl var på plan såg han spännande ut. Härligt driv verkar han ha och en allround spelare som bör kunna göra stor nytta i RIK i år när det ekar tomt efter Stenmalm.

Redbergslids Linus Lövgren.
Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Nytt ansikte att lära känna:

Samuel Lindberg: Knappast ett nytt ansikte för oss som följt Handbollsligan i flera år, men Lindbergs flytt från Alingsås var onekligen lite överraskande. Har stagnerat lite de senaste åren och hoppas få fart på karriären igen i Redbergslid. Potential finns onekligen.

Kommer Redbergslids IK klara av att…

Orka kriga sig kvar en gång till? Det har varit nära så många gånger nu för RIK att åka ur. Men varje gång har de rett ut det och det i sig är ju imponerande. Men orkar RIK göra samma sak i år? Förra säsongen fanns Andreas Palicka och Elliot Stenmalm där, men vilka kliver fram i år om det blir kval? Vem blir loket? Jag har svårt att se den spelaren i dagens trupp.

Styra om anfallsspelet fullständigt? Nu kommer inte 80 procent av anfallsspelet att handla om en spelare längre. Elliot Stenmalm bestämde mer eller mindre allt i offensiven förra säsongen, men nu ska hans 15-20 avslut/match fördelas på fler spelare. Det innebär ett helt annat anfallsspel – just därför passar det kanske bra med en ny tränare.

För att säsongen 2022–23 ska bli en framgång måste RIK:Hålla sig kvar: Det är bara överlevnad som gäller. Jag har stor respekt för Marinko Kurtovic och tror att han är perfekt tränare för RIK, men det är inte säkert att den före detta målvaktens erfarenhet och kunskap räcker för att rädda kvar ett lag som inte ser särskilt skarpt ut. Jag vill dock inte räkna ut RIK, de har ju mot alla odds lyckats hållas sig kvar tidigare.

Slutord

Det har varit nära ett par säsonger nu, men frågan är om det någonsin känts så skakigt i RIK som det gör inför den här säsongen. Visst, Kurtovic kommer med all säkerhet att göra ett bra jobb, men kommer det att räcka? Truppen saknar både spets och bredd och därför kommer det att bli oerhört tufft för Redbergslid att hålla sig kvar.

Övergångar

In: Samuel Lindberg (Alingsås HK), Simon Örtelind (Kungälvs HK), Marcus Björkman (uppflyttad), Fredrik Teern (Önnereds HK), Tage Barne (uppflyttad), Noah Larsson (uppflyttad), Isak Hasanic Holmgren (uppflyttad), Szymon Dzialakiewicz (VFL Gummersbach, Tyskland), Mikael Mäkelä (Dicken HF, Finland), Nacor Medina Perez (comeback)

Ut: Elliot Stenmalm (KS Vive Kielce, Polen), Andreas Palicka (Paris Saint-Germain, Frankrike), Oliver Wigmark (Hammarby IF), Tobias Johansson (Kungälvs HK), Oscar Sävinger (IK Sävehof, lån avslutat), Arvid Engström (Kärra HF, lån)