Handbollsligan 2022–23: Lugi HF:s status – bättre säsongsstart gör hela skillnaden?

Lugis tränare Nemanja Milosevic.. Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN

Var står din klubb när säsongen 2022–23 närmar sig? Handbollskanalens reporter Ola Selby går igenom samtliga 14 lag i Handbollsligan. Vilka är nyckelfigurer och vad står på spel under den kommande säsongen?

Mardrömsstarten ifjol höll på att knäcka såväl Marc Uhd som hela laget, men det kraftsamlades i Lund och Lugi tog sig till slutspel. På pappret har truppen försvagats i år, men om nye tränaren Nemanja Milosevic har hälften av Uhds förmåga att utveckla spelare kan Lugi trots allt bli vassare i år än tidigare år.

Hur tog sig Lugi HF hit?

Vi tar en kort titt på hur förra säsongen såg ut för Lugi HF.

Utropstecken:

Fredrik Olsson: Sexa i skytteligan, tia i assistligan och etta i MEP. Dessutom en riktigt bra försvarsspelare (kanske seriens bästa försvarsspelare bland vänsternior). Det säger det mesta om Olssons fjolårssäsong. Visst, han hade varit bra även tidigare säsonger, men jag såg inte den utveckligen komma.

Fredrik Olsson, Lugi.
Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

Victor Hedberg: Det säger kanske mer än mig än om Hedbergs potential, men jag såg inte Hedbergs utveckling komma den heller. Året innan stod han bakom seriens bästa målvakt i Simon Sejr och hade svårt att få det där riktiga lyftet. Och i ärlighetens namn var det inte som given förstemålvakt han gick in i förra säsongen, men vilken utveckling han stod för, den unge Hedberg. Definitivt en av seriens bästa målvakter under hela säsongen.

Victor Hedberg. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån.

Moralen: Med tanke på den usla säsongsstart Lugi stod för är det ruggigt imponerade hur laget samlade kraft och mod och sedan blev ett rätt givet slutspelslag. Tränare Marc Uhd ska naturligtvis ha sina rosor, men den unga spelargruppen gjorde ett imponerande jobb även de.

Frågetecken:

Säsongsstarten: Just ja, den där starten på säsongen. Sex raka förluster och första segern kom inte förrän den 17 oktober mot ett uselt Redbergslid. Osäkerheten spred sig i truppen och satte tonen för resten av säsongen på ett sätt som Lugi definitivt inte hade råd med.

Lägstanivån: Det är kanske inte ”Swinging Lugi” längre, men ojämnt var det. En viss procent av det får naturligtvis tillskrivas den unga truppen. Lugi har inte många spelare över 22 och det märks vad gäller jämnhet. Men man ska ändå kunna önska en högre lägstanivå i ett lag som har varit åtminstone topp åtta under mängder av år.

Förväntade nyckelfigurer 2022–23

Theo Übelacker: Fortfarande på tok för skadedrabbad för sin unga kropp, vilket inte minst hans 16 grundseriematcher förra säsongen bevisar. Högernian är så explosiv att hans muskler verkar klaga och tyvärr har det bromsat den enorma utveckling Übelacker annars hade kunnat ha vid det här laget. Trots det har han redan hunnit visa vilken enorm potential han besitter och kan han få vara skadefri i år är jag säker på att Lugi har en av seriens bästa högernior i sin ägo.

Theo Übelacker. Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

Nemanja Milosevic: Lugilegendaren Nemanja Milosevic får nu chansen som huvudtränare i en förening han tillhört sedan 2011, först som spelare och sedan som ledare i olika roller. Rapporterna vittnar om en tuff kravställare med sina främsta egenskaper i försvarsspelet. Och nej, där var mitt primära mål inte att beskriva spelaren Nemanja utan tränaren. Här finns det goda möjligheter att bygga vidare på det fina jobb som Tomas Axnér och senare Marc Uhd lagt ner.

Fredrik Olsson: Det blir svårt för Olsson att överträffa säsongen 2021-22, kanske till och med omöjligt. I år blir han ingen överraskning för något lag och jag är säker på att hans namn kommer att figurera i samtliga lags förberedelser inför match mot Lugi. Nu är det upp till Fredrik Olsson att hantera pressen, det tuffare försvaret och att vara en stjärna i den här ligan.

Förväntad MVP 2022–23:

Casper Käll: Om Lugi ska lyckas i år måste Casper Käll vara skadefri och spela på sin absoluta topp. Käll är en riktig favoritspelare för mig, inte bara för hans otroliga skicklighet på plan utan även för hans vinnarskalle. Det finns ett hett temperament i mittnian och det bidrar definitivt till att han är en av seriens bästa på positionen. Jag tror att Käll kommer att vara magiskt bra den här säsongen.

Förväntat genombrott 2022–23:

Axel Månsson: Det har inte saknats talangfulla spelare i Lugi genom åren. Om vi enbart tittar på potential bör Ola Månssons yngste son Axel Månsson vara en av Lugis största talanger på länge. Kan redan det mesta och ligger väldigt långt fram både gällande fysik och teknik. Jag räknar med att Månsson gör avtryck i Handbollsligan redan i år.

Axel Månsson. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån.

Nytt ansikte att lära känna:

Adam Wennerholm: Knappast ett nytt ansikte i Handbollsligan efter hans säsong i HK Aranäs förra året. Då gjorde högersexan 107 mål på 26 matcher och var dessutom lagets bästa spelare i kvalet mot Amo. Nu ska han ersätta Isak Persson och det blir ingen lätt match – men jag är säker på att den före detta Ystads IF-spelaren kommer att göra det hur bra som helst. Ett fynd av Lugi, det är jag övertygad om.

Adam Wennerholm, här från tiden i Aranäs.. Foto: Jörgen Jarnberger/Bildbyrån.

Kommer Lugi HF klara av att…

Starta säsongen bättre i år? De kan ju knappast starta säsongen sämre. Hur mycket Lugi har pratat om att vara med från början vet jag inte, men de borde ha lagt ner en del tid på det under försäsongen. För det håller inte att starta som de gjorde förra året och nu tror jag att Lugi är förberedda på ett helt annat sätt. Käll, Olsson, Hedberg och de andra vägrar tillåta en usel säsongsinledning.

Göra fler mål? Endast tre lag i Handbollsligan gjorde färre mål än Lugi under förra säsongen: jumbon IFK Ystad, kvalgänget HK Aranäs och ingenmanslands-Hallby. Då hade Lugi ändå spelare som Casper Käll, Fredrik Olsson, Isak Persson och Theo Übelacker i laget. ”Måltorkan” berodde naturligtvis inte på den individuella kvaliteten utan snarare på Lugis spel – där finns det en del att jobba med vilket jag också är helt säker på att Lugi har lagt stort fokus på under försäsongen.

För att säsongen 2022–23 ska bli en framgång måste Lugi HF:Gå till slutspel: Mer krävs inte. Lugi har ett av seriens yngsta lag, om inte det allra yngsta, och då måste man hålla nere sina förväntningar. Samtidigt har ju majoriteten av spelarna lirat i Handbollsligan i flera säsonger, men vid en jämförelse av lagens trupper är det svårt att kräva mer av Lugi än kvartsfinal. Precis som det har varit de senaste åren, med andra ord.

Slutord

Talangfabriken Lugi lär producera nya spelare till ligor utanför Sveriges gränser och även om det är hedervärt undrar man när Lugi ska lyckas behålla spelare lite längre. Nu tappade klubben till och med en spelare (Hugo Forsberg) till en seriekonkurrent (Önnered). I år är det dags för Lugi att markera att det är ett topp fem-lag i den här serien, annars kan raset fortsätta, oaktat hur många talangfulla spelare som finns i föreningen.

Övergångar

In: Axel Månsson (Lödde Vikings HK), Adam Wennerholm (HK Aranäs), Mats Kragh Thomsen (GOG, Danmark), Axel Janhall (uppflyttad), Kasper Hall (uppflyttad), Måns Simonsson (uppflyttad)

Ut: Fabian Nygren (OV Helsingborg), Hugo Forsberg (Önnereds HK), Anders Lynge Hansen (Kristiansand Topphåndball, Norge), Steven Plucnar Jacobsen (KIF Kolding, Danmark), Isak Persson (Bergischer HC, Tyskland), Simon Axelsson (Amo HK)