Handbollsligan 2021–22: HK Aranäs status – vi mot världen-mentalitet?

Philip Jonsson, HK Aranäs. Foto: Line Skaugrud Landevik / Bildbyrån

Var står din klubb när säsongen 2021–22 närmar sig? Handbollskanalens reporter Ola Selby går igenom samtliga 14 lag i Handbollsligan. Vilka är nyckelfigurer och vad står på spel under den kommande säsongen?

Kungsbackalaget var endast en poäng ifrån att åka ur förra säsongen och frågan är om årets säsong blir bättre? Jag har svårt att se det framför mig. Aranäs jobbar på bra med små medel, men det känns inte som att det händer något större i rätt riktning. Tränarduon Hallbäck/Zuta kan så klart hur mycket handboll som helst, men truppbredden imponerar inte.

Hur tog sig HK Aranäs hit?

Vi tar en kort titt på hur förra säsongen såg ut för HK Aranäs.

Utropstecken: 

Rasmus Thorbjörnsson: Slutade trea i skytteligan förra säsongen och visade att han kan vara en av seriens bästa högersexor. Effektiv, kylig i läget och en härlig inställning. Lagets absolut bästa spelare, inget snack.

Frågetecken: 

Avsaknaden av bredd: Aranäs var otroligt tunna och hade knappt två spelare som kunde prestera på en hyfsad nivå på någon position. Därför blev det kvalspel för att hålla sig kvar i Handbollsligan.

Förväntade nyckelfigurer 2021–22

Daniel Bergqvist: Femma i målvaktsligan förra säsongen och precis som Abrahamsson i Önnered är Bergqvist väldigt underskattad. Kommer att vara viktig i år också och säkerligen fortsatt underskattad.

Jesper Gustavsson: Tillbaka i klubben där han fick sitt genombrott. Gustavsson slog igenom tack vare sitt fina skott och blev en bärande spelare i ett Aranäs som inte klarade av att behålla sin vänsternia. Efter några tuffare år i Ystad, först i YIF och sedan i IFK, är Gustavsson nu tillbaka permanent i ”sin” klubb.

Förväntad MVP 2021–22:

Philip Jonsson: Här snackar vi allsidig spelare. Jonsson kan göra det mesta framåt och klarar egentligen av att spela på alla niometerspositioner. Att han dessutom är en duktig försvarsspelare gör honom till en given MVP i det här laget.

Förväntat genombrott 2021–22:

Alexander Lindén: Seriens mest spännande målvakt tillsammans med Marko Roganovic i Guif. Har det mesta som krävs för att bli en toppmålvakt, något han också har visat under flera år i ungdomslagen. Lindén har inga större svagheter och bör få mängder av chanser i år.

Nytt ansikte att lära känna:

David Florander: Öste in mål i OV Helsingborg förra säsongen, men vad hjälpte det? OV åkte ur ändå och Florander har därför flyttat vidare till Aranäs. En duktig målskytt och kanske den typen av spelare som Aranäs behöver, någon som kan göra de enkla målen. Men Floranders försvarsspel behöver bli bättre för att han inte ska spela oavgjort mot sin gubbe var och varannan match.

Kommer HK Aranäs klara av att…

Göra något nytt? Det är tydligt att Aranäs kör vidare i samma hjulspår, år efter år och säsong efter säsong. Ibland klarar de sig kvar och ibland inte. Kan Hallbäck och Zuta lägga till något till Kungsbackalagets spel? Det tror jag att de måste.

Få till en rejäl utveckling på sina ungtuppar? Det kryllar av unga och talangfulla spelare i Aranäs och en chans för laget att klara sig kvar den här säsongen är om utvecklingen hos de unga spelarna kan gå framåt rejält.

För att säsongen 2021–22 ska bli en framgång måste HK Aranäs:

  • Hålla sig kvar: Med tanke på att konkurrenterna förstärkt bättre än Aranäs och truppen inte känns särskilt mycket vassare än förra året måste det vara en framgång om de undviker spel i Allsvenskan nästa säsong. Kan de göra det utan kval är det succé.

Slutord

Jag har svårt att se Aranäs klara sig kvar i år. Gustavsson och Florander är habila Handbollsligan-spelare, men de hade behövt få sällskap av fler spetsspelare om Aranäs ska kunna undvika sistaplatsen. Hoppet för Aranäs är att de egna spelarna utvecklas enormt och att någon konkurrent tappar det totalt i år.