Handbollskanalen tippar Handbollsligan: Plats 9–15

Tobias Johansson. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån.

Handbollskanalen ger er här all info om lagen inför starten av Handbollsligan.
Vi går igenom lagen och bjuder dessutom på en analys. Därutöver ger Andreas Stockenberg sin kommentar om respektive lag.
Vi börjar med plats 9–15.

Handbollskanalens reporter Ola Selby har tippat Handbollsligan och dessutom ger alltså Andreas Stockenberg sin kommentar på samtliga lag.

15. HK Varberg

In: Armi Pärt (HIF Karlskrona), Erlend Sund (Bodö HK), Oscar Kihlstedt (BK-46), Karl Toom (Emsdetten)

Ut: Jesper Sivertsson (HIF Karlskrona), Andreas Skoglund (Kungälvs HK), Dante Lindén (Skånela IF), Gustav Jönne (HIF Karlskrona), Daniel Lindgren (slutar), Tobias Bengtsson (slutar), Simon Aulén (slutar)

Tränare: Hasse Karlsson

Ola observerar: Varberg hade det riktigt jobbigt förra säsongen och har på det tappat kulturbärarna och kvalitetsspelarna Daniel Lindgren och Tobias Bengtsson, som båda har lagt av helt med handbollen. Med tanke på den tunna truppen och avsaknad av superheta nyförvärv är det givet att tippa Varberg sist. Allt annat än en jumboplats vore starkt jobbat av Hasse Karlsson och gänget.

”Stocken” kommenterar: ”Jag tror att Varberg kommer att komma sist och det ser jag inget konstigt i egentligen. De låg sist förra säsongen när serien avslutades och har tappat de två tyngsta spelarna i Lindgren och Bengtsson. Pärt från Karlskrona är inget som kommer att lyfta Varberg offensivt, det är snarare defensivt han är en bra spelare. Det sägs att deras finska nyförvärv är ganska bra när han är hel och fräsch, men han har typ aldrig varit det. Under försäsongen har de torskat mot Aranäs med sju-åtta bollar, som också kommer att bli ett bottenlag.”

14. HK Aranäs

In: Adam Wennerholm (Ystads IF HF) Tobias Thorbjörnsson (IK Sävehof), Isak Karlsson (uppflyttad), Philip Jonsson (Lugi HF), Jerry Hallbäck (tränare, Ystads IF HF)

Ut: Toni Johansson (tränare, OV Helsingborg), Erik Rudvall (Önnereds HK), Carl Friberg (klubb ej klar)

Tränare: Jerry Hallbäck (NY)

Ola observerar: Får tillbaka Jerry Hallbäck efter att Aranäsprofilen spenderat några säsonger i Aranäs. Känslan är att det är i Kungsbacka Hallbäck trivs bäst, även om han får klara sig utan sönerna Anton och Ludvig den här gången. Aranäs har knappast något superlag, men gick starkt i Allsvenskan förra säsongen och har fått tillbaka Philip Jonsson, som är en pålitlig niometersspelare. 

”Stocken” kommenterar: ”Har kvar i princip samma lag som spelade Allsvenskan, utöver att Philip Jonsson har tillkommit. Jag tycker att Hammarby var det bästa laget i Allsvenskan förra året, men de hade otur med skador. Jag tror att Aranäs kommer att få ett tufft år, inte för att det är fel på något utan för att de saknar materialet för att hålla sig kvar. Får de ens spela i sin hemmahall? Det vore så klart en nackdel att inte ha en riktig hemmaplan.”

13. Önnereds HK

In: Anton Hedberg (uppflyttad), Erik Rudvall (HK Aranäs)

Ut: Carl Lindqvist (HK Torslanda), Rex Radermacher (HK Torslanda), Marcus Andersson (IF Hallby HK)

Tränare: Tommy Atterhäll

Ola observerar: Överraskade förra året när de spelade hem en elfteplats i grundserien. Starkt gjort för ett lag utan någon stor stjärna. Anton Hallbäck visade sig, som väntat, vara ett fint nyförvärv och spelare som David Sandberg och Marcus Norrbrink utvecklades. Har dessutom en av seriens mest underskattade målvakter till sitt förfogande i Sebastian Abrahamsson.

”Stocken” kommenterar: ”Lite av försäsongens mästare med vinster mot Alingsås och Sävehof, men det känns ändå som att de kommer att vara med där nere. I år vill de nog se att Norrbrink och Sandberg lyfter en nivå till, vilket kommer att krävas för att de ska kunna lyfta i tabellen. Jag tror att de blir lite bättre på målvaktssidan i år, Skogsberg är tillbaka efter studier och förra året hade de knappt någon andramålvakt som jag ser det. Förra säsongen var de ganska dåliga mot lag i samma del av tabellen, kan de höja sig i år mot lag som Hallby och Guif har de potential att komma ännu högre.”

12. Eskilstuna Guif

In: Mattias Windahl (AIK), Melker Norrman (Redbergslids IK), Martin Anglenius (uppflyttad), Marko Roganovic (uppflyttad), Olle Österhall (uppflyttad), Sebastian Westerlund (Redbergslids IK), Filip Johansson (uppflyttad), Daniel Freyr Andrésson (Valur), Fredrik Gustavsson (KIF Kolding).

Ut: Anton Claesson (fystränare, IFK Skövde), Herdeiro Lucau (Skånela IF)

Tränare: Zoran Roganovic

Ola observerar: Det är inte mycket som talar för att Guif undviker negativt kval. Zoran Roganovic bevisade visserligen redan under sitt första år som huvudtränare på elitnivå att han har vad som krävs, men en redan orutinerad trupp har nu tappat Herdeiro Lucau. Det som talar för Guif är att de unga spelarna, och då tänker jag kanske främst på Eric Johansson, Kasper Larsson och Erik Persson, kommer att vara ännu vassare i år.

”Stocken” kommenterar: ”Det känns inte som att det har hänt så mycket där sedan förra året, det är ingen som kommer att gå in och förstärka. Samtidigt har de haft skadeproblem på Eric Johansson och Robin Andersson och det är tveksamt om de är med i seriepremiären. I övrigt ser de tunna ut och deras isländska målvakt får svårt att vara lika bra som Lucau var förra året. Därför får Guif nog riktiga in sig på att försöka undvika de två sistaplatserna. Förra säsongen var det Eric Johansson och Kasper Larsson levererade, i år är det nog de äldre som måste lyfta sig.”

11. Redbergslids IK

In: Linus Lövgren (Kungälvs HK), Elliot Stenmalm (uppflyttad), Julian Sjögren (uppflyttad), Carl Hamberg (uppflyttad), Alvin Sirén (uppflyttad), Oskar Joelsson (OV Helsingborg), Mario Lipovac (Ystads IF HF), William Höghjielm (Torslanda HK)

Ut: Albin Stenberg (HIF Karlskrona) Nikola Stojcevski (tränare, HK Torslanda Elit), Niclas Fingren (Elverum Håndball), August Wiger (Århus), Emil Mellegård (Wetzlar)

Tränare: Jasmin Zuta

Ola observerar: I år kommer det väl ändå gå åt skogen för Redbergslid? Efter att ha tappat Linus Arnesson, Jonathan Carlsbogård och Tobias Thulin på tre år lyckades RIK trots allt göra en skaplig säsong förra året. Årets trupp, där Niclas Fingren, Emil Mellegård och August Wiger inte finns kvar, ser inte särskilt stark ut. Å andra sidan är Jasmin Zuta en av seriens skickligaste tränare, både på att utveckla unga spelare och på att få ut maximalt av sitt lag. 

”Stocken” kommenterar: ”Jag sticker ut hakan lite och säger att RIK missar slutspel. De är väldigt tunna på niometer i år. De har givetvis ett bra mittförsvar med Lipovac och Ysander, men jag är jäkligt osäker i övrigt. Som jag ser det har de fyra spelare på niometer som de ska gå runt på en hel säsong. ”Rumän” kommer att vara ovärderlig i år, om han nu inte varit det tidigare. Han måste fan leverera varje match. Sen tror jag att Elliot Stenmalm kommer att att bli årets komet i den här serien. Till skillnad från många andra unga som kommer upp är han bra i båda riktningar, lite som Eric Johansson fast ännu bättre defensivt.”

10. OV Helsingborg

In: Toni Johansson (tränare, HK Aranäs) Viktor Hedin (St. Hallvard HK), Mattias Thynell ( KIF Kolding), Oskar Hansson (ny i roll som assisterande tränare)

Ut: Oskar Hansson (slutar som spelare), Joel Tulldahl (tränare, klubb ej klar), Linus Nileskog (slutar)

Tränare: Toni Johansson (NY)

Ola observerar: Toni Johansson blir en rejäl förstärkning för OV. Stockholmaren har lyckats i alla klubbar han har varit i och lär göra så även i OV. Naturligtvis viktigt för OV att få hem Mattias Thynell och att dessutom Viktor Hedin har skrivit på talar för OV i år till slut tar steget för att vara med och konkurrera om en slutspelsplats. Mest spännande är talangen Albert Månsson, som lär få ett större förtroende i år. 

”Stocken” kommenterar: ”Jag tror att OV slutar tia, de kommer inte att ta 14 poäng som förra året utan betydligt fler. De hade inte tillräckligt bra tränare förra året, hade de haft det hade de vunnit några av de matcherna som de torskade med uddamålet. De har ett ganska spännande lag och det finns egentligen inga ursäkter för att inte lyckas. Jag hoppas givetvis på min parhäst Toni Johansson, jag gillar honom och han är jäkligt seriös och mycket.”

9. IF Hallby

In: Claes ”Boda” Abrahamsson (ny tränarroll, IF Hallby HK), Didrik Sundelius (uppflyttad), Marcus Andersson (Önnereds HK), Tobias Jörgensen (Skovbakken)

Ut: Johan Jonsson (Amo HK), William Hermansson (klubb ej klar), Fredrik Wendel (lån, Kärra HF), Felix Thyberg (utlånad, Anderstorps SK)

Tränare: Jesper Östlund

Ola observerar: Som Hallby och tränaren Jesper Östlund imponerade förra året. Visst, inför seriestarten snackades det om att Hallbys spelsätt nog skulle passa många lag ganska illa, men att det skulle gå så bra som det gjorde var det nog ingen som hade räknat med. I år är det lätt att prata om det svåra andra året, men jag är säker på att Hallby kommer att vara bättre i år än förra året. Varför? Truppen ser snäppet vassare ut och Östlund är för bra för att misslyckas. 

”Stocken” kommenterar: ”Egentligen skulle jag vilja tippa Hallby ännu högre, men jag tror inte att de kan bli annat än nia. Det de har visat under försäsongen tyder på att de har blivit ytterligare ett snäpp bättre. De har ganska mediokra spelare egentligen, men de är så jävla intrimmade. De är bättre än man tror och jag är ganska säker på att de kommer att slå Sävehof i premiären. De kommer inte att gå på en massa minor, de är inte rädda för att spela borta mot Malmö till exempel, vilket de visade förra säsongen. De vet att de kan vinna mot alla lag. Med deras verksamhet banar de väg för klubbar som Amo.”